Sajtos, foszlós, és könnyen elkészíthető nosztalgikus perecet hoztunk nektek. Légiesen puha, túlsajtozott és falni való. Pontosan olyan, mint amit gyerekkorukban a színházi büfében majszoltunk a szünetben, magas bárszéken, egy kis üveges kóla kíséretében, miközben szüleink lehúztak egy kávét vagy egy szíverősítőt.
Flóra természetesen picit felturbózta a retró receptet, mert túrót is rakott a tésztába, ami ezáltal lett könnyfakasztóan puha, és olyan csinos kis pereceket hajtogatott, hogy a kollégák félve haraptak bele. A sajt meg hát ugye.... akkor jó, ha túl sok!
Lássuk, hogyan készült az új kedvenc rágcsálnivalód!
Hozzávalók:
- 250 ml tej (langyos)
- 1 ek porcukor
- 20 g élesztő
- 650 g finomliszt
- 50 g tehéntúró
- 150 g tejföl
- 8 g vaj
- 1 db tojássárgája
- 15 g só
- 1 db tojássárgája (lekenéshez)
- 1 ek só (durva szemű, a tetejére)
- 300 g sajt (jól olvadó, reszelve)
Nézzük a pontos elkészítést:
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lisztet, a túrót, a tejfölt, a sót és a tojássárgáját, végül beledolgozzuk a puha vajat is.
Jól kidagasztjuk a tésztát, majd letakarva 45 percig pihentetjük, meleg helyen.
A megkelt tésztát 10 dekás darabokra osztjuk, gombócot formálunk belőlük, majd letakarjuk. 15 perces pihentetés után henger alakúra formázzuk, és hosszú rudakká sodorjuk őket. Ezt követően perec alakúra formázzuk a tésztarudakat, majd ismét letakarva még 15 percig kelesztjük.
Végezetül megkenjük tojássárgájával, megszórjuk durva szemű sóval, és gazdagon meghintjük reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 190-200 fokon, 10-12 perc alatt ropogósra és aranybarnára sütjük.
Lesd meg videón is, hogy készült Flóra perece:
A színházi sajtos perec receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Még több recept Flórától: