Ezek a legnépszerűbb szőlők idén a piacon – Tudd, mit (v)eszel!

Saszla, othelló, csabagyöngye, néró: csak néhány szőlőnév, amelyekkel a piacon találkozhatsz, de ha nem tudod, melyiket válaszd, íme hozzá egy kisokos, na meg egy kis szőlőtörténet.

Több ezer fajta szőlő létezik a világon, mégis csak néhány típussal találkozunk a piacon. A szőlő az egyik legrégebbi kultúrnövényünk: a fennmaradt leletek alapján már az ősemberek is ismerték és gyűjtögethették a szőlőt, de nemesítésre és a ma is ismert fajták termesztésére még évezredeket kellett várni. A ligeti szőlőből (Vitis silvertis) 8000 éve fejlődött ki a kerti szőlő (Vitis sativa), a bortermő (Vitis vinifera) szőlő pedig 2-3 évezredes termesztés, szelekció és nemesítés eredménye.

Mikor a középkorban kialakult a szőlőtermesztés Magyarországon, akkor leginkább a borkészítés volt fókuszban, később aztán az asztali, vagyis a csemegeszőlőket is megkülönböztették.

Mert van ám különbség a kettő között: a csemegeszőlőknél általában a vékonyabb héjú, feszes, nagyszemű bogyókból álló, laza fürtöket keressük leginkább, míg a borszőlőknél meghatározó a cukorfok és a savasság is, a vastag héj vagy a roppanós magok viszont zavaróak evéskor.

Furmintot, kadarkát vagy rajnai rizlinget nem valószínű, hogy találsz a kofáknál, de a következő fajtákat tuti láttad már!

Saszla

Ezek a legnépszerűbb szőlők idén a piacon – Tudd, mit (v)eszel!

Vagy chasselas, világszerte az egyik legelterjedtebb szőlőfajta, lehet fehér vagy piros is, de van muskotályos ízű változata is. A viszonylag vastag héja miatt roppanós, belül lédús, igazán húsos a kis méretű bogyó, ízében pedig enyhén savanykás. Szeptember elején kezd megjelenni a piacokon. Használják borkészítéshez is, például készülhet belőle könnyű, bár nem túl karakteres asztali bor is.

Szőlődzsem

Izabella szőlőt szerettem volna eltenni, de csak cormint kaptam. Viszont ennek a fajtának is igen finom, intenzív az íze. Húsok mellé vagy süteményhez is igen finom.

Szőlőpite

Ez most jó rövid lesz. Még mindig volt egy rakás szőlő itthon, ez készült belőle. Mag nélküli szőlővel szerencsésebb.

Csokoládés szőlőbonbon

Rosszkedv ellen az egyik leghatékonyabb fegyver a csokoládé. Magában, forró ital formájában vagy ételek alkotóelemeként. A recept Mautner Zsófia szuperegyszerű, mégis látványos ...

Csabagyöngye

A csabagyöngye (vagy csaba gyöngye, angolul Pearl of Csaba) egy hibrid szőlőfajta, az 1885-1890 közötti filoxéravész után Mathiász János (legendás szőlész-borász, aki több ezer fajtát nemesített és mentett meg) nemesítette, viszont egy békéscsabai szőlész, Stark Adolf szelektálta, nevelte fel a fajtát. Ropogós, lédús, vékony héjú bogyói vannak, egészen gyümölcsös ízű szőlő, ami az irsai olivér és a mátrai muskotály ízjegyeit hordozza. Viszonylag magas cukortartalma miatt borkészítésre is alkalmas, bár a belőle készült bor igen gyenge. Az egyik legkorábban érő fajta, nyár közepén már megjelenik a piacokon.

Muskotályos fajták

A zöldellő muskotályos szőlő

Bornak és csemegeszőlőnek is szuperek, a magyar fajták közül talán pölöskei muskotály a legkülönlegesebb, amivel találkozhatsz. Népszerű, mivel magas a cukortartalma, közepesen nagy, roppanós bogyói vannak. Általában szeptember végén szüretelik.

Pannónia kincse

Szintén a legnépszerűbb fajták közé sorolható, mivel nagy húsos bogyói vannak, roppanós és édes, és nincs zavaróan sok magja. A piacon csak pannóniaként ismert, a szőlőskertek királynőjéből és a Cegléd szépe keresztezésével állította elő Póczik Ferenc 1942-ben. Augusztus végén és szeptember elején találkozhatunk vele.

Othelló

Az egyik legillatosabb szőlőfajta, de kifejezetten megosztó: viszonylag vastag héjú bogyói vannak, amiből csak úgy kipattan a pucér, feszes gyümölcshús, a közepén pedig kicsi kemény magok vannak. Nagyon jellegzetes íze és illata van (labruska vagy róka mellékíznek is nevezik), szeptember végén-október elején kerül a standokra. Borként ez az íz rettentő erős, de nem emiatt nem kapható: direkt termő fajta, magas a pektintartalma, amiből a must forrásakor szabványnál több metil-alkohol keletkezik, annak pedig egészségre káros, sőt, mérgező hatása van.

Concord (vagy konkord, népi nevén kurmin vagy kormin)

A Concord az Egyesült Államokból származik

Ez egy kék szőlőfajta, ami az Egyesült Államokból származik, és olyan ellenálló fajta, ami a 19. századvégi filoxéravész után telepítették Magyarországra. Ezzel is találkozhatsz a piacon, mivel lekvárnak, dzsemnek, szörpnek, vagy akár szőlőlének préselve is remek. Nagyon jellegzetes íze van, általában szőlőízű italok (vagy más termékek) ízesítője, ritkán bort is készítenek belőle, de az othellóhoz hasonlóan gyenge minőségű bor lesz belőle, ami a hatályos szabályozás szerint nem kerülhet kereskedelmi forgalomba.

(Amúgy az utasszállítót Concorde-nak írják, és természetesen semmi köze a szőlőhöz.)

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...