Kiderült, kiknek nem érdemes szóját fogyasztaniuk

Kis mértékben akár orvosság is lehet, nagy mértékben azonban a legtöbb kutató még mindig nem ajánlja a szója fogyasztását. Íme néhány érdekesség az egyik legmegosztóbb alapanyagról.

Húspótlóként és szószként ismerjük, ma már azonban rengeteg élelmiszerben megtalálható alapanyagként a szója, amit a mai napig nem sikerült teljesen kiismerni. Bár számos kutatás cáfolta már, hogy a szója káros lenne az emberre, a tudomány mai, ellentétes állása szerint az élelmiszer nagymértékben való fogyasztása káros hatással lehet a szervezetre.

A szója nagyon jó hatással is lehet a szervezetre, de nem mindegy, hogyan és mennyit eszünk belőle!

Míg a Föld keleti részén csak ínyencség, addig a nyugati világban már számtalan feldolgozott étel egyik alkotóeleme a szója, zsírszegény tejtermékekben, felvágottakban és édességekben egyaránt megtalálhatjuk az összetevőt, kikerülni ma már szinte lehetetlen.

Baj, hogy szóját eszünk, vagy elfér a mindennapi étrendben?

Az 1990-es évek elején, egy rágcsálókon végzett kutatás miatt az volt az általános vélekedés, hogy a szója fogyasztása növelheti a mellrák kockázatát. 1996-ban egy ennek ellentmondó eredményt közöltek a kutatók, mely szerint a szója csak lehetséges kockázati tényező lehet a rákos megbetegedések kialakulásában, néhány évvel később pedig már olyan eredmények születtek, melyek szerint a szója preventív tulajdonsággal bír, mivel azok a nők, akik leküzdötték a mellrákot, és szóját ettek, kevésbé voltak veszélyeztetve betegség kiújulására vonatkozóan.

Az eddigi kutatások egyértelműen arra engednek következtetni, hogy a női test működését a túlzott szójafogyasztás képes megváltoztatni, az viszont máig kérdéses, hogy pontosan milyen irányban.

A szójaételek izoflavonokat tartalmaznak, melyek a fitoösztrogének egyik fajtáját képezik, és az ösztrogénhez hasonlóan működnek. Ezek az izoflavonok bizonyos mértékben jótékony hatással lehetnek az idősebb, peri- vagy posztmenopauzában lévő nőkre, ugyanis az idő előrehaladtával a petefészek kevesebb ösztrogént termel.

Ezek az ösztrogénhez hasonló izoflavonok segíthetnek az olyan menopauzás tünetek enyhítésében, mint a hőhullámok, az izzadás vagy az alvási problémák.

Egy 2010-es tanulmány szerint ugyanezek a fitoösztrogének nagyobb mennyiségben azonban a felnőtt nőknél káros hatással lehetnek a petefészekre, befolyásolhatják annak működését, és megzavarhatják az ovulációt.

Az adalékanyagként, vagy gyorséttermi ételekben használt szójás ételek nem feltétlenül egészségesek

Ezenkívül a szója problémás lehet a pajzsmirigybetegek számára. Mindenkinek szüksége van jódra az étrendjében, ezt azonban a szervezet nem termeli természetes úton. A jód létfontosságú a pajzsmirigyhormonok termeléséhez.

A szója goitrogéneket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a jód felszívódását - állítja Danica Cowan dietetikus. Ez pedig elegendő jód nélkül a pajzsmirigy-alulműködés súlyosbodásához vezethet. A jódhiány a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethet, de a tiszta gondolkodást is képes befolyásolni. Cowan szerint azoknak, akik súlyos pajzsmirigybetegségben szenvednek, kerülniük kell a szóját.

Bár a tudomány még ma sem jutott közös nevezőre a szójakérdésben, a szakértő orvosok szerint mint mindenben, úgy a szója fogyasztásában is érdemes mértékletesnek lenni, így akár az egészséges étrend szerves részévé is válhat.

A szója fontos fehérjeforrás főleg azok számára, akik a mindennapi étrendjükből száműzték a hús és az állati eredetű fehérjék fogyasztását. Remek rost, C- és A-vitamin, kalcium valamint vasforrás is.

Csak éppen nem mindegy, milyen formában fogyasztjuk

A valódi szója, úgy mint a tofu, a tempeh vagy a fagyasztott szójabab remekül beilleszthetőek az étrendbe, ráadásul teljes értékű fehérjeként olyan esszenciális aminosavakat tartalmaznak, amelyeket a szervezet magától nem tud előállítani, de szüksége van rájuk.

Ha viszont a szója csak adalékanyagként szerepel egy étel összetevői között (lásd az előbb említett felvágottak, édességek), érdemes odafigyelni a bevitt mennyiségre.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...