Aki otthon termeszt paradicsomot, egyrészt jól teszi, mert jóval olcsóbban jön ki, ha utánaszámol, másrészt szívmelengető élményben lesz része elejétől a végéig, palántázástól a szüretig - remek érzés végigkísérni azt a folyamatot, ahogyan a saját terményünk végül beérik. Éppen ezért gondozzuk szeretettel, hozzáértésssel, és segítsük a paradicsom fejlődését - például szódabikarbónával. A Sokszínűvidék cikkéből megtudhatjuk, miért jó a szódabikarbóna a paradicsomnak. Lássuk!
Tudtad?
A paradicsomban levő likopin fontos antioxidáns, és bizonyítottan hatékony a különböző daganatok, köztük a prosztatarák megelőzésében, sőt, ő felelős a paradicsom gyönyörű színéért is. Érdekesség, hogy a paradicsomban lévő likopin feldolgozott formában, sütve, főve, zsiradékkal együtt fogyasztva hatékonyabban hasznosul, mint nyersen. Az érettebb paradicsomok pedig több likopint tartalmaznak, mint a zsengék!
Hogy mire jó a szódabikarbóna?
- gombaölő hatású, és felveszi a harcot hatékonyságban a vegyszeres bolti termékekkel - önts a földre szódabikarbónás vizet!
- ugyanez a talajminőség javítására is remek, ha túl savas a talaj a kertünkben
- mivel csökkenti a talaj savtartalmát, ezáltal édesíti a paradicsomot
- a szódabikarbóna a földre szórva csigariasztó hatású is
- ha hangyabolyba öntjük a szódabikarbónát, megszabadulhatunk tőlük
- ha egyenlő mennyiségű szódabikarbónát és lisztet elkeverünk, és a brokkolira, káposztára szórjuk, elpusztítja a káposztahernyókat
Így keverd ki a szódabikarbónás-vizes oldatot:
Keverj össze 4 teáskanál szódabikarbónát 4-5 liter vízzel, és időnként locsold meg vele a paradicsomok földjét!
Még több növényes tartalom: