6 megkerülhetetlen sztrapacskalelőhely az országban – a palócföldi vendégháztól a westernétteremig

Juhtúró, szalonna, krumpli, liszt, tojás. Az igazi rajongók máris tudják, hogy ebből a bevásárlólistából csakis a sztrapacska sülhet (főhet) ki. De merre menjünk akkor, ha szeretnénk beülni valahová egy jó sztrapacskára? Ez az étel maga a gasztrodemokrácia: a tálcás étkezdéktől a csárdákig, a gourmet éttermektől a turistaházakig vagy éppen sörözőkig mindenféle konyha szívesen veszi fel az étlapjára. 6 megbízható helyet ajánlunk, ha egy jó sztrapacska a cél!

Aranybakancsok a polcokon, sztrapacska a vastányéron

Minél északabbra járunk az országban, annál megbízhatóbban lelhetünk sztrapacskára az étlapokon. Úgy szól a fáma, hogy román pásztorok közvetítésével került ez az étel a Felvidékre és a mai Szlovákiába. Ma már a helyi konyhák védjegye a sztrapacska, ami megannyi túrázónak volt életmentő egy nagyobb menet után. A palócföldi Aranybakancs Vendégházban is az étlap alapeleme: ha a Kéktúra útvonalán, Cserhátsurány felé jártok, itt meleg vastányéron, „tejfellel” fogják szervírozni!

Aranybakancs Vendégház/ forrás

Aranybakancs Vendégház & Bisztró

Cserhátsurány, Rákóczi út 26.

Büfében jó konyha az Ágasvári Turistaházban

Továbbra is az ország északi részén, a Mátrában járunk, Mátraszentistvántól négy kilométerre, a kék turistajelzésen. A Csörgő-patak, a Bárány-kő és Csóka-kő, barlangok és a Newton-szikla várja a kirándulókat, na és az Ágasvári Turistaház a megpihenőket. Hagyományos étterme nincs is a szálláshelynek, de saját kis konyhát visznek, ahol ​​kötelező a palócleves, a kapros, tejfölös juhtúrós sztrapacskát pedig megfejelhetjük egy jó házias csülökpörkölttel is. 

Ágasvári Turistaház/ forrás

Ágasvári Turistaház

Mátraszentimre

Macok Bisztró

A Macok bír olyan vonzerővel az ínyencek számára, mint az étteremtől néhány lépésre fellelhető egri vár a kirándulók számára. A hevesi gasztrozarándokhely 2022 ősze óta immár a Michelin Guide Bib Gourmand-minősítésével is büszkélkedhet, Macsinka János pedig kreatívabb, mint valaha. Biztos kézzel nyúl a nemzetközi konyha ismert fogásaihoz és a „népi kedvencekhez”, az avatott szem pedig ránézésre felismeri a Macok ételalkotásait. Nem is csodálkozunk rajta, hogy a sztrapacska náluk nem holmi egytálétel, hanem így kerül a tányérra: mangalicatarja, fokhagymás jus, káposztás sztrapacska, gombák.

Macok Bisztró/ forrás

Macok Bisztró

Eger, Tinódi Sebestyén tér 4.

Buffalo Bill kalandjai Szerencsen

Ha azt gondoltad, hogy Buffalo Bill csakis bitang amcsi kajákat szervíroz, hát tévedtél! Továbbra is Északkelet-Magyarországon járunk, a Tokaj lábánál. Az éttermet a 37-es főút mentén találjuk, igazi filmes western-módra. Egy benzinkút mellett, gyönyörűen gondozott kerttel vár a „csehó”, csupa-fa borítással, pisztolypörgető, Clint Eastwood-i hangulatban – még egy bölényfej is helyet kapott az enteriőrben. Bár Texasra is hivatkozik a konyha, valójában azt a nemzetközi és magyar választékot találjuk az étlapon, mint bármelyik tisztességes nagyvendéglőben az országban, ahol széles rétegeket szeretnének megszólítani. A sztrapacskát a készételek között találjuk, és igazi masszív egytálételként füstölt tarjával együtt érkezik.

Buffalo Bill/ forrás

Buffalo Bill Western Étterem

Szerencs, Gyár utca 13.

Békebeli hangulatban: Fekete Holló Kisvendéglő

Valóban úri helyen járunk az Úri utca és a Fortuna köz által közrefogott Országház utcában, a Budai Várban. A Zsidai Csoport más éttermében is visszanyúl a magyar vendéglátás hagyományaihoz, a Fekete Hollót pedig kifejezetten egy kockásabroszosnak szánták, habár a lokációnak megfelelő árazással. Közel száz éve várják már a vendégeket a házban, az egykori Alpek Pál Vendéglőjéből lett Fekete Holló. A sztrapacskát egytálételként is kérhetjük az elvárható lilahagyma-csíkokkal, valamint a szaftos harcsapaprikás (nem kevésbé szaftos) köreteként is.

Fekete Holló Kisvendéglő/ forrás

Fekete Holló Kisvendéglő

Budapest I. kerület, Országház u. 10.

Oktoberfest-hangulatban a VígVarjúban

A VakVarjú étteremcsalád legvígabb tagját a belváros legközepén találjuk, a megszokott laza, családias enteriőr helyett egy igazán impozáns helyszínen, a Pesti Vigadó épületében. Bizonyos Gyula Chefet találunk a konyha élén, aki a sztrapacska egy újabb megközelítését varázsolja az asztalokra: omlós-szaftos malacporchetta és bajor káposzta kíséretében tálalják itt a juhtúrós sztrapacskát. Ha a VakVarjú éttermek ízvilágát és hangulatát szeretnétek egy pompás helyen kiélvezni, irány a Vigadó!

VígVarjú/ forrás

VígVarjú

Budapest V. kerület, Vigadó tér 2.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Macok Bisztró

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek