Mi az a Sztroganov, és hogy lesz tökéletes?

Ezt az eredetileg orosz és a marha legnemesebb részéből, a bélszínből készült ételt mára már mindenféle húsból, sőt húsmentesen is készítik, inkább tartva a Sztroganov elnevezést egyfajta elkészítési módnak, mint különálló receptnek. De mit is jelent és hogy lesz igazán finom egy Sztroganov-féle étel?

Honnan a név?

Az étel egy Sztroganov nevű orosz gróf után kapta a nevét, no nem azért, mert ő maga kísérletezte ki ezt a pikáns finomságot, hanem mert az egyik legenda szerint az ő vendégségeire alkották meg szakácsai ezt az ételkülönlegességet. Más források még egyet csavarnak a történeten, és francia vonalat is behoznak: az idős és már rágni nem igazán tudó Sztroganov gróf számára egy francia szakács, André Dupont alkotta meg a fogást, hogy a kellemes, pikáns szószban apróra vágott hússzeleteket könnyen el tudja fogyasztani. A lényeg, hogy ez nem egy régi, autentikus orosz étel, hanem a XIX. század végén kreált, orosz eredetű, modernebb fogás, aminek a receptje először 1871-ben jelent meg a Jelena Ivanovna Molokhovec által jegyzett Ajándék fiatal háziasszonyoknak című szakácskönyvében.

Az oroszoknál legtöbbször krumpli kerül mellé

De mi benne a különleges?

A Sztroganov valójában tényleg nem más, mint egy elkészítési mód, amelyben a húst vékony csíkokra vágják, és egy tejszínes, fűszeres mártásban főzik össze.

Azért írjuk egyelőre csak azt, hogy fűszeres, mert az idők során alaposan megváltoztak az ízesítőanyagok az ételben, az eredetinek mondott receptben a vékony csíkokra vágott és elősütött marhahúst vajból, mustárból és tejszínből álló mártásban főzték meg.

Ez az alaprecept aztán kiegészült gombával, hagymával, paradicsompürével és savanyú uborkával – ezek közül nem minden receptbe kerül bele mindegyik összetevő, hanem a tetszőleges kombinációikkal találkozhatunk a leírásokban.

Általában az elősütött hagymát és húst főzik össze aztán a gombás, tejszínes, mustáros mártással, végül felkockázott savanyú uborka kerül bele, ami különösen pikánssá teszi a fogást.

Hogy készítsd?

A főzést kezd a hagymával, amit olajon pirítsd át, tehát ne egyszerűen üveges legyen, hanem picit kezdjen el barnulni is, ha ez megtörtént, vedd ki a hagymát egy tányérra, és kerüljön a serpenyőbe a vékony csíkokra szeletelt hús, amit szintén piríts át. Ha ezzel megvagy, tedd vissza a serpenyőbe a hagymát a hús mellé, és mehet melléjük a gomba, amit szintén piríts át egy kissé, majd jöhet rájuk a tejszín, a sózás, borsozás. Mikor már együtt rotyog az egész, tegyél a mártásba egy kiskanál jó minőségű mustárt, ha pedig már szinte teljesen puha a hús, a mártás pedig besűrűsödött, két kisebb darab savanyúuborkát kockázz fel kicsire, és add a mártáshoz. Nem fogod megbánni, ha szórsz az egészbe egy kevés zöldfűszert is, a kakukkfű például remekül illik az ilyen tejszínes ételekhez.

Stroganoff sertésfiléből

Nagyon régen csináltam már stroganoff-ot, elhatároztam hát, hogy most így készítem el a filét. Keresgéltem valami olyan recept után, ami eltér attól, ahogyan én ismerem. Hát, ez nem ...

Csak marha jó bele?

Bár az eredeti receptben bélszín szerepel, ez inkább a tehetős és fényűző környezetben született étel eredetére utal, nem pedig arra, hogy csak ezzel a fajta hússal lesz finom ez az étel – tekintsünk rá inkább egyfajta mártásként, ami kerülhet sertés, marha vagy másfajta húshoz is.

Az biztos, hogy a hús vékony csíkokra vágását inkább ne spóroljuk meg, ettől lesz ugyanis tényleg ízes az eredmény, jól át tudja járni a mártás a húsfalatokat.

Milyen köret illik hozzá?

Mivel ez egy szószos, ízes, kellemesen laktató étel, szerintünk legjobban a rizsköret illik hozzá, ez tudja felvenni a szószt, és kellően semleges az íze. Kipróbálhatjuk bulgurral, kölessel vagy más apróbb szemű körettel is, de az oroszok a krumplira, sőt, mások a főtt tésztára esküsznek.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalom itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...