Sütőtök-krémleves kókusztejjel
A Szingli konyhában ezúttal (és végre) levest mutatok be nektek, ami talán a sorozat összes, egyszemélyes háztartásra kalibrált része közül a legegyszerűbb: aki a rántás csomósságán és az olajban eláztatott krumplin kívül messzebbre még nem jutott a konyhai műveletekben, akkor hajrá! Egyszerűen NEM lehet elrontani. Na jó, viszont az már tényleg művészet.
Vacsorára mindenem a leves. Különösen télen, a sűrű, meleg krémlevesekre nem sajnálom az időt, becsülettel kivárom egy bögre tea vagy pohár bor elfogyasztása közben, amíg a zöldségek fogyaszthatóan, mixelhetően puhák lesznek. A sütőtök a szezonjában nálam nagyüzemben fogy: többféle hús mellé kínálom köretként, de este egyértelműen feldobja a hangulatomat, ha arra gondolok, hogy hazaérve egy fűszeres, meleg sütőtök-krémlevest fogok enni.
A sütőtökkrémleves receptjét itt mentheted el >>
Mint mindenből, a szingli elnevezés ellenére ebből sem készítek pontosan egy adagot: legalább hárommal számolok, mert frissen kétadagnyi úgyis elfogy, másnapra, felmelegítve a maradék tökéletes lélekemelő a hirtelen jött, sötét szeptemberi őszben.
Nagyon sokféleképpen főzik a sütőtökkrémlevest: tejszínnel, tejföllel is dúsítják, én a kókusztejes változatban hiszek, ami talán nem meglepő az ázsiai konyha iránti rajongásomból következvén. Azt figyeltem meg, hogy most már nagyobb üzletekben is tartanak belőle, szóval nem kell külön fűszereshez járni a kókusztejért. A fűszerezés is ezerféle lehet, elmondom, nekem mi jött be igazán: ma már egyáltalán nem félek a fahéjat bátrabban használni, mint azelőtt, például van egy isteni padlizsános receptem, sose gondoltam volna, hogy alapvetően sós ételhez ennyire jól illik majd az általam csak édes sütikbe használt fahéj.
De mégis! Gondoltam, megpróbálom a sütőtökkel is összehozni, valahogy nagyon jó ötletnek tűnt és láss csodát, működik a dolog! A másik két kedvencem a chili és a frissen reszelt gyömbér is sokat hozzátett azért az ügyhöz, nem beszélve a kókusztejről, egy kevés fokhagymából pedig még baj nem volt, így két gerezddel az is került a levesbe.
Tökmaggal a tetején, pici tökmagolajjal meglocsolva fejedelmi, ha ez éppen nincs kéznél (ez azért könnyen előfordulhat), akkor kevés bacont pirítsunk, tálaláskor szórjuk a leves tetejére és máris szebbnek tűnik a világ.Az a legjobb, hogy a megmaradt sütőtökből is nagyon jó – így biztosan nem vész kárba, amit az előző nap megsütöttem.