SZINGLIKONYHA: hasraütős 20 perces kamuázsiai tészta csirkével és brokkolival

Egyedül élek. Nő vagyok. Többnyire magamnak főzök. És nem vagyok gyakorlott szakács. Se gasztrofotós. Bénázom, de ki nézi? Szóval így csinálom én.

A múlt heti húslevesem után most hétvégén - már csak miattatok sem - főztem megint levest. Még ha vágytam is rá, és szenvedtem a hiánytól, mint a kutya. Szóval végiggondoltam, mi van otthon, mi nincs, mit szeretek, mit nem, és egy étellé dolgoztam a mirelit brokkolimat a rizstésztával, amit anyukámtól kaptam a karácsonyi ételes ajándékcsomagomban, meglocsoltam az ázsiai szószaimmal és 2 maréknyi csirkemellcsíkkal tettem laktatóbbá.

via GIPHY

*Annak ellenére, hogy fokozatosan kezdem átnevelni magam a csirkemellről a (barátaim szerint is) sokkal ízesebb csirkecombfilére, most ez volt otthon. Az ok prózai: kevesebb rajta az inas rész, emiatt gyorsabb felvagdosni.

Tehát egy kamu ázsiai tésztát pakoltam össze szombat ebédre, de meglehetősen jól sikerült.

(Fontos: mielőtt megijedtek a szószoktól, ezeket csak egyszer kell megvenni, a szójaszósz 1200 Ft körül mozog, a rizsecet és a szezámolaj max. 400 Ft volt - és sokáig elállnak.)

Ezeket is csak egyszer kell megvenni, hónapokig bírják

+ tipp: sose takarítás után főzz rizstésztás ételt, mert gyakorlatilag az egész csomag egyetlen szál összetekeredéséből áll össze, így a kellő adagot letörni nem annyira vicces

Hozzávalók tehát:

  • fogalmam sincs, mennyi az egy adag, de egy adag rizstészta vagy üvegtészta
  • csirkemellfilé 1 főre
  • (mirelit) brokkoli
  • fokhagyma, só, bors
  • szójaszósz
  • szezámolaj
  • rizsecet (simán elhagyható szerintem, de nem esküszöm meg rá)
  • + opcionális citrom- vagylimelé illetve halszósz

via GIPHY

ELKÉSZÍTÉS - kb. 20 perc

  1. csíkozd fel a csirkédet, kis olajon pirítsd át egy serpenyőben, sózd, borsozd(az olajat lehet variálni, nyilván mogyoróolajon még jobb lett volna, ha már Ázsia, de nálam az tiltólistás is allergia miÁN)
    Nagyon fontos az otthoni zokniban való főzés kényelme
  2. a csirkemellfilé-csíkoksaccperkábé13 perc alatt átsülnek -- >mikor már majdnem kész, dobj hozzá aprított fokhagymát, és locsold meg bőven szójaszósszal (nekem a képen látható fajta van, szerintem ez a legfinomabb, de ha sötét, sűrű szószt használsz, csak óvatosan vele) + pár csepp szezámolaj (ez nagyon el tudja rontani, ha sok) + picike rizsecet is mehet rá
  3. pirítsd, forrald, sűrítsd ezt az elegyet a csirkével, irtó finom illat lesz, és kicsit össze fog sűrűsödni a ZAFT
  4. közben önts a mirelit brokikraforró vizet (nem kell főzni a brokkolit, csak pár percig forró vízben áztatni, majd leszűrni, így marad roppanós)

    via GIPHY

  5. forgasd bele a csirkébe őket is
  6. közben a tésztát is kifőzheted - - > tény, hogy a rizs- vagy üvegtésztákra csak pár perces forróvizes áztatást írnak, de én picit mindig átfőzöm,viszont tilos szétfőzni, az úgy nagyon nyomasztó élmény lesz
  7. dobd ezt is a serpenyőbe, és piríts még egyszer össze mindent!
    Eskü a pálcikával ettem meg, nem kamuból raktam oda
  8. csorgass a tetejére pici citrom- vagy limelevet, és akár mogyoródarabkákkal, szezámmaggal is megszórhatod

Remélem, kipróbálja valamelyikőtök :)

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...