Szinglikonyha: bénázások a konyhában, avagy így főzök én otthon, csak magamnak

Egyedül élek. Nő vagyok. Többnyire magamnak főzök. És nem vagyok gyakorlott szakács. Se gasztrofotós. Bénázom, de ki nézi? Szóval így csinálom én.

Mióta elmúltam 30, naponta duplázódik a levesek iránt érzett szerelemérzésem. Nem tudom, hogy ez tudattalanul a majdani, öregkori fognélküliségre való felkészülésünk miatt alakul-e így, vagy egyszerűen kiforrottabbá válik az ízlésünk idővel, de gyakorlatilag minden ismerősömtől ugyanezt hallom.

És nem, nem vagyok szakács, bár anyukám mellett anno sokat ácsorogtam nokedlit szaggatva, de bechamel-szószt is kevertem már, sőt, azt is tudom, hogy a pirospaprika hamar megkeseredik a tűzön.

via GIPHY

Szóval LEVESES VAGYOK - sőt, én azon belül is az igazi, dús, laktató, sűrűje-orientált leveseket csípem, nem a krémleveseket - ezeket sajnos rettenet unalmasnak találom, négy kanál után elkezd hiányozni, hogy játszhassak a kanálba kerülő zöldség, húskocka, levesbetét és lé arányaival.

Mondjuk ezekért fél karomat adom, ha kell:

Palócleves 2.

Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, ...

Nyírségi gombócleves Kittitől

Nevéből adódóan a Nyírségből származik a leves, de a neten fellelhető kommentek, bejegyzések alapján itt, az ország keletibb részén is számos módon készítik, tulajdonképpen ...

Phở bò

Ennek a levesnek már igazi kultusza van, nemcsak a nagyvilágban, már itthon is. Sikerének titka talán, hogy elképesztően tartalmas és némileg felidézi bennünk a megszokott húsleves ...

Még beljebb megyek: általában a húsos-zöldséges leveseket variálom, tudat alatt mindig anyukám húslevesére gyúrva, mint mindenki, mégis tudatosan eltérve tőle - persze utána végülis minek csodálkozni, hogy tök más íze lesz. Minden fejben dől el, ugye. Kivéve annál, aki teljesen ambivalens dolgokra vágyik, mint én.

A SZINGLIKONYHA ELŐNYEI:

  • azt eszel, amit megkívánsz
  • senkivel se kell egyeztetned
  • ha csóró vagy épp, se húzza a száját senki a krumplis rántottára
  • nincs főzés közbeni vitacunami arról, hogyan kell hagymát vágni, stb. stb.
  • spórolsz
  • teljesen jól lefoglal, amikor éppen azon tipródnál otthon Marvin Gayet üvöltetve, miért is vagy egyedül

    via GIPHY

BEVÁSÁRLÁS / FŐZÉS 1 FŐRE:

  • nálam a Sparban zajlik, kocsim nincs,ez van hozzám közel, plusz szeretem esténként az ott kóválygósorstársakat, és vanzöldség- és hentesszekció, ami óriás előny
  • ritkán sikerül egy adagra való alapanyagot vásárolni, ezt tényleg ki kell tapasztalni - mi az, ami elfogypár napon belül, mit kell mélyhűteni, meddig elég egy fél kilós veknikenyér, megposhad-e a 2 kiló narancs, amit nagy elánnal megvettél
  • az egy főre való főzés nagy kérdése:a végére (azaz a 2. adagnál) megutálom-e, amit készítettem...főleg, hogy általában nyilvánelégedetlen vagyok a végeredménnyel (ez a"mindig lehetnejobb" elve, dolgozom rajta)

természetesen megoldás a fagyasztás, kollegákkal való megetetés vagy az átalakítás más, ehető étellé (ezt ritkán alkalmazom (mondjuk sült húsból hortobágyit), de majd ha családom lesz)

Igaziból ez a cikkem sokkal érdekesebb volt:

A 12 leggyakrabban rosszul ejtett külföldi kajanév - valld be, te hányat tudtál helyesen?

Aktuális levesem: húsleves pulykaszárnyból sárgarépával, karalábéval, gyömbérrel, üvegtésztával

HOZZÁVALÓK

Lefotóztam, tessék, így egyszerűbb:

A képen látható dógokból 4 tál leves jött ki

ELKÉSZÍTÉS:

  • kaptam egy fülest, miszerint pulykaszárnyból tök jó húslevest főzni, úgyse származom marhahúsleveses családból, lehet kövezni- ezen meg legalább hús is van, csont is, így íze is, sűrűje is lesz a dolognak
  • a húst feltettem főni a hagymával, sóval, borssal, picikápiapaprikával (azttanultam, hogy egy kis darab paprika mindig mehet bele), és a karalábé levelével (igen, ezt is olvastam) - ez kb.egy óravolt
  • hozzádobtama felvágott répákat, karalábét, egy kis darab gyömbért, plusz a mániám, ami a pici kurkumaés sáfrányosszekliceízesítésnek/színezésnek, utánsóztam, borsoztam, ez kb. 40 perc volt
  • ment rá némi petrezselyem is (csak szárított volt otthon :(((((((( )
  • kifőztem némi üvegtésztát - igen, imádom, tudom, ez nem ázsiai leves, de ehhez volt kedvem, bumm
  • megettem

Konklúzió

A képek minőségéért a telefonom felel, és a cikkbe való importálásuk sem javított a helyzeten, bocsánat, tényleg elég randák. A leves nem lett olyan, mint anyumé. Természetesen.

És tudom, zeller is kellett volna bele, csak túl nagy bucik voltak a boltban.

A főtt fehérrépát továbbra sem értem, ki találta fel. (Tudom, édes lesz a leves, ha nem főzzük bele, na de az íze??)

Note to self: a húsleves s̶z̶a̶r̶t̶ se ér friss petrezselyem nélkül.

Csúnya, de bepofáztam

Szóval főzzetek csomó levest, akár magatoknak is, jobbat, mint én!

Juci

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...