Elérkezett a nagy pillanat, megszületett a kisbabánk! Alig várjuk, hogy újra normálisan étkezzünk, hogy a maradék súlyfeleslegünktől is megszabadulhassunk. Vigyázzunk azonban, szülés után sem mindegy, hogy mit eszünk!
Ahogy a várandósság időszaka, úgy a szülés utáni, a szoptatás alatti időszak sem a fogyókúrák ideje. Sőt próbálkozni sem igazán érdemes, hiszen hormonháztartásunk továbbra sincs normál állapotban, szervezetünk a különböző diétákra nem biztos, hogy jól vagy egyáltalán reagál-e.
Mari nagyi ötletei kismamáknak >>
Ebben az időszakban is fontos a kiegyensúlyozott étrend, az anya szervezetének minden tápanyagra szüksége van, különösen, hogy újszülöttjét továbbra is ő táplálja. Az anyatej termelése energiaigényes folyamat, bár továbbra sem kell kettő helyett ennie az édesanyának.
5 konyhai trükk a fogyás érdekében >>
A legmegfelelőbb energiaforrások a szénhidrátok, közülük is elsősorban az összetettek – fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült pelyheket, kenyér- és tésztaféléket. A jó minőségű fehérje is elengedhetetlen a megfelelő minőségű anyatej termeléséhez – együnk tojást, joghurtot, kefirt, túróval készült ételeket, kevés zsiradékkal elkészített, könnyű húsételeket. Zsiradékok közül kiemelném az omega-3 zsírsavak jelentőségét, amelyeket a tengeri halak, a len-, a dióolaj biztosít az édesanya számára. Vitaminforrások természetesen a gyümölcsök és a zöldségek, egy finom gyümölcssaláta, friss zöldsaláta, egy gyors turmix az időhiányban szenvedő anyukáknak is jó szolgálatot tehet.
brokkolisaláta
Ebben a salátában az a különleges, hogy a brokkolit egy picit hőkezeljük (tényleg csak egy picit, hogy a vitamintartalmat megőrizzük!), az összes többi zöldséget pedig nyersen adjuk ...
caprese
Egyszerű olasz saláta. Titka a kifogástalan alapanyagokban rejlik, azaz, ha lehetőségünk van, készítsük bivalymozzarellából, nagyon finom paradicsomból, és szuper minőségű ...
céklasaláta
A sült cékla nagyon egyszerű, és nem is lesz minden piros!:) Íze finomabb is, mint a főtté, ezért ajánlom mndenkinek, próbálja ki.
Ez a saláta különleges és picit csípős a ...
cézár saláta
Ez az egyik kedvenc receptem.
A világ leghíresebb és legvédettebb salátája, ami tavaly ünnepelte 85. születésnapját - mégsem tudjuk hogyan is kell elkészíteni. Köszönhetően a magyar ...
csirkesaláta
Anno valahonnan rendeltem egy hasonló salátát. Nagy kedvencem lett, így szomorúan vettem tudomásul, amikor új étlapra áttérve megszüntették :( Így aztán csináltam valami hasonlót... ...
csirkesaláta
Mivel a konyhában nem veszhet kárba egy grammja sem a jófajta fűszeres sült csirkének, így előfordul, hogy ebben a salátában alakul át néhány comb, szárny vagy néha egy kis csirkemell. ...
édeskömény-saláta
Az édeskömény, a narancs és a lilahagyma fantasztikus hármasa. Rákattantam. Ennyi.
gombasaláta
Natúr, grillezett halfilé mellé készítettem ezt a meleg salátát, de egy-két szelet ropogós fehér kenyérrel is lehet belőle gyors ebéd, vacsora.
görög saláta
Egyszerű klasszikus.
gyümölcssaláta
Télen vitaminforrás, nyáron pedig frissítő.
gyümölcssaláta
Andalúz főzőkurzuson jártunk, melyet Férjecske nyert a fúziós (halas-sonkás-lecsós-kuszkuszos-olajbogyós) receptjével. A két spanyol séf hamar elvarázsolt a közvetlenségével és ...
gyümölcssaláta
Nagy előnye ennek a salátának, hogy a szirup legalább 2-3 napig frissen tartja a gyümölcsöket. Nem lesz szottyos, állott ízű. Így lehet belőle nagyobb adagot is készíteni.
Ne nagyon ...
halsaláta
Forrás: Reader's Digest Válogatás / Ízletes falatok percek alatt c. könyvből a fenti néven.
hússaláta
Egy újabb szerzemény a pinterest.com-ról.
A kisbaba mellett alig van időnk az étkezésre, mégis figyeljünk oda, együnk gyakrabban keveset. Kérjünk bátran segítséget szüleinktől, barátainktól egy-egy ebéd erejéig, raktározzunk be gyorsan elkészíthető ételek receptjeiből.
zöldségkrémleves
Még a boldogult szépidőkben, amikor a rukkola nem volt divatban kis hazánkban (nem ez volt a szépség ismérve!), a pitypang friss (tavaszi) leveleiből készítettem a levest az Anna Malomban. ...
töltött tojás
Húsvéti receptek között bukkantam erre a tuti receptre.
zöldséges tészta
Úgy jöttem haza, hogy fogalmam sem volt, mit fogok főzni holnap ebédre, de gondoltam, valami majdcsak kerül a kamrából... hát, került, így készítettem egy zöldséges spagettit. ...
hússaláta
Egy újabb szerzemény a pinterest.com-ról.
desszertkrém
Egy szállodában ettük, ez volt a desszert. Nekem annyira megtetszett, hogy megkérdeztem a szakácsot, hogy készítette. :-) Nem akartam elhinni, hogy ilyen egyszerű... Ezért ahogy ...
Ne felejtsük el azt sem, hogy az anyatej termelésének fontos alapja a megfelelő mennyiségű, napi 2-3 liter folyadék, a rendszeresen étkezés, és minél több pihenés!
A szoptatás után új élet kezdődik! >>
A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>