Talán már hozzászoktunk ahhoz, hogy a mindennapi időjárás alakulása abszolút nem jár kéz a kézben a naptár oldalainak lapozgatásával, az azért mégis meghökkentő, hogy épp csak átléptünk a szeptemberbe, de a szüretek nagy része már meg is történt. Nehéz így lépést tartania az embernek, egyszerre dilemmázhat azon, hogy akkor most megvegye a nyár utolsó dinnyéjét, vagy máris átnyergeljen a szőlőre, almára, szilvára, az őszre. Akiket hirtelen elkapott ez az utóbbi, lombhullatós hangulat, azoknak örömmel jelezhetem, hogy időközben újabb felhasználási módok is jelentkeztek: immár nemcsak nyersen, esetleg gyümölcssalátában, hanem süteményekben is élvezhetjük a szőlő zöld, bordó és kék szemeit. Az alábbi három szőlős sütemény mind más élményt nyújt, így remélem, mindenki rátalál arra, amit ízben, állagban, hangulatban keres.
Triplán szőlős túrótorta a sütést elkerülni vágyóknak
Sült süteményeket ígértem, aztán kiszúrom itt rögtön a kezdésnél mindenki szemét egy sütés nélküli túrótortával? Hát milyen dolog ez? Mentségemre szóljon először is, hogy egy szimplább, könnyen összehozható recepttel szerettem volna kezdeni, illetve másodszor, hogy a sütemények kiválasztásakor elsősorban az alap, a szőlő tulajdonságait tartottam szem előtt.
Ugyanis abszolút nem mindegy, hogyan bánunk a fürtökről leszemezett gyümölccsel: csak a megfelelő konyhai technikákkal érhetünk el a szőlőnél és a szőlős süteményeknél tökéletes állagot.
Nyilván, a roppanós, lédús szemek okozta élvezetet akkor tarthatjuk meg száz százalékosan, ha magát a gyümölcsöt nem tesszük ki semmilyen módon hőkezelésnek. Ez pedig egy sütés nélküli túrótortában csodásan megvalósulhat.
Persze nem holmi egyszerű kis tortácska ez: a szőlő három különböző formában is belekerült, hogy ennyivel izgalmasabb legyen a desszert, ha már a sütést kibekkeltük. A friss gyümölcsön kívül mazsola landol a túrós rétegben, amelyre szőlőléből főzött zselatint öntünk a végén.
TIPP: Várjuk meg, hogy az egyes rétegek teljesen kihűljenek, és teljesen megdermedjenek, mielőtt továbbmennénk a következő hozzáadásával. Amikor a zselét a szőlőszemekre öntjük, az felkavarhatja a túrós réteget, ettől pedig szemcsés lesz a végeredmény. Ezt elkerülendő ne közvetlenül a tortára, hanem egy fölé tartott kanálra csorgassuk a zselatint.
Alternatív módon a torta kekszes-vajas alappal is készíthető, de én úgy éreztem, a puha, tojásos piskóta jobban passzol hozzá, ízben, állagban és karakterben is.
Itt a triplán szőlős túrótorta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Szőlős rétes házi tésztával, a hétvégi pepecselőknek
Ha lehetne ilyen posztra pályázni, én ezer örömmel lennék a házi rétestészta-készítés nagykövete. Mindegy, addig is, míg az okosok kitalálnak egy ilyen posztot, kénytelen leszek ezt a vágyamat abban kiélni, hogy otthon minél gyakrabban sütök házi rétest, illetve itt minél többször próbálok írni róla.
Mert a házi rétestészta ugyan nem könnyű, ezt nem is akarnám senkinek beadni – azonban a folyamat némi gyakorlással könnyen tanulható, a tudás pedig javítható minden egyes sütéssel. Emellett pedig elképesztő, mekkora élvezetet ad a tészta lassú, szinte meditatív húzása-nyújtása…no meg persze a kisült végeredmény.
Készítettem már sokféle rétest a sütőtököstől kezdve az epres-túrósig, azonban ez a szőlős egészen új élményt nyújtott. Talán azért is, mert én magam sem voltam a sült szőlős édességekhez szokva.
A rétesben épp tökéletes mértékbe érte hő a szemeket (ezért is választottam ezt a formátumot második süteménynek), nem főttek-párolódtak tejesen szét, hanem maradt bennük némi harapnivaló. Az őket kísérő dió is adott némi kontrasztot állagban, míg a citromhéj és fahéj tagadhatatlanul őszies hangulatot teremtettek a rétesen belül.
Mindezt ugyan magában is tálalhattam volna, úgyis isteni lett volna, de gondoltam, hogy ha már úgyis szüret van, készítek egy adag karakteres borsodót a sütemény mellé. Ez igencsak jó döntésnek bizonyult: a krémes, vaníliás ágyon tálalt lemezes rétes így teljesedett ki a tányéron. Természetesen elhagyhatjuk, vagy főzhetünk helyette szelídebb verzióként sima vaníliasodót is, az is megteszi.
TIPP: A rétes húzásához mindenképpen nagy felületet foglaljunk el – a tésztának is kelleni fog a hely, hogy minél vékonyabbra nyújthassuk, illetve nekünk sem árt majd, ha minden oldaláról elérjük az egyre vékonyabb, egyre szeszélyesebb lapot.
Itt a szőlős rétes teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Toszkán kékszőlős lepény, a szerény, de különleges élvezetek hajhászainak
Igen, persze, híres az olasz gasztronómia, illetve szeretjük is és sokan rajongunk érte, azonban a nagy klasszikusokon túl viszonylag kevés olyan étel akad, amit rögtön, első kérésre meg tudnánk nevezni. Különösen igaz ez a desszertekre: ha túllépünk a tiramisun, vajon mi vár ránk ott? Nos, például ez az alábbi, kékszőlővel teleszórt toszkán gyöngyszem, amiről fogadjunk, hogy a kedves olvasók nagy része még csak nem is hallott.
Pedig érdemes megismerkedni vele, ugyanis mindent megtestesít, ami az olasz konyhát oly’ naggyá teszi. Tényleg már bántó egyszerűségű alapanyagokat használ, azonban ezekből olyan végeredmény születik, ami tényleg szinte sokkszerű állapotot okoz…természetesen pozitív értelemben.
A lepény tésztája akár pizza- vagy focacciatésztának is elmenne (annyi különbséggel, hogy kicsivel több cukor kerül bele), a töltelék pedig kizárólag kékszőlőből és cukorból áll.
Mégis, a sütemény, ami ezekből a szerény hozzávalókból kisül, szinte megközelíti a gyümölcsös kevert piskóták által nyújtott élvezeteket. Belül szaftos marad, a szőlő dzsemmé alakul, amit foszlós tészta ölel körül. A gyümölcsből kifolyt lé alul szinte agresszívan karamellizálódik, ettől ragacsos, ujjakat bemaszatoló szeleteket kapunk. A lepény tetején pedig, ahol a szőlőt közvetlenül éri a forróság, a szemek aszalódni kezdenek és borzasztóan karakteres, mély aromát vesznek fel.
Ez a harmadik ajánlott módja a szőlő hőkezelésének: az erőteljesebb hőkezelés. Nem éri meg a félutas megoldást választani, mert akkor löttyedt, puha és íztelen szemeket kapunk. Ellenben, ha tényleg bátran bánunk a forrósággal, karamellizálhatjuk a gyümölcsben lévő cukrokat, ami mind textúrában, mind aromában nagyon érdekes eredményt hoz.
TIPP: A lepény tésztáját készítsük robotgéppel, hogy minél kevesebb plusz lisztet kelljen hozzáadnunk. Így megtarthatjuk lágyabb állagát, ami foszlósabb, puhább süteményt eredményez.
Itt a toszkán szőlős lepény teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Remélem, a sok verbális és vizuális inger meghozta a kedvet egy kis szemezgetéshez – készüljenek a jobbnál jobb szőlős sütemények, amíg tart a szezon!
Fotók és receptek: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ha még több izgalmas és ízes receptre vágynál: