A múlt heti húslevesem után most hétvégén - már csak miattatok sem - főztem megint levest. Még ha vágytam is rá, és szenvedtem a hiánytól, mint a kutya. Szóval végiggondoltam, mi van otthon, mi nincs, mit szeretek, mit nem, és egy étellé dolgoztam a mirelit brokkolimat a rizstésztával, amit anyukámtól kaptam a karácsonyi ételes ajándékcsomagomban, meglocsoltam az ázsiai szószaimmal és 2 maréknyi csirkemellcsíkkal tettem laktatóbbá.
*Annak ellenére, hogy fokozatosan kezdem átnevelni magam a csirkemellről a (barátaim szerint is) sokkal ízesebb csirkecombfilére, most ez volt otthon. Az ok prózai: kevesebb rajta az inas rész, emiatt gyorsabb felvagdosni.
Tehát egy kamu ázsiai tésztát pakoltam össze szombat ebédre, de meglehetősen jól sikerült.
(Fontos: mielőtt megijedtek a szószoktól, ezeket csak egyszer kell megvenni, a szójaszósz 1200 Ft körül mozog, a rizsecet és a szezámolaj max. 400 Ft volt - és sokáig elállnak.)
+ tipp: sose takarítás után főzz rizstésztás ételt, mert gyakorlatilag az egész csomag egyetlen szál összetekeredéséből áll össze, így a kellő adagot letörni nem annyira vicces
Hozzávalók tehát:
- fogalmam sincs, mennyi az egy adag, de egy adag rizstészta vagy üvegtészta
- csirkemellfilé 1 főre
- (mirelit) brokkoli
- fokhagyma, só, bors
- szójaszósz
- szezámolaj
- rizsecet (simán elhagyható szerintem, de nem esküszöm meg rá)
- + opcionális citrom- vagylimelé illetve halszósz
ELKÉSZÍTÉS - kb. 20 perc
- csíkozd fel a csirkédet, kis olajon pirítsd át egy serpenyőben, sózd, borsozd(az olajat lehet variálni, nyilván mogyoróolajon még jobb lett volna, ha már Ázsia, de nálam az tiltólistás is allergia miÁN)
Nagyon fontos az otthoni zokniban való főzés kényelme - a csirkemellfilé-csíkoksaccperkábé13 perc alatt átsülnek -- >mikor már majdnem kész, dobj hozzá aprított fokhagymát, és locsold meg bőven szójaszósszal (nekem a képen látható fajta van, szerintem ez a legfinomabb, de ha sötét, sűrű szószt használsz, csak óvatosan vele) + pár csepp szezámolaj (ez nagyon el tudja rontani, ha sok) + picike rizsecet is mehet rá
- pirítsd, forrald, sűrítsd ezt az elegyet a csirkével, irtó finom illat lesz, és kicsit össze fog sűrűsödni a ZAFT
- közben önts a mirelit brokikraforró vizet (nem kell főzni a brokkolit, csak pár percig forró vízben áztatni, majd leszűrni, így marad roppanós)
- forgasd bele a csirkébe őket is
- közben a tésztát is kifőzheted - - > tény, hogy a rizs- vagy üvegtésztákra csak pár perces forróvizes áztatást írnak, de én picit mindig átfőzöm,viszont tilos szétfőzni, az úgy nagyon nyomasztó élmény lesz
- dobd ezt is a serpenyőbe, és piríts még egyszer össze mindent!
Eskü a pálcikával ettem meg, nem kamuból raktam oda - csorgass a tetejére pici citrom- vagy limelevet, és akár mogyoródarabkákkal, szezámmaggal is megszórhatod
Remélem, kipróbálja valamelyikőtök :)
Ezeket olvastad már?
20 fotós bizonyíték, hogy gyerekek nélkül dögunalmas lenne az élet
A gyerekek - bármennyire is fárasztóak és kimerítőek - a legnagyobb örömforrások, hiszen velük mindig történik valami. És még mások gyerekeinek képein is sírva lehet röhögni!
Brecz JuditSzinglikonyha: bénázások a konyhában, avagy így főzök én otthon, csak...
Egyedül élek. Nő vagyok. Többnyire magamnak főzök. És nem vagyok gyakorlott szakács. Se gasztrofotós. Bénázom, de ki nézi? Szóval így csinálom én.
Brecz Judit17 állat, aki 100%, hogy nem csinált semmi rosszat -...
Az állatok édesek, okosak, imádják a gazdájukat... aham, egy utópisztikus világban, amikor nem totálisan kiakasztóak és idegesítőek, és nem szedik épp darabokra a lakást...
Brecz Judit