Ez a szőlőféle a legjobb őszi vitaminbomba

A szezon kellős közepén mennyei hazai szőlőfajtákkal találkozhatunk, és bár mindegyik típus tele van vitaminokkal, a vöröses szőlők annyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, hogy szinte már azt is kérdezhetnénk: van valami, amire a vörös szőlő nem jó?

Minden szőlőfajtára igaz, hogy a lényege, azaz a vitaminok nemcsak a húsában, de sokkal inkább a héjában és a magvaiban találhatóak meg. A sötétebb, vöröses szőlőkre ez az állítás fokozottan igaz, minden része aranyat ér, ráadásul az évnek ebben az időszakában remek lehetőségünk van arra, hogy kihasználjuk a gyümölcs jótékony hatásait.

A sötétebb szőlők is igazi egészségbombák!

A vörös, sötétebb szőlőfélék mindenre jók: erősítik az immunrendszert, serkentik a keringést, javítják az emésztést, erősítik az immunrendszert – ez pedig még közel sem minden. A vörös szőlőnek magasabb a szőlőcukor-tartalma, mely serkenti az agyműködést, valamint remek energiaforrás a szervezetnek

Ásványi anyagokban és antioxidánsokban rendkívül gazdag gyümölcsről van szó, a szőlő húsa tele van B-vitaminnal, és nagy mértékben tartalmaz magnéziumot, vasat és folsavat is, így természetes gyógyszer a vérszegénység ellen. Káliumban és szelénben is gazdag, rendszeres fogyasztása segít az infarktus kockázatának csökkentésében és a magas vérnyomás kezelésében is.

A vörös szőlőben található kvercetin nevű antioxidáns gyulladáscsökkentő hatású, segít a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében, és gátolja a káros anyagok lerakódását az érfalakon.

Ha tehát a legtutibb vitaminbombát keressük az őszi időszakra, a szőlőben egészen biztosan megbízhatunk, rendszeres fogyasztása ugyanis minden multivitaminos készítményt felülmúl, a következő hónapokban pedig még bőven találkozhatunk vele a boltok polcain.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...