A McMaster Egyetem és a Population Research Health Institute (PHRI) Hamilton Health Sciences kutatói által vezetett tanulmány megállapította, hogy ha nem fogyasztunk eleget hat kulcsfontosságú élelmiszerből, az a felnőtt lakosság körében a szív- és érrendszeri megbetegedések magasabb kockázatával jár együtt. Rámutattak:
a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék, halak és teljes zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása kulcsfontosságú az ilyen jellegű problémák megelőzésében.
Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint 2019-ben közel 18 millió ember halt meg szív- és érrendszeri betegségekben, ami a globális halálozások 32 százalékát teszi ki. A halálesetek 85 százaléka szívroham és szélütés miatt következett be. A PHRI kutatói és nemzetközi munkatársaik 80 ország 245 000 emberének adatait elemezték több tanulmányból. Az eredményeket július 6-án tették közzé a European Heart Journalban. A korábbi hasonló kutatások a nyugati országokra és azokra a diétákra összpontosítottak, amelyek a káros, extrán feldolgozott élelmiszereket tápanyagdús alapanyagokkal kombinálták. Ezúttal viszont a kutatás globális volt, és az általánosan egészségesnek tartott élelmiszerekre összpontosított.
Andrew Mente, a PHRI első szerzője, a McMaster Egészségügyi Kutatási Módszerek, bizonyítékok és hatások tanszékének adjunktusa a kutatás kapcsán elmondta:
A közelmúltban fokozott figyelmet kapott a védő tulajdonságú élelmiszerek fogyasztása a betegségek megelőzésére. A nagyobb mennyiségű gyümölcs, zöldség, dió és hüvelyesek mellett a kutatók kimutatták, hogy a természetes élelmiszerek bevitele során is kulcsfontosságú a mértékletesség.
Tovább is magyarázta a kérdést: „A mérsékelt mennyiségű hal és teljes zsírtartalmú tejtermék a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a halálozás alacsonyabb kockázatával járnak együtt. Ugyanezek az egészségügyi eredmények érhetők el a gabonafélék és a húsok mérsékelt fogyasztásával – mindaddig, amíg finomítatlan teljes kiőrlésű gabonákról és feldolgozatlan húsokról van szó.”
A PURE Healthy Diet Score a következő átlagos napi bevitelt javasolja:
gyümölcsök 2-3 adagban; zöldségek 2-3 adagban; dió 1 adagban; és tejtermékek 2 adagban. A pontszám magában foglalja a heti 3-4 adag hüvelyes zöldséget, valamint a heti 2-3 adag halat is. A lehetséges helyettesítők közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonák napi 1 adagban, valamint a feldolgozatlan vörös húsok vagy baromfik napi 1 adagban.
Még több cikk a zöldségek jótékony hatásáról: