Mióta elmúltam 30, naponta duplázódik a levesek iránt érzett szerelemérzésem. Nem tudom, hogy ez tudattalanul a majdani, öregkori fognélküliségre való felkészülésünk miatt alakul-e így, vagy egyszerűen kiforrottabbá válik az ízlésünk idővel, de gyakorlatilag minden ismerősömtől ugyanezt hallom.
És nem, nem vagyok szakács, bár anyukám mellett anno sokat ácsorogtam nokedlit szaggatva, de bechamel-szószt is kevertem már, sőt, azt is tudom, hogy a pirospaprika hamar megkeseredik a tűzön.
Szóval LEVESES VAGYOK - sőt, én azon belül is az igazi, dús, laktató, sűrűje-orientált leveseket csípem, nem a krémleveseket - ezeket sajnos rettenet unalmasnak találom, négy kanál után elkezd hiányozni, hogy játszhassak a kanálba kerülő zöldség, húskocka, levesbetét és lé arányaival.
Mondjuk ezekért fél karomat adom, ha kell:
Még beljebb megyek: általában a húsos-zöldséges leveseket variálom, tudat alatt mindig anyukám húslevesére gyúrva, mint mindenki, mégis tudatosan eltérve tőle - persze utána végülis minek csodálkozni, hogy tök más íze lesz. Minden fejben dől el, ugye. Kivéve annál, aki teljesen ambivalens dolgokra vágyik, mint én.
A SZINGLIKONYHA ELŐNYEI:
- azt eszel, amit megkívánsz
- senkivel se kell egyeztetned
- ha csóró vagy épp, se húzza a száját senki a krumplis rántottára
- nincs főzés közbeni vitacunami arról, hogyan kell hagymát vágni, stb. stb.
- spórolsz
- teljesen jól lefoglal, amikor éppen azon tipródnál otthon Marvin Gayet üvöltetve, miért is vagy egyedül
BEVÁSÁRLÁS / FŐZÉS 1 FŐRE:
- nálam a Sparban zajlik, kocsim nincs,ez van hozzám közel, plusz szeretem esténként az ott kóválygósorstársakat, és vanzöldség- és hentesszekció, ami óriás előny
- ritkán sikerül egy adagra való alapanyagot vásárolni, ezt tényleg ki kell tapasztalni - mi az, ami elfogypár napon belül, mit kell mélyhűteni, meddig elég egy fél kilós veknikenyér, megposhad-e a 2 kiló narancs, amit nagy elánnal megvettél
- az egy főre való főzés nagy kérdése:a végére (azaz a 2. adagnál) megutálom-e, amit készítettem...főleg, hogy általában nyilvánelégedetlen vagyok a végeredménnyel (ez a"mindig lehetnejobb" elve, dolgozom rajta)
természetesen megoldás a fagyasztás, kollegákkal való megetetés vagy az átalakítás más, ehető étellé (ezt ritkán alkalmazom (mondjuk sült húsból hortobágyit), de majd ha családom lesz)
Igaziból ez a cikkem sokkal érdekesebb volt:
A 12 leggyakrabban rosszul ejtett külföldi kajanév - valld be, te hányat tudtál helyesen?
Aktuális levesem: húsleves pulykaszárnyból sárgarépával, karalábéval, gyömbérrel, üvegtésztával
HOZZÁVALÓK
Lefotóztam, tessék, így egyszerűbb:
ELKÉSZÍTÉS:
- kaptam egy fülest, miszerint pulykaszárnyból tök jó húslevest főzni, úgyse származom marhahúsleveses családból, lehet kövezni- ezen meg legalább hús is van, csont is, így íze is, sűrűje is lesz a dolognak
- a húst feltettem főni a hagymával, sóval, borssal, picikápiapaprikával (azttanultam, hogy egy kis darab paprika mindig mehet bele), és a karalábé levelével (igen, ezt is olvastam) - ez kb.egy óravolt
- hozzádobtama felvágott répákat, karalábét, egy kis darab gyömbért, plusz a mániám, ami a pici kurkumaés sáfrányosszekliceízesítésnek/színezésnek, utánsóztam, borsoztam, ez kb. 40 perc volt
- ment rá némi petrezselyem is (csak szárított volt otthon :(((((((( )
- kifőztem némi üvegtésztát - igen, imádom, tudom, ez nem ázsiai leves, de ehhez volt kedvem, bumm
- megettem
Konklúzió
A képek minőségéért a telefonom felel, és a cikkbe való importálásuk sem javított a helyzeten, bocsánat, tényleg elég randák. A leves nem lett olyan, mint anyumé. Természetesen.
És tudom, zeller is kellett volna bele, csak túl nagy bucik voltak a boltban.
A főtt fehérrépát továbbra sem értem, ki találta fel. (Tudom, édes lesz a leves, ha nem főzzük bele, na de az íze??)
Note to self: a húsleves s̶z̶a̶r̶t̶ se ér friss petrezselyem nélkül.
Szóval főzzetek csomó levest, akár magatoknak is, jobbat, mint én!
Juci
Ezeket olvastad már?
7 tartalmas leves hó végére
Főzzünk kevés pénzből okosan! Spórolni úgy is lehet, ha laktató fogásokat készítünk, és így akár egy tál étellel is jóllakhatunk.
Nosalty10 magyar kaja, amitől totál kiborulnak a külföldiek
Vannak dolgok, ételek, szokások, amik úgy fest, csak nekünk természetesek - például a sok tejföl, vagy a rántás. Nézzük, külföldi szemmel mi számít valóban meglepőnek.
Brecz JuditSose süss gnocchit olajban - kivéve, ha röhögni akarsz!
Az olajtól való félelmünk nem alaptalan – bármit beledobni a forró, sűrű folyadékba valahol mindig rizikós. Nincs ez másképp a bolti gnocchival sem. Viszont baromi vicces.
Brecz Judit