3 szín, ami sokszor szerepeljen a tányérodon

Érdemes ezzel a három színnel telepakolni a tányérodat, hogy minél egészségesebb legyél.

Biztosan találkoztál már azzal a kifejezéssel: "Taste the rainbow", vagyis, leegyszerűsítve "Kóstold meg a szivárványt!" Így hangzik az a szabály, amit a legtöbb, egészséggel foglalkozó blogon vagy Instagram-oldalon megemlítettek már. Az egész lényege az, hogy minél színesebb a tányérod, annál egészségesebben étkezel, ami persze ebben a formában nem 100%-ban igaz, hiszen a gumicukrok is szép színesek, mégsem tekintjük őket egészségesnek.

De tény, hogy a változatos alapanyaghasználat és a színes zöldségek/gyümölcsök mindennapi szerepeltetése a menüben nagy mértékben hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

A zöldségek és gyümölcsök színei ugyanis sok mindenről árulkodnak, többek között arról is, hogy milyen hasznos vegyületek találhatók bennük, hiszen élénk színüket gyakran a bennük található antioxidánsok adják.

Nem kell felpakolni az egész szivárványt

Természetesen nem kell mindig minden tányéron a teljes szivárványt megjeleníteni, elég, ha minden nap nagyjából három különböző zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz. Az a legjobb, ha egy héten nagyjából húszig jutsz el - igen, húsz különböző zöldség és gyümölcs lenne a legegészségesebb abból a szempontból, hogy így biztosan minden belőlük kinyerhető hasznos tápanyaghoz hozzájuss.

Éljen a piros

A piros zöldségekben és gyümölcsökben egy likopin nevű karotinoid antioxidáns található, amely segít megelőzni a szívbetegségeket és néhány daganatos betegséget is. Érdemes betárazni a bogyós gyümölcsökből, hiszen ezek az antioxidánsokban leggazdagabb gyümölcseink.

Málnás tápiókapuding

Egyik nap apu hazaállított vagy 5 csomag tápiókával - amiről akkor hallottam először, és azt hittem rá hungarocell -, hát gondoltam, akkor álljunk neki receptet keresni hozzá. Így ...

Egyél sárgát!

A sárga és narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök szintén karotinoidokat tartalmaznak, ezek olyan vegyületek, amelyek a szemed és a bőröd egészségének megőrzésében is szerepet játszanak. Legismertebb karotinoid-forrásunk a sárgarépa, de sárgabarackból és sárgadinnyéből is bőven hozzájuthatsz.

Peach Melba pohárdesszert

Nektarin, málna, vaníliafagylalt, ropogós keksz, jó sok tejszínhabbal megkoronázva, hát kell ennél finomabb pohárdesszert a nagy melegben? Nálunk pl. pillanatok alatt elfogyott.

Egy különlegesebb szín

A lila gyümölcsök és zöldségek színét az antociánok adják, amelyek szintén antioxidánsok, megvédik a sejtjeinket a károsodástól, és szerepet játszanak a vérnyomás szabályozásában. Nagy mennyiségben találhatóak meg a kékszőlőben vagy a vöröskáposztában.

Őszi csupaszőlős palacsinta

Egy ajándék csomag kékszőlőmag-őrlemény ihlette ezt a palacsinta receptet. Különben még egyszerűbben úgy próbálhatjátok ki ezt a csoda terméket, ha csak joghurtba, a reggeli müzlibe, ...


Még több egészség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...