A szódabikarbónát általában sütemények készítésekor szoktuk használni, míg a kurkuma segítségével különféle ínyenc fogásokat tudunk elkészíteni. A mi konyhánk valószínűleg nem is működhetne ezen hozzávalók nélkül. Ám, mint kiderült a szódabikarbóna és a kurkuma egyáltalán nem alkotnak túl jó párost... Kíváncsi vagy, miért? Akkor most jól figyelj, mert mindent elárulunk róla!
Piros színűvé változik a kurkuma
Nemrég az indiai származású Ranveer Brar séf osztotta meg főzési tippjét az Instagramon arról, hogy miért nem szabad a két összetevőt összekeverni. A videóban arról beszélt, hogy ha valaki szódabikarbónát tartalmazó ételt vagy tésztát készít, akkor semmiképpen se adjon hozzá kurkumát.
A kettő összekeverésekor ugyanis a kurkuma elveszíti szép sárgás színét és pirosra változik.
Jó, de miért lesz piros a kurkuma? Ennek oka a szódabikarbóna lúgossága, mely hatására a kurkuma kémiai reakción megy keresztül, és megváltoztatja a színét.
Sőt a séf szerint a kettő hozzávaló keveredése olyan kémiai reakciót válthat ki, melytől az étel megbarnulhat, vagy akár kellemetlen szagú is lehet. Továbbá nem ajánlott a szódabikarbónát savas összetevőkkel, például citromlével, ecettel vagy íróval mixelni, mivel ezek a keverékek is kellemetlenné tehetik az étel ízét.
Te belefutottál már valaha ebbe a problémába?
Még több konyhai tipp vár rád: