Szingli konyha: hummusz

Ha már ismét szingli konyha, akkor újra egy nagy kedvencet hoztam el. A hummuszból ugyan lehet, de nem érdemes egyadagosat készíteni.

Hummusz gyorsan

Legalábbis amit én egyadagosként értelmezek, az végül sosem az, valahogy mindig több kerekedik ki a végére, mint előzetesen szándékoztam. A hummusz az egyik kedvenc gyors, mégis különleges kenyérfeltétem, ha éppen nincs otthon pita, akkor pirítósra kenve is imádom.Hazafelé menet éppen akad az irodánktól nem messze több keleti delikátbolt is – tényleg szerencsések vagyunk, csak beugrom egy konzerv csicseriborsóért, tahini, citrom, fokhagyma általában akad otthon, a többi hozzávaló pedig egészen biztosan. Mindig a konzervre szavazok, mert ez sokkal gyorsabb és hamarabb jutok a betevőmhöz– a hummusz egyetlen gyorsított elkészítési lehetősége is ebből fakad, hiszen eredetileg a csicserit hosszú órákon keresztül áztatják, majd magas lángon megfőzik.

A borsó levét öntsük le és alaposan mossuk át a szemeket. A krémesség, ami a hummusz sajátja, két lépésben érhető el: fontos a tahinit és a citromlevet önmagában krémesíteni, illetve ne feledjük a csicseriborsót két adagban hozzákeverni. Ezekkel a trükkökkel minden eddiginél simább hummuszt kaphatunk végeredményül. Tahinit, azaz szezámmagkrémet házilag is lehet gyártani, de én ezzel kivételesen nem szoktam időzni: jó minőségben kapok belőle boltit is.

Viszonylag nagy, 40 dekás konzervet veszek, ebből tehát egészen biztosan nem egy adag lesz, de mivel a kész kence legalább egy hétig eltartható hűtőben, így nem jelent problémát, ha a hét többi napján is megkívánnád – elég csak újabb adag friss zöldséggel felszerelkezve hazatérni, de egy hétvégi reggelihez is tökéletes.

Sült paprikás humusz

Egyik bevásárló üzeltben egyszer-kétszer vettem ezt a fajta humuszt. A legutolsó adagot a lánykám "belélegezte", és már érdeklődött is, mikor járok megint arrafelé? Háááát, nem ...

Humusz 3.

Nyáron, amikor még a tűzhely gondolatától is öt fokkal melegebb lesz a konyhában, igazán finom vacsora lehet a hummusz, vagyis a csicseriborsó krém. Vásároljunk hozzá konzerv csicserit, ...

Humusz olívabogyóval

Vacsorára szerettem volna egy tápláló kencét készíteni. Joghurttal szokták készíteni, de az nem volt itthon, csak kefír, az íze így sem változott semmit.

Én halomnyi paradicsomot eszem hozzá: élvezem, hogy jelenleg százötven forintért juthatok hozzá a végre valóban hiperédes, extra piros parikhoz. A hummusz tetejét pirospaprikával még azért megszórom, és extra adag olívaolajat is löttyintek rá: ez esetben is érvényesülne az elv, miszerint jó, ha hagyjuk állni pár óráig, mert jobban összeérnek az ízek, de egy gyors szingli vacsoránál ez nem opció.

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!