Bezár az első és egyik legkedvesebb kispékség

Bocskorás Bea négy évvel ezelőtt nyitotta meg az első kispékséget, a Szívügyemet. A kis péküzem óriási népszerűségnek örvendett annak ellenére, hogy Bea hobbipékként indította el saját vállalkozását. A sokak által szeretett Szívügyem július végén bezárja kapuit.

Négy év után bezár az első kispékség, a Fő utcában üzemelő Szívügyem Budakeszin – derül ki az Nlc.hu cikkéből. A pékség megálmodója, Bocskorás Bea (eredetileg szociálpedagógus és közgazdász) először hobbiból kezdett el kenyereket készíteni, vállalkozását pedig úgy építette fel, hogy a szakmát csak a későbbiekben tanulta ki és szerzett róla papírt.

Bocskorás Bea kenyerei és süteményei hamar híresek lettek (kép: Facebook.com/szivugyem)

A Szívügyem megálmodója az Nlc.hu-nak adott interjút arról, miért döntött a bezárás mellett. Ahogy a cikkből kiderül, Bea a rengeteg sajnálatos körülmény miatt határozott így, a döntést ugyanakkor sajátjának érzi.

És onnan tudom, hogy jó döntést hozok, mert amikor egy hosszú, vergődéssel teli út után ugyanitt álltam a táblánál, és egy elmélyült pillanatban jött az, hogy ez így nem mehet tovább, be kell zárni, el kell engednem a dolgot, akkor hónapok óta először tudtam egy nagy levegőt venni. Nézd, most is kiráz tőle a hideg! Minden számolást, minden excel táblázatot átnéztem, minden lehetőséget megvizsgáltam, és azt éreztem, hogy ez az egyetlen út, ami létezik, mert elfogyott a levegő.

Bea egy kis betekintést is adott abba, vállalkozóként milyen nehézségekkel kellett szembenéznie a munkaerőhiány és az alapanyaghiány mellett:

  • a kenyérliszt kilója ma több mint duplája a négy évvel ezelőtti árnak
  • a vaj ára 225 százalékkal, az áram ára 360 százalékkal nőtt azóta, hogy megnyílt a Szívügyem
  • az alkalmazottak elvárt bére a másfélszeresére nőtt, és emelkedtek a karbantartási valamint az amortizációs költségek is, az elmúlt időszakban pedig több viszonteladó is megszűnt

Mindezek ellenére Bea szerint nem a költségek jelentették az egyetlen problémát.

A kismalmok iránt az elmúlt időszakban annyira megugrott a kereslet, hogy már nem volt biztos, ki tudják-e szolgálni a megfelelő minőségű és mennyiségű termékkel időben a partnereiket. A küzdelem másik részét a megfelelő munkaerő keresése képezte, Bea az utolsó fél évben már egyedül vezette a pékséget.

A Szívügyem bezárásával egy nagyon minőségi, kedves és közösségteremtő helytől kell elbúcsúznia Budakeszinek és a budapestieknek is.

A pékség július 29-én zár be, a Bocskorás Beával készült teljes interjút ide kattintva lehet elolvasni.

Címlap: Facebook.com/szivugyem


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...