Szívmelengető 1978-as étlapra bukkantunk

Ezt az 1978-as étlapot nézzétek, tuti, hogy éhesek lesztek tőle, főleg, ha szeretitek a húst. És vessetek pár pillantást az árakra is!

Találtunk egy 1978-as szövetkezeti étlapot a Rákóczi Étteremből. Teljesen a hatása alá kerültünk, elméláztunk a korabeli ételeken, magunk elé képzeltük az ízeket a szocializmus idejéből, és persze átbogarásztuk az árakat.

Utánanéztünk, hogyan változtak az élelmiszerárak a '70-es évek tájékán:

Az árak 1968 és 1973 között, az előző két év szinte változatlan áraihoz képest összességükben 11,4 százalékkal emelkedtek, ami éves átlagban nem egészen 2,5 százalékot jelentett.

Az évtized második felében, az V. ötéves terv időszakában azonban felgyorsult az évtizedeken át lefojtott infláció: az első három évben átlagosan 4,5, majd az utolsó két évben évi 9 százalékos volt. Ebben szerepet játszott az 1978. évi második világpiaci árrobbanás, valamint egy újabb „árreform”, aminek következtében 1979-ben az energia és üzemanyagok mellett az élelmiszerek, az élvezeti cikkek, valamint több más termék is drágult - forrás.

Százszorosára nőttek az árak

A lényeg, hogyazóta saccperkábé százszorosára nőttek az árak - a levesek, köretek, saláták kicsit többszörösére, a főételek talán picit kevésbé szálltak el.

Példa: akkor egy orjaleves finommetélttel 5 Ft 10 fillér volt, ma azért több lenne, mint 510 Ft, de és egy sertéspörkölt galuskával se kerülne feltétlen 25 Ft 10 fillér helyett 2510 Ft-ba, de majdnem.

Receptajánló:

Sertéspörkölt

Pörköltöt mindenből készítünk, de a legkedveltebbek között simán helyet foglal a sertéspörkölt. A következő receptből megtudhatod, hogy mennyire pofonegyszerű is elkészíteni ezt a ...

Marhalábszár pörkölt

Nálunk, a Dél-Alföldön igen közkedvelt étel.Nagyobb összejöveteleket el sem lehet képzelni nélküle. Igaz, hogy olyankor nagy adagban, bográcsban készül. Az én pörköltemben nincs ...

Hol a rizs?

Feltűnő még, hogy a köretek és az ételek közt se nagyon van rizs vagy rizzsel tálalt fogás, háromnál látjuk, pedig a '20-as évektől kezdve nálunk is (újra) fellendült a rizstermesztés.

+ érdekesség: még a bácskait sem rizzsel, hanem tarhonyával tették a vendég elé.

Köretek: szinte mindent krumplival tálalnak, ez tört, sós vagy tört burgonya volt

Mi az, hogy vega?

A vegetáriánusok nemigen lakhattak itt jól, maximum tojásrántottával vagy üres körettel.

Receptajánló:

Bácskai rizses hús Kornéltól

Ezzel az étellel biztosan sokan találkoztak már, különösen iskolai menzákon volt nagy "divat" 20-30 évvel ezelőtt. (legalábbis mi akkor jártunk utoljára menzákon) Vegyes érzelmeket ...

Birkapörkölt sütőzacskóban

Pörköltet szerettem volna készíteni, de villámgyorsan, mert rengeteg dolgom volt és nem tudtam mellette ott maradni. Azt gondoltam, hogy a fiatal bárány hús alkalmas arra, hogy ilyen gyors ...

Hús, hús, hús

Húsételekből nagy a választék, de csirke nincs az étlapon, csak sertéshús és egy árva birkapörkölt.

Édesség

Kizárólag palacsinta, és meglepően olcsó fagyi.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...