Krémes fagyit varázsoltunk a magyar pisztáciából, az olcsó szotyiból

Mint sokan mások, mi is imádjuk a pisztáciafagyit, ha tengerpart közelében járunk, biztosan nyalunk egy gombóccal. Azonban itthon nagyon drága, és házilag is meglehetősen költséges az előállítása, ezért arra gondoltunk, mi lenne, ha a "magyar pisztáciából", a szotyiból varázsolnánk helyette krémes fagylaltot.

Házilag fagylaltot készíteni nem feltétlenül a legegyszerűbb, ezért fagylaltgép nélkül sokan inkább neki sem állnak. Ugyan a fagylaltgépnek köszönhető állagot tényleg nem tudjuk teljes mértékben reprodukálni, de egy-két trükk bevetésével azért nagyszerű házi fagyit készíthetünk, ami ízben abszolút felveheti a versenyt professzionális nagytestvéreivel.

A házi szotyifagyi külsőre is felveszi a versenyt a fagylaltozók kínálatával

Szotyifagyi? Mégis kinek jut ilyen az eszébe?

Szerintem minden évben megvan a szerkesztőség fagylaltcrush-ja, tavaly a dinnyejégkrémre, előtte évben a sztracsatellára, azt megelőzően a citromfagyira voltunk rákattanva, és ezt a pár évvel ezelőtti sóskaramellás csodát is emlegetjük azóta. Idén nyáron pedig a szotyifagyi ragadt be teljesen, ennek a története pedig meglehetősen ismerős lehet a legtöbb ember számára.

Szóval úgy adódott, hogy a nagy nyári receptötletelésben (amikor arról beszélünk, mi készüljön, milyen receptünk nincs, mire keresnek az internetezők) felmerült, hogy kellene egy rendes pisztáciafagylalt-recept, viszont sajnos annyira drága a pisztácia, hogy bölcs és fenntartható döntést hoztunk, mondván, akkor inkább csinálunk szotyiból, az olcsó, és túl is léptünk a dolgon, nem gondolva a ránk váró pisztáciafagyimentes dögmeleg nyárra.

A fagyi tetejét díszítsük pirított napraforgómaggal, zöldfűszerrel, virágszirmokkal

Az elkészítés során pedig végképp megbizonyosodtam róla: a szotyifagyi valójában remek ötlet volt.

Ugyanis lássuk be, a napraforgómag tényleg olcsó, ugyanakkor minden olyan kvalitása megvan, mint drágább magtársainak, így pedig ugyanúgy alkalmas fagylalt készítésére.

De hogyan lesz a szotyiból fagylalt?

Akármilyen tejtermék alapú, krémes fagylaltot csinálnánk házilag, gép nélkül ennek a legkönnyebb (és talán egyetlen) módja, ha beszerzünk pár tubus sűrített tejet.

Ez a cukros, sűrű krém biztosítja a fagylaltozókhoz hasonló textúrát és krémességet, sűrített tej nélkül sajnos csak kásás vagy fogyasztás előtt átturmixolós fagyikat készíthetünk.

Az édesség miatt viszont nem kell aggódni, a végeredmény nem lesz émelyítő, hiszen más is kerül a fagylaltba. A habtejszín a másik fontos, kötelező alapanyag, amit ráadásul felverve kell majd hozzákeverni a fagyialaphoz. Nem, nem jó a bolti spray, hanem házilag kell elkészíteni, méghozzá jóféle, 30 %-os habtejszínből.

Ha ennél pár kanállal a nyár legmenőbb fagylaltjából, akkor katt a képre a receptért

Jöjjön a szotyi!

A harmadik fő alapanyag pedig maga az ízesítő, esetünkben a napraforgómag, de akármilyen olajos magból csinálhatunk fagylaltot, az eljárás gyakorlatilag ugyanaz. Először készítenünk kell egy magvajat a kiválasztott magból, az ízek maximalizálása érdekében pedig a magokat érdemes sütőben megpirítani előtte, ha nem pörköltet veszünk.

A megpirult magvakat ezután késes aprítóba tesszük némi olívaolaj és bőséges (több csipet) só társaságában, és amennyire csak tudjuk, krémesre turmixoljuk. Nem kell teljesen egyneműnek lennie, izgalmasabb is a textúra, ha nem teljesen sima, de azért ne maradjanak egész szemek a magvajban.

Tipp: ha nagyon nem akarná elvinni a napraforgómagot a turmix, akkor érdemes hozzáadni kevés vizet, vagy két adagban turmixolni.

Egyszerre krémes, sós és édes, ennél pedig nem is kell több

A kész magvajat (ami pisztáciából, mandulából, dióból, stb. ugyanígy elkészíthető) ezután összekeverjük a sűrített tejjel, majd több részletben beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. A kész alapkrém ezután mehet egy fagyasztókompatibilis edénybe.

Ha szeretnénk kicsit márványosra csinálni a fagylaltot, akkor a sűrített tejjel elkevert napraforgókrémből tegyünk félre pár kanállal, majd kanalazzuk az edénybe tett fagylalt tetejére, és egy késsel keverjük el kicsit.

Emellett a fagylalt tetejét szórjuk meg pirított napraforgómaggal is, ami nemcsak csinossá teszi, de így kerül pár szem mag is a kigombócozott fagylaltba.

Hűtés!

A fagyinak ezután hűtésre van szüksége, hagyjuk legalább 6 órát pihenni a fagyasztóban, de akár egy éjszakára is nyugodtan bent maradhat a hűvösön. Tálaláskor érdemes a fagylaltoskanalat előbb forró vízbe megmártani, és úgy használni, mivel az átforrósodott fém sokkal jobban siklik a fagyos krémben.

Házilag fagyit készíteni nem is akkora ördöngösség

A végeredmény egyébként még az előzetes várakozásainkat is felülmúlta: a szotyifagyi önmagában is helyet érdemel a fagylaltok sorában, sokkal több, mint holmi pisztáciapótlék, aminek indult. Ráadásul fenntarthatóbb is, hiszen napraforgóért nem kell a szomszédba mennünk. Szóval következőnek felkészül: tökmagfagyi!

Küldd el a szotyifagyi receptjét valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Rosanics Petra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha nem bírod a hőséget, hűsölj ezekkel a receptjeinkkel:

Címlapról ajánljuk

További cikkek