Szinglikonyha: végre először sárga currypasztából főztem magamnak!

Újabb kis lépést tettem az otthon reprodukált ázsiai ételek tökéletességéhez vezető úton - kicsivel beljebb vagyok. Végre currypasztából főztem saccperkábé thai ételt! WOW.

Az ázsiai (legfőképpen a thai, vietnámi) ételek sosem voltak ellenemre, sőt, inkább 100%-os vonzalomnak nevezném viszonyunkat, de mindig valamiféle lustasággal átitatott elérhetetlenség és belenyugvás kísérte, ha rájuk gondoltam: ilyet úgyse tudnék főzni, ezer hozzávaló kell hozzá, drága lenne és bonyolult, inkább megveszem magamnak készen. Nagy ritkán.

Receptajánló:

Thai chilis csirkemell

Kivételesen nem a thai konyha imádatom miatt készült a recept, hanem a kép kedvéért -  az ételfotó kurzus, ahová járok, csirkeételt adott fel házi feladatnak, és ez volt a leggyorsabb, ...

Phở bò

Ennek a levesnek már igazi kultusza van, nemcsak a nagyvilágban, már itthon is. Sikerének titka talán, hogy elképesztően tartalmas és némileg felidézi bennünk a megszokott húsleves ...

Szóval ezt próbáltam felülírni akkor, amikor a napokban úgy indítottam a reggelemet, hogy valamiféle belső indíttatásból a szemben levő Fény utcai piac felé vettem az irányt a villamosok helyett, és mint akit kötélen húztak, nyílegyenesen mentem az ott található, már kollegák által is istenített ázsiai boltba. Ahol "minden van." és "nagyon cuki srác az eladó." Úgy tűnik, a hír igaz volt, mert cakkumpakk 5 ezer forint mínusszal távoztam - ami nem tervezetten hirtelen igen sok tud lenni - , valamint a tulajsrác névjegykáryájával és egy baromi nehéz táskával, amit este 9-ig esélyem se volt letenni otthon.

via GIPHY

Pedig csak currypasztát akartam. Igen, mert meguntam, hogy az európaiak kis csibesárga száraz curryporával helyettesítsek valamit, ami paszta formájában, sokkal durvább és autentikusabb, ízesebb fűszerek préselményeként is elérhető. Több változatban. Én most sárgát kértem. Egy doboz 8-10 alkalomra tuti elég, eláll a hűtőben, és mutatom, hogy néz ki, és milyen isteni dolgok vannak benne:

Egy jófej, fiatal, hozzáértő eladósrác (adott esetben a tulaj) azért hasznos, mert naív, befoyásolható fiatal(abb) nőként kábé bármit megveszel. És nem azért, mert rádumál, hanem szimplán mert jó a boltjában lenni. Mert kedves. És segít. Így hát a kosaramba dobódott még egy nagy adag rizstészta, egy igencsak prémium literes kókusztej (ami inkább krém), és egy üveg halszósz is. Hogy, hogy nem, egy 5 ezresem bánta, de legalább lelkes voltam, hogy főzhetek.

Estig vártam, amikor is nekiálltam egy sima sárgacurrynek sok, vékony csíkra vágott zöldséggel (direkt nem használom a julien szót, nagyképű lenne), és most kivételesen hús nélkül, vadrizzsel tálaltam. Magamnak.

Kicsit kezdetleges, kicsit magyaros, kicsit dilettáns, de az enyém!

Sárga currypasztás csíkzöldségek vadrizzsel

Hozzávalók:

  • ~ egy nagy evőkanál sárga currypaszta

  • ~ 1 dl kókusztej

  • picike zsiradék, pl. kókuszzsír

  • tetszőleges zöldségek vékony csíkokra aprítva, pl. sárgarépa, kaliforniai paprika, cukkini, újhagyma

  • ceruzabab, zöldbab, gomba is jól áll neki

  • fokhagyma, 1-2 gerezd

  • koriander vagy petrezselyem, ki mit bír

  • só, bors

Elkészítés:

  1. a zsiradékon átpirítottam az aprított újhagymát és fokhagymát a currypasztával
  2. 1-2 perc után rádobtam a zöldségeket, ezek kb. mind egyszerre puhulnak
  3. pirítottam őket pár percig
  4. felöntöttem kókusztejjel a masszát
  5. addig főztem, míg a zöldségek puhán roppanósak nem lettek
  6. vadrizzsel tálaltam, meg megszórtam petrezselyemmel, mert a korianderrel nem vagyok jóban, de dolgozom rajta
Mostantól mindent lefotózok az ablakomban is

Szóval tök finom lett, vegán is meg minden, semmi állati eredetű, de azért egy jó adag puhára főtt sertéscsíkot vagy rózsaszín garnélát nem mondom, hogy nem bírt volna el.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...