Az amerikai National Restaurant Association (Nemzeti Étterem Egyesület) megkérték az American Culinary Federation(Amerikai Kulináris Szövetség) 700 tagját, hogy rangsoroljanak 161 kulináris trendet annak megfelelően, hogy örök klasszikusnak, lecsengőben lévő vagy éppen elenkezőleg, nagyon is népszerű gasztrojelenségnek tartják őket.
Hudson Riehle, a kutatás vezetője elmondta, hogy a legnépszerűbb trendek 2018-ban a különböző nemzetek konyhái által inspirált, a helyi és a zöldségalapú fogások lesznek.
2018 legizgalmasabb kajatrendje a kutatás szerint a szokatlan húsos falatok fogyasztása lesz. Felejtsük el a bélszínt vagy a karajt - legalábbis Amerikában! Jövőre többek között az osztriga-steak, azaz a marha lapockájához közel eső, ízes falat lesz a menő. Második helyen a házilag készített fűszerek, ételízesítők végeztek, míg a bronzérmet a különböző utcai kaják által inspirált fogások kapták meg.
További izgalmas információ a listáról, hogy jövőre a perui - és úgy általában a többi dél-amerikai konyha-, a filippínó, az afrikai és a mediterrán konyhák lesznek a legnépszerűbbek a nemzetek konyhái közül.
A kutatás során nem csupán azt vizsgálták, mely kajatrendek lesznek a legmenőbbek 2018-ban, de azt is, melyeknek változik látványosan a népszerűsége az egy évvel ezelőttihez képest. Úgy találták, hogy többek között az alábbi finomságok népszerűsége fog látványosan emelkedni az elkövetkezendőkben:
- Szokatlan töltelékkel megbolondított fánkok.
- A perui konyha.
- Olyan gyermekeknek szóló fogások, amelyeket különböző nemzetek konyhái inspiráltak.
- A zöldségalapú étkezés.
- Hagyományos állatfajták húsa.
Többek között az alábbi trendek viszont érezhetően mennek ki a divatból:
- A kézműves sajtok.
- A házifagyi.
- A proteinben gazdag magvak.
- A házi készítésű sütni való kolbászok.
- A hagyományos, régi zöldség- és gyümölcsfajták.
Örök kedvencek maradnak többek között a következők:
- A kagyló.
- A barbecue.
- A bacon.
- A házitészta.
- A mediterrán ízek.
Azok, akik tudnak angolul, ide kattintva végigbogarászhatják a teljes kutatást.