Ettől a tejízű tejtől egy boci sem fog szenvedni

Ha nem szereted a növényi italokat, van egy jó hírünk! A kutatók már teljes erőbedobással dolgoznak azon, hogy néhány éven belül a klasszikus tehéntejet felváltsa a szintetikus tej!

A globális tejipar átalakulóban van. Lassan tíz éve hódítanak a növényi italok, most pedig újabb szereplővel bővül a lista, sikerült ugyanis előállítani a szintetikus tejet, amely a növényi italokkal szemben teljesen olyan ízű, mint az igazi tehéntej, viszont nincs benne állati eredetű hozzátevő, így néhány éven belül ez a termék válthatja ki a valódi tejtermékeket – derül ki a ZME Science című tudományos lapból.

Nagy változás jöhet a tejiparban

A szintetikus tej előállításához nincs szükség tehenekre vagy más állatokra

Ugyanolyan biokémiai összetételű lehet, mint az állati tej, de egy új biotechnológiai technika, a "precíziós erjesztés" segítségével termelik, amely sejtekből tenyésztett biomasszát állít elő.

A világ lakosságának több mint 80%-a rendszeresen fogyaszt tejtermékeket. Egyre többen követelik, hogy az állati eredetű élelmiszer-előállítási rendszerek helyett az élelmiszertermelés fenntarthatóbb formái kerüljenek előtérbe. A szintetikus tej megjelenésével vissza lehetne szorítani a metánkibocsájtást, valamint az állatok is jobb körülmények között élhetnének.

Ahhoz, hogy egy tehén tejet tudjon adni, állandóan vemhesen kell tartani, ez az állapot pedig természetesen nem fenntartható. A tejet adó állatok állandó hormonkezelés alatt állnak, zömmel kis területen élnek. A másik, egyre több helyen felbukkanó probléma, hogy a felmelegedés és az aszály miatt egyre nehezebb és egyre drágább megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt beszerezni az állatoknak.

A szintetikus tej nem a fantázia szüleménye, már létezik

Az Egyesült Államokban például a Perfect Day cég mikroflórából előállított, állatmentes fehérjét szállít, amelyből aztán jégkrém, fehérjepor és tej is készül. Ausztráliában az Eden Brew nevű start-up cég a Victoria állambeli Werribee-ben fejleszt szintetikus tejet. A vállalat az éghajlatváltozás, és különösen a tejelő tehenekből származó metán hozzájárulása miatt egyre inkább aggódó fogyasztókat célozza meg.

Zéró tehén (fotó: allgfoods.com)

A CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) állítólag kifejlesztette az Eden Brew termék mögötti technológiát. A folyamat élesztővel kezdődik, és „precíziós erjesztéssel” állítja elő a tehéntejben található fehérjéket. A szervezet szerint ezek a fehérjék adják a tej számos kulcsfontosságú tulajdonságát, és hozzájárulnak a tej krémes állagához és habzási képességéhez. A fehérjealaphoz ásványi anyagokat, cukrokat, zsírokat és aromákat adnak, hogy a végtermék létrejöjjön. Ugyancsak Ausztráliában az ALL G Foods nevű cég csaknem 7 milliárd forint értékben dolgozik most azon, hogy a szintetikus tej 7 éven belül nagy mennyiségben előállítható legyen, és olcsóbban lehessen kapni, mint a sima tejet.

Egy, a tejipar jövőjéről szóló 2019-es jelentés szerint 2030-ra az Egyesült Államok precíziós fermentációs ipara legalább 700 000 munkahelyet fog teremteni. Ahhoz, hogy a szintetikus tejipar „fenyegetést” jelentsen, vagy átvegye az uralmat a klasszikus tejtermék-előállítás felett, rengeteg tőkére és kutatás-fejlesztési beruházásra, valamint új gyártási infrastruktúrára, például fermentációs tartályokra és bioreaktorokra lesz szükség.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...