Sztrapacskával szebb az élet!

A sztrapacska az egyik legbiztosabb receptem: mindenki szereti, liszt, tojás, krumpli, szalonna mindig akad otthon, legfeljebb juhtúróért, tejfölért kell leugrani.

Sztrapacska Árvaváraljáról

Amikor nemrég felvetettem az ötletet a szokásos szerkesztőségi megbeszélésen, hogy a sztrapacskáról tervezek írni, felmerült, hogy túl nehéz étel ez a júniusi (egyelőre nem létező) melegben, de aztán rájöttünk, hogy ez az a kedvenc, amit bármikor, bárhol képesek vagyunk eltüntetni.

Sztrapacska Heni konyhájából

Már sok ismerőstől hallottam erről az ételről, de még nem próbáltam, sőt juhtúrót sem ettem. Érdemes volt kipróbálni, nagyon ízletes, finom. Legközelebb túró helyett kipróbálom ...

Hamis sztrapacska Gabystól

Már nem is tudom honnan származó, réges régi receptem. Gyorsan összeállítható étel. Nekem csak a nokedliszaggatással szokott meggyűlni a bajom. A közepénél már erős késztetést ...

Annyi egészen biztos, hogy szlovák eredetű ételről van szó, s ha nem csalnak a történetírók visszaemlékezései, akkor a sztrapacska is afféle szegény ember eledeleként került az asztalra, hiszen a hozzávalók régen szinte minden háznál elérhetőek voltak. Mára persze ez módosult, s az eredeti receptet illetően is erős kételyek fogalmazódnak meg: legtöbben nagyobb mennyiségű krumplihoz adagolnak kevesebb lisztet, mások a liszt mennyiségét nyomják feljebb és ehhez reszelnek pár szem burgonyát.

4 leves, amit imádunk >>

  • A múlt ködébe vész már, hogy melyik eljárás a tuti, én az utóbbi, azaz a kevesebb burgonyát használók táborába tartozom (a sztrapacska olasz rokona egyébként a gnocchi, ami nagyon hasonlóan készül, ebben egyértelműen a krumpli dominál).
  • Az eredeti sztrapacska nélkülözi a tojást. Enélkül is szuper állagú lesz a tészta, én előfordul, hogy egyet azért belecsempészek, de az autentikus eljárás szerint ez nem kell bele. A tészta ne legyen se túl folyós, de nagyon kemény se.
  • Forrásban lévő vízbe szaggatom az apróságokat, ha a víz felszínére bukkannak, még hagyok nekik 1-2 percet, majd szűrőlapáttal mehetnek egy szép tálba. Nem mondom, türelemjáték, a nokedliszaggatás nekem sem a kedvenc elfoglaltságom, de a végeredmény megéri.

Nagyi specialitása – becsinált leves >>

Sztrapacska 3.

Ez egy közismert, közkedvelt étel, amit tehéntúróval is el szoktak készíteni. Szerintem juhtúróval az igazi. A nagymamám nyögőnek hívja, mert ha jól lakunk belőle, bizony nyögünk ...

Káposztás sztrapacska

A felvidéki étel neve strapacky, de azt hiszem, ez valamilyen népies kifejezés lehet. Az étlapon brindzové haluski, vagyis a juhtúrós galuska elnevezés szerepel. Télvíz idején ...

  • Ha ez megvan, jöhet a szalonna, én mindig kolozsvárit használok, ha kisült a pörc, rázuttyantom a kifőtt nokedlitésztámra, de az isteni zsírt nem hagyom a lefolyó martalékává válni, hanem gondosan beterítem vele a tál tartalmát.
  • Jól összeforgatom, tejföl és juhtúró társításával kikeverem a rávalót – jó 3-4 evőkanállal löttyintek belőle minden tányérra. A szalonna cseppnyi visszamaradt zsírján megforgatok 3-4, karikára vágott lilahagymát – mi rajongunk érte. Pirított káposztával, túróval is eszik a sztrapacskát – de léteznek egészen extrém, édes változatok is. Én maradok a klasszikusnál: a körülöttem „ólálkodó éhenkórászok” legnagyobb örömére.

Még több sztrapacska receptje >>

A Dobd össze! rovat korábbi olvasnivalóiért ide kattints! >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...