Sose használd egyszerre a szódabikarbónát ezzel a fűszerrel

Ha nem szeretnél főzéskor vagy sütéskor nagyot csalódni, akkor sose használd egyszerre a szódabikarbónát ezzel a fűszerrel.

A szódabikarbónát általában sütemények készítésekor szoktuk használni, míg a kurkuma segítségével különféle ínyenc fogásokat tudunk elkészíteni. A mi konyhánk valószínűleg nem is működhetne ezen hozzávalók nélkül. Ám, mint kiderült a szódabikarbóna és a kurkuma egyáltalán nem alkotnak túl jó párost... Kíváncsi vagy, miért? Akkor most jól figyelj, mert mindent elárulunk róla!

Sose használd egyszerre a szódabikarbónát ezzel a fűszerrel

Piros színűvé változik a kurkuma

Nemrég az indiai származású Ranveer Brar séf osztotta meg főzési tippjét az Instagramon arról, hogy miért nem szabad a két összetevőt összekeverni. A videóban arról beszélt, hogy ha valaki szódabikarbónát tartalmazó ételt vagy tésztát készít, akkor semmiképpen se adjon hozzá kurkumát.

A kettő összekeverésekor ugyanis a kurkuma elveszíti szép sárgás színét és pirosra változik.

Jó, de miért lesz piros a kurkuma? Ennek oka a szódabikarbóna lúgossága, mely hatására a kurkuma kémiai reakción megy keresztül, és megváltoztatja a színét.

Vöröslencse dahl

Tipikus indiai kaja, dahl névre hallgat, és ahány ház, annyi recept. Barátom anyukájától kaptam ezt a verziót, azóta heti rendszerességgel elkészítem. Ami a legjobb, gluténmentes és ...

Citromos pöfeteg keksz

A legtöbb esetben nem lennék túlságosan boldogok, ha a sütink megrepedezne, de ennél a keksznél szinte drukkolunk sülés közben, hogy minél töredezettebb, ráncosabb legyen. A pöfeteg ...

Sőt a séf szerint a kettő hozzávaló keveredése olyan kémiai reakciót válthat ki, melytől az étel megbarnulhat, vagy akár kellemetlen szagú is lehet. Továbbá nem ajánlott a szódabikarbónát savas összetevőkkel, például citromlével, ecettel vagy íróval mixelni, mivel ezek a keverékek is kellemetlenné tehetik az étel ízét.

Te belefutottál már valaha ebbe a problémába?

Forrásunk volt.


Még több konyhai tipp vár rád:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...