Így néz ki a szlovén szomszédoknál a bejgli, a krumplifőzelék és az omlett

A tőlünk délnyugatra fekvő Szlovénia egyre népszerűbb úticéllá vált az elmúlt években, mégpedig teljesen jogosan. A kis ország elképesztően sokszínű mind kulturális, mind természeti, mind gasztronómiai szempontból. Most ez utóbbit fogjuk megvizsgálni, három fogáson keresztül.

Szlovénia igen érdekes és izgalmas helyet foglal el a gasztronómia világtérképén. Különböző hatások érték és érik a mai napig a környező országokból, mindemellett persze mindig is megvolt a saját nemzeti konyhája, amire alapként építkezhetett. A különböző régiókban más és más fogások a népszerűek, és akadnak olyanok is, amelyek nekünk, magyaroknak is ismerősek lehetnek. Ebben a cikkben most három tradicionális ételen keresztül ismerhetjük meg Szlovénia rejtett kincseit, amiket akár a saját konyhánkba is behozhatunk.

Frtalja, a szlovén zöldfűszeres „omlett”

Szlovénia hegyes-völgyes vidékén, a Vipava-völgyben kóstoltam először ezt a tojásos ételt, amit főleg ezen a környéken, de igazából az egész országban készítenek valamilyen formában.

A név kicsit megtévesztő, hiszen nem teljesen egy omlettről van szó, inkább egy omlett és egy palacsinta keverékéről.

A zöldfűszeres omlett receptjét ITT találod

A lepény nagyon légies, nagyon puha: ezt elsősorban a tojáshabnak és a zsemlemorzsának köszönheti. Eddig a pontig nagyjából nincs is benne semmi különleges. Azonban ez itt meg is áll: ugyanis a frtalja tésztájába egy egész halom zöldfűszer kerül, mielőtt megsütik.

Ez lehet bármi: petrezselyem, kapor, medvehagyma, citromfű, menta, spenót, de akár pitypanglevél vagy csalán is. A kertben, a természetben gyűjtögetett zöldek konyhai felhasználása nagyon fontos volt a szegényebb háztartások életében, ezekkel az alapanyagokkal gazdagították az egyszerű tojásos fogást. Persze gazdagabb időkben tehetünk bele sonkát, szalonnát is.

A zöldfűszeres omlett receptjét ITT találod

A frtalja készítésénél érdemes arra figyelni, hogy jó alaposan átsüljön a vastag lepény, nehogy nyers maradjon a közepe. Ennek a kulcsa a lassú, mérsékelt lángon való sütés és a kellő mennyiségű olaj használata. Ettől lesz szép, aranybarna külseje a lepényünknek.

Az állaga szinte felhőszerű, nagyon puha, ízre pedig erőteljesen aromás a sok zöldfűszerrel. Citromfűvel és kaporral például nagyon különleges élményt nyújt, de tényleg bármelyik zölddel finommá tehetjük. Reggelire, brunchra, de akár ebédre is kiváló fogás, csak számoljunk legalább 4-5 emberrel, mert nagy adag lesz belőle.

A zöldfűszeres omlett receptjét ITT találod

Jota, a szlovén „krumplifőzelék”

Szintén a tradicionális, vidéki konyha jellegzetes fogása a jota, ami tulajdonképpen egy gazdag, savanykás ízű krumplifőzelék. Bár leginkább a paprikás krumpli, a krumplifőzelék és a székelykáposzta ötvözeteként tudnám leírni. Az ízek tehát abszolút ismerősek lehetnek a magyar gyomornak.

Mégis van annyira különleges étel, hogy valószínűleg meg fogunk lepődni, amikor először kóstoljuk. Az ízek és alapanyagok izgalmas kombinációja egy olyan laktató raguban egyesül, ami télen-nyáron az asztalra kerülhet.

A zöldfűszeres omlett receptjét ITT találod

Krumpli, bab és valamilyen savanyúság kerül bele. A savanyúság tradicionálisan savanyú káposzta vagy fermentált tarlórépa, nyilván ez utóbbihoz nehezebb hozzájutni. Mindenesetre mindkettő kellemes, pikáns aromát biztosít, ami nélkül nem lenne ugyanaz a jota.

Persze ez csak a vegetáriánus verzió, amit én készítettem, a leghagyományosabb módon készülő jota kolbásztól és oldalastól lesz még gazdagabb.

Amire érdemes figyelni, hogy a savanyú káposztát csak a főzés végén adjuk hozzá, különben túl savas lesz a főzőközeg, és a krumpli, bab nem tud majd alaposan megpuhulni, csak nagyon lassan. Használhatunk száraz babot is, de a konzerv egy jóval gyorsabb megoldást jelent, főleg akkor, ha a levét is felhasználjuk.

A krumpliragu receptjét ITT találod

Potica, a szlovén „bejgli”

Szlovéniában nem telhet el húsvét, karácsony, esküvő vagy nagyobb ünnep anélkül, hogy poticát sütne a legtöbb család. A mákos, diós vagy más töltelékkel készülő, csavart kalács igazán impozáns látványt nyújt, és a magyar embert először talán a bejglire emlékeztetheti.

A mákos kalács receptjét ITT találod

Persze a hasonlóságok megállnak ott, hogy egy felcsavart tésztába diós, mákos töltelék kerül, hiszen a potica egy teljesen külön élmény. Hagyományosan egy nagy, cserépből készült kuglófformában sütik meg, elkészítése pedig külön művészet.

A legnépszerűbb a diós töltelék, ezt követi a mákos, de vannak még túrós, kakaós variációk is. Egy nagyon érdekes kombináció a fügés-törökmogyorós potica, amit kizárólag a festői Bledi-tóban elhelyezkedő kis sziget kávézójában készítenek.

A mákos kalács receptjét ITT találod

A poticában a legnagyobb kihívás, hogy elérjük azt a tökéletes, makulátlan csigavonalat, amitől olyan impozáns látványt nyújt a sütemény. Tehát el kell kerülnünk, hogy szétrepedjen a kalács, és azt is, hogy a rétegek elváljanak egymástól. A rétegek akkor válnak el, ha a töltelék túl nedves, vagy ha a kalács nem kelt eleget a második alkalommal, illetve akkor, ha elmulasztjuk a tészta megszurkálását.

A zöldfűszeres omlett teljes receptjét itt, a babos krumpliragu receptjét itt, a mákos kalács receptjét pedig itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas nemzetközi recept:

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...