Kiderült, kiknek nem érdemes szóját fogyasztaniuk

Kis mértékben akár orvosság is lehet, nagy mértékben azonban a legtöbb kutató még mindig nem ajánlja a szója fogyasztását. Íme néhány érdekesség az egyik legmegosztóbb alapanyagról.

Húspótlóként és szószként ismerjük, ma már azonban rengeteg élelmiszerben megtalálható alapanyagként a szója, amit a mai napig nem sikerült teljesen kiismerni. Bár számos kutatás cáfolta már, hogy a szója káros lenne az emberre, a tudomány mai, ellentétes állása szerint az élelmiszer nagymértékben való fogyasztása káros hatással lehet a szervezetre.

A szója nagyon jó hatással is lehet a szervezetre, de nem mindegy, hogyan és mennyit eszünk belőle!

Míg a Föld keleti részén csak ínyencség, addig a nyugati világban már számtalan feldolgozott étel egyik alkotóeleme a szója, zsírszegény tejtermékekben, felvágottakban és édességekben egyaránt megtalálhatjuk az összetevőt, kikerülni ma már szinte lehetetlen.

Baj, hogy szóját eszünk, vagy elfér a mindennapi étrendben?

Az 1990-es évek elején, egy rágcsálókon végzett kutatás miatt az volt az általános vélekedés, hogy a szója fogyasztása növelheti a mellrák kockázatát. 1996-ban egy ennek ellentmondó eredményt közöltek a kutatók, mely szerint a szója csak lehetséges kockázati tényező lehet a rákos megbetegedések kialakulásában, néhány évvel később pedig már olyan eredmények születtek, melyek szerint a szója preventív tulajdonsággal bír, mivel azok a nők, akik leküzdötték a mellrákot, és szóját ettek, kevésbé voltak veszélyeztetve betegség kiújulására vonatkozóan.

Az eddigi kutatások egyértelműen arra engednek következtetni, hogy a női test működését a túlzott szójafogyasztás képes megváltoztatni, az viszont máig kérdéses, hogy pontosan milyen irányban.

A szójaételek izoflavonokat tartalmaznak, melyek a fitoösztrogének egyik fajtáját képezik, és az ösztrogénhez hasonlóan működnek. Ezek az izoflavonok bizonyos mértékben jótékony hatással lehetnek az idősebb, peri- vagy posztmenopauzában lévő nőkre, ugyanis az idő előrehaladtával a petefészek kevesebb ösztrogént termel.

Ezek az ösztrogénhez hasonló izoflavonok segíthetnek az olyan menopauzás tünetek enyhítésében, mint a hőhullámok, az izzadás vagy az alvási problémák.

Egy 2010-es tanulmány szerint ugyanezek a fitoösztrogének nagyobb mennyiségben azonban a felnőtt nőknél káros hatással lehetnek a petefészekre, befolyásolhatják annak működését, és megzavarhatják az ovulációt.

Az adalékanyagként, vagy gyorséttermi ételekben használt szójás ételek nem feltétlenül egészségesek

Ezenkívül a szója problémás lehet a pajzsmirigybetegek számára. Mindenkinek szüksége van jódra az étrendjében, ezt azonban a szervezet nem termeli természetes úton. A jód létfontosságú a pajzsmirigyhormonok termeléséhez.

A szója goitrogéneket tartalmaz, amelyek csökkenthetik a jód felszívódását - állítja Danica Cowan dietetikus. Ez pedig elegendő jód nélkül a pajzsmirigy-alulműködés súlyosbodásához vezethet. A jódhiány a pajzsmirigy megnagyobbodásához vezethet, de a tiszta gondolkodást is képes befolyásolni. Cowan szerint azoknak, akik súlyos pajzsmirigybetegségben szenvednek, kerülniük kell a szóját.

Bár a tudomány még ma sem jutott közös nevezőre a szójakérdésben, a szakértő orvosok szerint mint mindenben, úgy a szója fogyasztásában is érdemes mértékletesnek lenni, így akár az egészséges étrend szerves részévé is válhat.

A szója fontos fehérjeforrás főleg azok számára, akik a mindennapi étrendjükből száműzték a hús és az állati eredetű fehérjék fogyasztását. Remek rost, C- és A-vitamin, kalcium valamint vasforrás is.

Kurkumás szójafalatok

Valami fűszeresre vágytam. Még sosem próbáltam ki a kurkumát, egy zacskóval ott ült a fiók alján már hónapok óta. Gondoltam, adok neki egy esélyt. És nagyon megtetszett, többször is ...

Tofunuggets

Ezektől a tofunuggetsektől (ha vevők vagytok rá) eldobjátok az agyatokat. Hihetetlenül ropogósak, ízesek, és tökéletesen hajaznak ez eredetire, ráadásul még gluténmentesek is! Tényleg ...

Pad thai Dacota konyhájából

A thai konyha egyik legnépszerűbb fogása, ami 5 perc alatt elkészül, ha előtte fél órán át aprítottunk mindent. Igényel némi gyakorlatot az elkészítése, de ha egyszer ráéreztünk az ...

Csak éppen nem mindegy, milyen formában fogyasztjuk

A valódi szója, úgy mint a tofu, a tempeh vagy a fagyasztott szójabab remekül beilleszthetőek az étrendbe, ráadásul teljes értékű fehérjeként olyan esszenciális aminosavakat tartalmaznak, amelyeket a szervezet magától nem tud előállítani, de szüksége van rájuk.

Ha viszont a szója csak adalékanyagként szerepel egy étel összetevői között (lásd az előbb említett felvágottak, édességek), érdemes odafigyelni a bevitt mennyiségre.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...