Melyik szőlő egészségesebb? A magvas vagy a mag nélküli?

Ősszel lehetetlen nem észrevenni a vidám szőlőfürtöket a piacokon és a szupermarketek gyümölcsrészlegén, ahol a kék, lila és fehér húsú gyümölcsök sorakoznak. Felmerülhet a kérdés, hogy a magvas vagy mag nélküli változatot érdemes kosárba tenni, ha minél többet szeretnénk tenni egészségünkért.

A szőlőt akkor sem tudnánk kikerülni az őszi szezonban, ha akarnánk, hiszen az édeskés gyümölcsnek már az illatát messziről érezni. Vannak, akik kényelmi szempontból a mag nélküli szőlő mellett döntenek, hiszen a mag szétrágásával enyhén kesernyés íz maradhat a szájban. Na de vajon a magvas vagy mag nélküli változat az egészségesebb?

A magvas és mag nélküli szőlőnek is megvannak a maga előnyei

A szőlő rendkívül gazdag antioxidánsokban és más értékes vitaminokban. A mag nélküli változatot a nemesítésnek köszönhetjük, hiszen az oltás és dugványozás technikája lehetővé tette ezt a jóval kényelmesebben fogyasztható gyümölcsváltozatot is.

Miért érdemes a magvas szőlőt választani?

A szőlőnek nemcsak a héjában található rengeteg antioxidáns, hanem a magjában is. Emellett a mag még OPC flavenoidokban, proantocianidinokban, polifenolokban, illetve a rezveratrol vegyületekben is igen gazdag, ami hatással van a koleszterinszintre, ezzel csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A gyulladások és fertőzések kialakulásának esélyét is csökkentheti, valamint jótékony hatással van a vérkeringésre. A benne lévő melatonin pedig a nyugodt alvást is elősegítheti.

Miért jó nekünk a mag nélküli változat?

Ugyan a magokban lévő sok jót nem tudjuk bevinni a mag nélküli szőlővel, a gyümölcshús értékes vitaminjait és rostjait viszont igen.

A magok elrágásával járó kellemetlen íz így nem jelentkezik, és a gyerekeket is könnyebb rávenni a gyümölcs fogyasztására, arról nem is beszélve, hogy egy-egy saláta, lekvár vagy desszert jóval egyszerűbben elkészíthető magtalanul.

Plusz pont a mag nélküli változatnak, hogy a fogszabályzósoknak és műfogsort viselőknek is élvezetesebbé teszi a szőlőmajszolást.

Forrásunk volt.


Még több őszi cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Melyik szőlő egészségesebb? A magvas vagy a mag nélküli?

Ősszel lehetetlen nem észrevenni a vidám szőlőfürtöket a piacokon és a szupermarketek gyümölcsrészlegén, ahol a kék, lila és fehér húsú gyümölcsök sorakoznak. Felmerülhet a kérdés, hogy a magvas vagy mag nélküli változatot érdemes kosárba tenni, ha minél többet szeretnénk tenni egészségünkért.

Nosalty

További cikkek

A patikákban már hiánycikk – Elfogyhat egyik kedvelt vitaminunk

Az őszi-téli náthaszezonban sokak döntenek a készítményekkel való vitamin bevitel mellett, még akkor is ha az év más időszakában természetesen úton juttatják szervezetüket a szükséges ásványianyagokhoz és vitaminokhoz. Most nagyon úgy néz ki, hogy az egyik legkeresettebb vitamintípus ellátása akadozik.