A globális tejipar átalakulóban van. Lassan tíz éve hódítanak a növényi italok, most pedig újabb szereplővel bővül a lista, sikerült ugyanis előállítani a szintetikus tejet, amely a növényi italokkal szemben teljesen olyan ízű, mint az igazi tehéntej, viszont nincs benne állati eredetű hozzátevő, így néhány éven belül ez a termék válthatja ki a valódi tejtermékeket – derül ki a ZME Science című tudományos lapból.
A szintetikus tej előállításához nincs szükség tehenekre vagy más állatokra
Ugyanolyan biokémiai összetételű lehet, mint az állati tej, de egy új biotechnológiai technika, a "precíziós erjesztés" segítségével termelik, amely sejtekből tenyésztett biomasszát állít elő.
A világ lakosságának több mint 80%-a rendszeresen fogyaszt tejtermékeket. Egyre többen követelik, hogy az állati eredetű élelmiszer-előállítási rendszerek helyett az élelmiszertermelés fenntarthatóbb formái kerüljenek előtérbe. A szintetikus tej megjelenésével vissza lehetne szorítani a metánkibocsájtást, valamint az állatok is jobb körülmények között élhetnének.
Ahhoz, hogy egy tehén tejet tudjon adni, állandóan vemhesen kell tartani, ez az állapot pedig természetesen nem fenntartható. A tejet adó állatok állandó hormonkezelés alatt állnak, zömmel kis területen élnek. A másik, egyre több helyen felbukkanó probléma, hogy a felmelegedés és az aszály miatt egyre nehezebb és egyre drágább megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt beszerezni az állatoknak.
A szintetikus tej nem a fantázia szüleménye, már létezik
Az Egyesült Államokban például a Perfect Day cég mikroflórából előállított, állatmentes fehérjét szállít, amelyből aztán jégkrém, fehérjepor és tej is készül. Ausztráliában az Eden Brew nevű start-up cég a Victoria állambeli Werribee-ben fejleszt szintetikus tejet. A vállalat az éghajlatváltozás, és különösen a tejelő tehenekből származó metán hozzájárulása miatt egyre inkább aggódó fogyasztókat célozza meg.
A CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) állítólag kifejlesztette az Eden Brew termék mögötti technológiát. A folyamat élesztővel kezdődik, és „precíziós erjesztéssel” állítja elő a tehéntejben található fehérjéket. A szervezet szerint ezek a fehérjék adják a tej számos kulcsfontosságú tulajdonságát, és hozzájárulnak a tej krémes állagához és habzási képességéhez. A fehérjealaphoz ásványi anyagokat, cukrokat, zsírokat és aromákat adnak, hogy a végtermék létrejöjjön. Ugyancsak Ausztráliában az ALL G Foods nevű cég csaknem 7 milliárd forint értékben dolgozik most azon, hogy a szintetikus tej 7 éven belül nagy mennyiségben előállítható legyen, és olcsóbban lehessen kapni, mint a sima tejet.
Egy, a tejipar jövőjéről szóló 2019-es jelentés szerint 2030-ra az Egyesült Államok precíziós fermentációs ipara legalább 700 000 munkahelyet fog teremteni. Ahhoz, hogy a szintetikus tejipar „fenyegetést” jelentsen, vagy átvegye az uralmat a klasszikus tejtermék-előállítás felett, rengeteg tőkére és kutatás-fejlesztési beruházásra, valamint új gyártási infrastruktúrára, például fermentációs tartályokra és bioreaktorokra lesz szükség.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: