Sok minden változott 2020-ban, a változások nagy hatással voltak a gasztronómiára, ezen belül pedig a saját konyháinkra is. Kenyeret sütöttünk, kísérleteztünk és fermentáltunk, az ételrendelés mindennapos tevékenységgé vált. A bezárt éttermek helyett ránk szakadt az otthoni főzés felelőssége, a nagycsaládi ebédek helyett a gép előtt falatoztunk a rendelt pad thaiból, vagy ráérősen nekiálltunk végre fermentálni. Drasztikus és meghatározó élmény volt ez gasztronómiailag, ami egyszerre nyújtott menedéket és állított minket új kihívások elé.
A Soharóza karantén-éléskamrájában megforduló különös alakok mind ismerősek lehetnek az otthon töltött kényszerű időszakból. Egy parókán szusiszett tűnik fel, mások öltözékei a bezárt, üres éttermek terítékeit idézik, de mesél egy szereplő a házi kimchi készítéséről is.
A főző praktikák legnagyobb varázslója persze a spejz-királynő nagymama marad - innen az előadás elnevezése is. Közben az elektronikával megtámogatott kóruszene egyszerre szól a bezártság magányáról és az azt legyőző sütögetésről, mindezt pedig egy sommelier által vezetett borkóstoló tételei központozzák – de mintha az italokat felszolgáló pincérek sem lennének átlagosak.
Az előadás ennek a furcsa időszaknak állít mementót, miközben szívmelengető és humoros formában segít összegezni újdonsült konyhai tapasztalatainkat.
Egy rendes spejz nem közröhej, ő élő test, egy porhüvely,
Megízlel, szaglász, lát, fülel, és tapogat, tipp-topp ő.
Egy rendes spejz az lexikon, tud mindent rólad, úgy bizony,
ő téged táplál és viszont, ő teveled egyenlő.
Halas Dóra és Nagy Fruzsina 2016-ban új műfajt teremtett a Soharózával, amikor a Trafóban bemutatták Tabu kollekció c. első catwalk concertjüket. A koncepcióban egyenrangúan keveredik a kórusszínház és a divatbemutatók világa, a lélegzetelállító jelmezekben flangáló modell-énekesek dalainak Bartha Márk sound designer zenéje ad további mélységet.
Ezt követte 2018-ban Az ügy, a páros a hangos sikeren felbuzdulva onnantól Catwalk Concert Productions néven folytatta a hasonlóan színes projektek megalkotását. 2019-ben a svájci Luzerner Theater színpadán már így mutatták be A kis szellem c. előadásukat.
Erre húztak most újabb lapot, amikor Mautner Zsófival, az ország vezető gasztrobloggerével szoros együttműködésben a konyhaművészetet is bevonták a műfaji kavalkádba.
A kulináris témák mellett a nézők Fejérvári Gergő sommelier vezette borkóstolóval kalandozhatnak tovább a Városmajor kifutós éléskamrájában, a bemutató napján pedig Mautner Zsófi személyes köszöntővel indítja útjára az előadást.
Az összművészeti élményt Bartha Márk elektronikai alapjai, Kovács Domokos koreográfiái és Kiefer Tibor fényei teszik teljessé.
A színdarab bemutatójának eseménye itt érhető el.