Szingli konyha: thai laksa

A laksa az egyik legnépszerűbb étel a külföldi gasztroblogokon: számtalan elkészítési módját írják le ennek az egzotikus levesnek, mára persze az európai ízléshez igazítva.

Thai laksa Kittitől

A laksa az egyik legnépszerűbb étel a külföldi gasztroblogokon: számtalan elkészítési módját írják le ennek az egzotikus egytálételnek, persze mára az európai ízléshez igazítva. A malajziai, szingapúri, kínai, indonéz jegyeket ötvöző keleti specialitás autentikusan számos olyan hozzávalót igényelne, ami nálunk nehezebben elérhető, mint a tamarindfa gyümölcse vagy az angolna. Kár lenne viszont kihagyni az „egyszer el fogom készíteni”-listáról, mert nagyon egészséges és finom, sűrű leves a jutalmunk végül.

Nagyi specialitása – becsinált leves >>

Thaiföldi halszeletek

A magyarok köztudottan kevés halat fogyasztanak, ezért szeretném ezzel a recepttel bővíteni a halas receptjeink táborát. A halhús az egyik legegészségesebb élelmiszer: esszenciális ...

A laksának két fő típusát különböztetjük meg, azon belül az alvariációk száma végtelen. Az egyik egy gazdag, kókusztejes verzió, amelyhez csirkét, halat, rákot is használnak – ízlés szerint. Ez a curry laksa, amit currypasztával, friss korianderrel ízesítenek, a velejét pedig a tészta adja meg, ami akár üvegtészta, rizstészta is lehet. Az asam laksa a tenger gyümölcseire fókuszál, sokkal savanykásabb currys testvéréhez képest, de mint ilyen, az egyik legízletesebb fogás. Ebben az esetben nem kell spórolni a hallal és a halszósszal, tépkedjük össze a húst, csak rusztikusan, illetve az összevágott, friss zöldségek is jöhetnek: uborka, újhagyma, ízesítésül 1-2 centi friss gyömbér lereszelve. Köretet különösebben nem ajánlanék hozzá, mert önmagában is nagyon laktató étel a laksa.

Savanyításhoz használhatunk lime-ot, ha időnkből telik, akkor viszont keressünk fel egy ázsiai boltot, ahol mindennapos árucikk a kaffir lime-levél – egészen újszerű, nagyon finom, citrusos ízt ad a távol-keleti ételeknek. Szójaszószt is szerezzünk be, 1-2 evőkanállal szükségünk lesz rá. A halszósz a keleti ételek általános ízesítője, sokszor szardellából állítják elő, nem túl tolakodó ízű, ugyanakkor egészen új értelmet nyer tőle a laksa, mint sok más egzotikus recept esetében is. Általában kaphatóak készen laksapaszták, ezek nagyban megkönnyítik a dolgunkat, ha mégsem jutunk hozzá valamelyikhez, akkor nyugodtan dolgozhatunk currypasztával is.

4 tészta, amit még nem próbáltál >>

Íme, egy nagyon egyszerű recept laksához!

Hozzávalók

  • 1 evőkanál mogyoróolaj (olívaolajjal helyettesíthető)
  • 7,5 dl csirkehúsleves
  • 0,5 dl kókusztej
  • 30 dkg rizstészta
  • 2 egész csirkemell
  • 4 szál újhagyma, karikázva
  • 2 evőkanál laksa- vagy currypaszta
  • menta
  • koriander, kaffir lime
  • ízlés szerint szójaszósz, halszósz

Öntsük az olajat az újhagymával együttserpenyőbe vagy wokba, közepes lángon izzítsuk, majd kanalazzuk mellé a pasztát és így pirítsuk őket össze 2-3 percig, amíg illatos nem lesz a keverékünk. Az előre megsütött csirkét, majd a kókusztejet is hozzáöntjük és kisebb hőmérsékleten, alkalmanként megkeverve, öt percig forraljuk. Ezalatt megfőzzük a rizstésztát: lobogó vízbe dobjuk és öt percig, puhulásig főzzük. A tésztára adagoljuk a még forró levest és ízlés szerint a csirkehúst. Fokozhatjuk az ízeket babcsírával, aprított korianderrel és/vagy mentával.

Szingli konyhában, ha egy személyre készül az étel, vegyük mindennek körülbelül a harmadát, de ha a felével számolunk, akkor is egészen biztosan elfogy - én még egyszer sem tudtam ellenállni neki.

Még több távol-keleti receptért ide kattints! >>

A Dobd össze! rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az italkülönlegesség gyógyítja a testet: a Lidlben is megtalálod

Pár évvel ezelőtt már mi is felfigyeltünk a kombuchára, ami egyfajta gasztroőrületként jelent meg. Az utóbbi időben ismét feltörekvőben van ez a csodaital, mert számos jótékony hatása van a testre, ráadásul ízélménynek sem utolsó. A Lidlben most igen jó áron juthatunk hozzá, ha elég gyorsak vagyunk.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...