Ez a szőlőféle a legjobb őszi vitaminbomba

A szezon kellős közepén mennyei hazai szőlőfajtákkal találkozhatunk, és bár mindegyik típus tele van vitaminokkal, a vöröses szőlők annyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, hogy szinte már azt is kérdezhetnénk: van valami, amire a vörös szőlő nem jó?

Minden szőlőfajtára igaz, hogy a lényege, azaz a vitaminok nemcsak a húsában, de sokkal inkább a héjában és a magvaiban találhatóak meg. A sötétebb, vöröses szőlőkre ez az állítás fokozottan igaz, minden része aranyat ér, ráadásul az évnek ebben az időszakában remek lehetőségünk van arra, hogy kihasználjuk a gyümölcs jótékony hatásait.

A sötétebb szőlők is igazi egészségbombák!

A vörös, sötétebb szőlőfélék mindenre jók: erősítik az immunrendszert, serkentik a keringést, javítják az emésztést, erősítik az immunrendszert – ez pedig még közel sem minden. A vörös szőlőnek magasabb a szőlőcukor-tartalma, mely serkenti az agyműködést, valamint remek energiaforrás a szervezetnek

Ásványi anyagokban és antioxidánsokban rendkívül gazdag gyümölcsről van szó, a szőlő húsa tele van B-vitaminnal, és nagy mértékben tartalmaz magnéziumot, vasat és folsavat is, így természetes gyógyszer a vérszegénység ellen. Káliumban és szelénben is gazdag, rendszeres fogyasztása segít az infarktus kockázatának csökkentésében és a magas vérnyomás kezelésében is.

A vörös szőlőben található kvercetin nevű antioxidáns gyulladáscsökkentő hatású, segít a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, és gátolja a káros anyagok lerakódását az érfalakon.

Ha tehát a legtutibb vitaminbombát keressük az őszi időszakra, a szőlőben egészen biztosan megbízhatunk, rendszeres fogyasztása ugyanis minden multivitaminos készítményt felülmúl, a következő hónapokban pedig még bőven találkozhatunk vele a boltok polcain.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...