Ilyet még nem láttál, gyönyörű és félelmetes, ahogy a franciák a szőlőt védik

A tavasz a borászok életében nemcsak a megújulást, de a fokozott figyelmet is jelenti, az ebben az időszakban véletlenszerűen betörő fagyok ugyanis végzetes hatással lehetnek a szőlőre. Hogy a fagykár ne legyen nagy, a borászatok szemet kápráztató módon védik a gyümölcsöket.

Ilyen bolond április már régen volt, az egyik nap még 20°C-ban élvezzük a jóidőt, másnap pedig 30 centiméteres hó esik le a Bakonyban. A szeszélyes tavasz nemcsak Magyarországon, de egész Európában veszélyezteti a rügyező gyümölcsösök jövőjét, Franciaországban a borászok például egy nagyon rég bevált, látványos módszerrel védekeznek a fagykárok ellen.

A francia borvidék éjszaka Titouan Rimbault felvételén

Az áprilisi fagyok a leghíresebb francia borvidékeken, Burgundia, Champagne és a Rhône-völgy területein csaptak le, a hőmérséklet ugyanis a napokban volt, hogy -5°C alá csökkent. A téli mínuszok ebben az időszakban akár végzetes károkat tehetnek a szőlőtőkében, a borászok ezért több ezer hektárnyi területen kellett hogy alkalmazzák a gyertyás, ismertebb nevén paraffingyertyás ültetvényfűtési technikát.

Titouan Rimbault francia fényképész saját Facebook-oldalán osztott meg fotókat az elmúlt napokban látott csodálatos, mégis félelmetes tájról. A már jó pár éve ilyenkor is jellemző tavaszi fagyok több száz ember munkáját és megélhetését kockáztatják. Hogy a világ legjobb borai ebben az évben is elkészülhessenek, a borászoknak éjt nappallá téve kell küzdeniük a fagy ellen, több mint ötezer hektárnyi területen pedig árgus szemekkel kell arra figyelniük, hogy minden tőke a lehető legtöbb meleghez jusson hozzá.

A paraffingyertyás égetés az egyik leghasznosabb hőadásra képes módszer a gyümölcsök védelmének érdekében, és hosszú távon nincsenek komoly, a környezetre káros hatásai. A hordókban lévő több száz, összességében pedig több ezer égő gyertya szélcsendes időben akár 5°C-kal is melegebb közeget tud biztosítani a szőlőknek.


Ezek a külföldi gasztrokalandok is érdekelhetnek:

Forrásaink voltak.

Legújabb receptek

Aranyló gyöngytyúk húsleves

A gyöngytyúk húsleves nem csupán egy ünnepi fogás, hanem egyben visszatekintés a hagyományokra és az igényes, lassú főzés kultúrájára. Bár a gyöngytyúk manapság kevésbé gyakori ...

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Heti Menü – Gyors fogásokkal kezdünk, hogy a hét végén...

Végre eljött a húsvét hete! Készüljetek, mert mi picit megspékeltük a klasszik ünnepi fogásokat: a sárgatúró aszalt áfonyás, a bableves sonkaléből fő, a kalácsot csokis babkára cseréltük, a töltött tojás pedig rántva érkezik! A hét első felében pedig gyors zöldséges fogásokkal várunk titeket, előre is elkészíthető ünnepi édességekkel kísérve.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Diótorta vaníliakrémmel

Puha, légies piskóták és gazdag vaníliakrém alkotják ezt a retró diótortát, amelynek nosztalgikus íze egyszerűen utánozhatatlan. Születésnapra, ünnepre, de akár egy nagyobb ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!