Szt. Dávid napi póréhagyma, bárányhús

A póréhagyma előkelő helyet szerzett Wales történetében. A belőle és a bárányhúsból készült ételek nélkül szinte elképzelhetetlen március 1-je, vagyis Szent Dávid napja.

Szent Dávid500 körül született Walesben, s egyházi hivatalnokként eltöltött élete 589. március 1-jén ért véget. Sorsáról – az Egyesült Királyság többi részének védőszentjeivel ellentétben (Anglia: Szt. György, Skócia: Szt. András, Észak-Írország: Szt. Patrik) – sokat tudunk, hiszen valóban a szigeten élt. Születését csodák övezték: mikor édesanyja (aki talán Artúr király unokahúga, s maga is szent volt) életet adott neki a tengerparton, egy villám hasította ketté a sziklát, a kereszteléséhez használt vízzel pedig sikerült visszaadni egy világtalan ember látását. Dávid szerzetes lett, tanított, és aszkétikus életet folytatott, halálakor állítólag angyalok töltötték meg a kolostorát.

Welsh rarebit

A március 1-i walesi nemzeti ünnepre készülve csináltam először egy adagot a híres-nevezetes Welsh rarebit-ből, ezúttal Hugh Fearnley-Whittingstall receptj alapján. A rarebit a rabbit ...

Póréfelfújt

A karfiolfelfújt és a BBC csirkés-pórés pite ihlette a fenti fogást. No meg persze a hűtőben árválkodó pórészálak. Nagyon passzolnak az ízek. Jann eme "yummi!" étek segítségével ...

Március 1. évszázadok óta nemzeti ünnep Walesben. Ilyenkor mindenhol felvonják Wales vörös sárkányos zászlaját, a gyerekek népviseletbe öltöznek, melynek legjellegzetesebb eleme a lányok magas kalapja. Eredetileg Szt. Dávidhoz kötődő, valamilyen póréhagyma-szimbólumot is viseltek. Történészek szerint a 16. század óta walesi jelkép a póré, de akár már 200 évvel korábban is használhatták. Állítólag VIII. Henrik udvarában is szokás volt Dávid napján pórét viselni vagy ajándékozni. Aki a fiatal Tudor Mária (VIII. Henrik idősebbik lánya) elé akart járulni póréhagymájával, annak 15 shillinget kellett fizetnie! A 20. század elején egy másik jelkép terjedt el: a nárcisz. Ennek eredete az lehet, hogy lelkes walesi tudósok néhány ősi szöveget félreértelmezve, a nárciszt is történelmi szimbólumnak vélték: a póré walesi nyelven Cenhien, míg a nárcisz Cenhien Pedr, azaz Péter póréja. A Londonba települő walesi hazafiak élénken propagálták a nárciszt – így aztán hamar elterjedt nemzeti növény lett ez is.

BBC csirkés-pórés pite

Nézelődtem a BBC videóreceptes oldalán, ott bukkantam erre a receptre. A szakács hölgyet Lesley Waters-nek hívják, sosem hallottam róla, de szimpatikus : ) A videó itt található, angolul ...

Póréhagyma krémleves 1.

Erős vonzalmat érzek a krémlevesek iránt. A kedvencem zellerből készül, de szoktam fehérrépából, sütőtökből, brokkoliból is csinálni, ezúttal a póréhagyma volt a kiszemelt ...

A Szt. Dávid napján készítendő ételek közül a Cawl a legfontosabb, mely gulyás-jellegű leves hússal és zöldségekkel. Összetevői változhatnak, de a póréhagyma mellett a bárány is gyakori. Póréhagymát bármilyen formában szívesen fogyasztanak a nemzeti ünnepen, akár levesek vagy piték alapanyagaként. A bárány is fontos a walesieknek, rengeteg legelget a zöld dombokon (magam is több báránytenyésztő családot ismerek), úgyhogy az ünnepi alkalomra gyakran készül báránysült. A csupa-vajas, skótshortbreadre emlékeztető walesi tortácska is elterjedt finomság, melyről minden háztartásban más és más tuti receptet őriznek. A Welsh rarebit (walesi nevén caws pobi, azaz pirított sajt) sörös sajtszósszal készülő meleg szendvics, melyet 1542 óta készítenek.

Még több bárányhúsból készült recept itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...