A szőlőt akkor sem tudnánk kikerülni az őszi szezonban, ha akarnánk, hiszen az édeskés gyümölcsnek már az illatát messziről érezni. Vannak, akik kényelmi szempontból a mag nélküli szőlő mellett döntenek, hiszen a mag szétrágásával enyhén kesernyés íz maradhat a szájban. Na de vajon a magvas vagy mag nélküli változat az egészségesebb?
A szőlő rendkívül gazdag antioxidánsokban és más értékes vitaminokban. A mag nélküli változatot a nemesítésnek köszönhetjük, hiszen az oltás és dugványozás technikája lehetővé tette ezt a jóval kényelmesebben fogyasztható gyümölcsváltozatot is.
Miért érdemes a magvas szőlőt választani?
A szőlőnek nemcsak a héjában található rengeteg antioxidáns, hanem a magjában is. Emellett a mag még OPC flavenoidokban, proantocianidinokban, polifenolokban, illetve a rezveratrol vegyületekben is igen gazdag, ami hatással van a koleszterinszintre, ezzel csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A gyulladások és fertőzések kialakulásának esélyét is csökkentheti, valamint jótékony hatással van a vérkeringésre. A benne lévő melatonin pedig a nyugodt alvást is elősegítheti.
Miért jó nekünk a mag nélküli változat?
Ugyan a magokban lévő sok jót nem tudjuk bevinni a mag nélküli szőlővel, a gyümölcshús értékes vitaminjait és rostjait viszont igen.
A magok elrágásával járó kellemetlen íz így nem jelentkezik, és a gyerekeket is könnyebb rávenni a gyümölcs fogyasztására, arról nem is beszélve, hogy egy-egy saláta, lekvár vagy desszert jóval egyszerűbben elkészíthető magtalanul.
Plusz pont a mag nélküli változatnak, hogy a fogszabályzósoknak és műfogsort viselőknek is élvezetesebbé teszi a szőlőmajszolást.
Még több őszi cikk: