Már kis mennyiségű szójaszósz is veszélyes lehet

A szójaszósz az egyik legsokoldalúbb ételízesítő, amit rendkívül sokféleképpen lehet felhasználni főzéskor. Ám, mint kiderült, már kis mennyiség is veszélyes lehet, ha nem figyelünk oda.

A szójaszósz a világ egyik legismertebb ázsiai ételízesítője, de akár magyaros fogásokban is megállja a helyét. De korántsem mindegy, hogy mennyit használunk belőle...

Már egy kis mennyiség is veszélyes lehet

Ázsiában só helyett is használják

A szójaszósz Kínából ered, megjelenése a 6. századra datálható. A Kínában használt szójaszósz sűrűbb, míg a japán változata valamivel hígabb és sötétebb színű. Ezen kívül különbséget kell tenni a főzéshez használt és az asztali szójaszósz között is: előbbi kevésbé sós és töményebb, utóbbit gyakran só helyett is használják.

Nem véletlen, hiszen egyetlen evőkanálnyi szójaszószban körülbelül 900 milligramm só található.

Ebből következik, hogy ha túl sokat fogyasztunk belőle, akkor sokkal több sót viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit elbírna.

Miért lehet veszélyes?

2013-ban egy 19 éves férfi ismeretlen okokból megivott egy liter szójaszószt, majd kómába esett. Mint kiderült, hipernatrémia, vagyis nátriumtöbblet alakult ki nála, ami során a szervezet úgy próbálja szabályozni a vér és a szövetek közötti sószintet, hogy folyadékot von ki a szövetekből.

Ez a folyamat nagyon veszélyes úgynevezett folyadékgyülemeket okozhat a tüdőben, vagy akár az agyban.

Az említett eset során az orvosok gyorsan beavatkoztak, de még így is három napba telt, mire a férfi visszanyerte az eszméletét. Ugyanakkor nagyon szerencsés volt, hiszen a szójaszósz halálos adagja sokkal kisebb mennyiség is lehet, mint amit ő elkortyolgatott.

Gyömbéres-szójaszószmázas lazac

Azt hiszem, ez lett az egyik kedvenc lazacreceptem azok közül, melyeket az elmúlt évek során kipróbáltam. Ennek az ázsiai stílusú halreceptnek az a csíziója, hogy a gyömbér és az ...

Egy másik esetben azonban nem volt ilyen szerencsés a beteg, ugyanis súlyos agykárosodást szenvedett, végül pedig a tüdejébe került folyadék miatt tüdőödémában elhunyt.

Mekkora mennyiség végzetes?

Mindenek előtt fontos azt tisztázni, hogy a só halálos adagja nagyjából 0,75 és 4 gramm/testsúlykilogramm közé esik.

Ez azt jelenti, hogy egy átlagos, körülbelül 68 kilós személy számára 135 gramm, azaz körülbelül 7,5 evőkanálnyi mennyiség elfogyasztása jelent komoly veszélyt.

Egy csésze szójaszósz nagyjából 14 gramm sót tartalmaz.

Forrásaink voltak.


Ezek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...