Aranybakancsok a polcokon, sztrapacska a vastányéron
Minél északabbra járunk az országban, annál megbízhatóbban lelhetünk sztrapacskára az étlapokon. Úgy szól a fáma, hogy román pásztorok közvetítésével került ez az étel a Felvidékre és a mai Szlovákiába. Ma már a helyi konyhák védjegye a sztrapacska, ami megannyi túrázónak volt életmentő egy nagyobb menet után. A palócföldi Aranybakancs Vendégházban is az étlap alapeleme: ha a Kéktúra útvonalán, Cserhátsurány felé jártok, itt meleg vastányéron, „tejfellel” fogják szervírozni!
Aranybakancs Vendégház & Bisztró
Cserhátsurány, Rákóczi út 26.
Büfében jó konyha az Ágasvári Turistaházban
Továbbra is az ország északi részén, a Mátrában járunk, Mátraszentistvántól négy kilométerre, a kék turistajelzésen. A Csörgő-patak, a Bárány-kő és Csóka-kő, barlangok és a Newton-szikla várja a kirándulókat, na és az Ágasvári Turistaház a megpihenőket. Hagyományos étterme nincs is a szálláshelynek, de saját kis konyhát visznek, ahol kötelező a palócleves, a kapros, tejfölös juhtúrós sztrapacskát pedig megfejelhetjük egy jó házias csülökpörkölttel is.
Mátraszentimre
Macok Bisztró
A Macok bír olyan vonzerővel az ínyencek számára, mint az étteremtől néhány lépésre fellelhető egri vár a kirándulók számára. A hevesi gasztrozarándokhely 2022 ősze óta immár a Michelin Guide Bib Gourmand-minősítésével is büszkélkedhet, Macsinka János pedig kreatívabb, mint valaha. Biztos kézzel nyúl a nemzetközi konyha ismert fogásaihoz és a „népi kedvencekhez”, az avatott szem pedig ránézésre felismeri a Macok ételalkotásait. Nem is csodálkozunk rajta, hogy a sztrapacska náluk nem holmi egytálétel, hanem így kerül a tányérra: mangalicatarja, fokhagymás jus, káposztás sztrapacska, gombák.
Eger, Tinódi Sebestyén tér 4.
Buffalo Bill kalandjai Szerencsen
Ha azt gondoltad, hogy Buffalo Bill csakis bitang amcsi kajákat szervíroz, hát tévedtél! Továbbra is Északkelet-Magyarországon járunk, a Tokaj lábánál. Az éttermet a 37-es főút mentén találjuk, igazi filmes western-módra. Egy benzinkút mellett, gyönyörűen gondozott kerttel vár a „csehó”, csupa-fa borítással, pisztolypörgető, Clint Eastwood-i hangulatban – még egy bölényfej is helyet kapott az enteriőrben. Bár Texasra is hivatkozik a konyha, valójában azt a nemzetközi és magyar választékot találjuk az étlapon, mint bármelyik tisztességes nagyvendéglőben az országban, ahol széles rétegeket szeretnének megszólítani. A sztrapacskát a készételek között találjuk, és igazi masszív egytálételként füstölt tarjával együtt érkezik.
Szerencs, Gyár utca 13.
Békebeli hangulatban: Fekete Holló Kisvendéglő
Valóban úri helyen járunk az Úri utca és a Fortuna köz által közrefogott Országház utcában, a Budai Várban. A Zsidai Csoport más éttermében is visszanyúl a magyar vendéglátás hagyományaihoz, a Fekete Hollót pedig kifejezetten egy kockásabroszosnak szánták, habár a lokációnak megfelelő árazással. Közel száz éve várják már a vendégeket a házban, az egykori Alpek Pál Vendéglőjéből lett Fekete Holló. A sztrapacskát egytálételként is kérhetjük az elvárható lilahagyma-csíkokkal, valamint a szaftos harcsapaprikás (nem kevésbé szaftos) köreteként is.
Budapest I. kerület, Országház u. 10.
Oktoberfest-hangulatban a VígVarjúban
A VakVarjú étteremcsalád legvígabb tagját a belváros legközepén találjuk, a megszokott laza, családias enteriőr helyett egy igazán impozáns helyszínen, a Pesti Vigadó épületében. Bizonyos Gyula Chefet találunk a konyha élén, aki a sztrapacska egy újabb megközelítését varázsolja az asztalokra: omlós-szaftos malacporchetta és bajor káposzta kíséretében tálalják itt a juhtúrós sztrapacskát. Ha a VakVarjú éttermek ízvilágát és hangulatát szeretnétek egy pompás helyen kiélvezni, irány a Vigadó!
Budapest V. kerület, Vigadó tér 2.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Macok Bisztró
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: