A tabbouleh az arab világ egyik közkedvelt salátája, ahány forrás, annyi eredetmegjelölés, de a legtöbb hivatkozás arra utal, hogy Libanonból származik ez az egyébként tradicionálisan reggeliként is fogyasztott fogás. Variálni persze sokféleképpen lehet a receptet - a bulgur gyors elkészítése miatt az egyik legkedvesebb vacsorám, főleg nyáron, amikor rengeteg friss zöldség adott a saláta ízesítéséhez.
Ha vendégek jönnek, és gyorsan kell valamilyen kiadós, de mégis különleges és finom ennivalóval előállnom, akkor is ezt választom, de este, fáradtan hazaesve is imákat mondok, miután tizenöt perc alatt egészséges, friss és nagyon finom vacsorát terítek magam elé.
A tabbouleh receptjét itt mentheted el >>
Mi kell bele, hogy tényleg finom legyen?
Amit nem kéne kispórolni belőle: a petrezselyem alap, egy nagy csokornyit mindenképp apríts bele, jöhet egy fél citrom leve, egy paradicsom, új- vagy fokhagyma, netán póré, esetleg uborka. Só, bors szintén mehetnek. A bulgurból úgy tizenkét dekányit főzök meg két és fél deci vízben, ebbe kell beleforgatni a felaprított zöldségeket.
Önmagában is mennyei, de ha van még egy kis türelmem, akkor egy kevés, hétvégéről megmaradt csirkemellet felmelegítek és lepirítok, majd egy olajos-fokhagymás-citromos pácban megforgatom és tálalom a bulgur mellé. Ha éppen nem száradt ki az otthoni mentabokor, akkor pár levélkét egészen apróra szeletelek, és meghintem vele az ételt. Imádom a tabbouleh-t, ha eddig nem próbáltad, mindenképpen ajánlom, aki egyszer kóstolta, az biztos, hogy még máskor is fogja.
Zene főzéshez >>