Szilveszteri és újévi ételek a lencsén túl - Ezt eszik az év utolsó és első napján a nagyvilágban

Nemcsak nálunk, hanem más országokban, földrészeken is kapcsolódnak az újévi ételekhez babonák, hagyományok, amiktől szerencsét és jólétet várnak.

Némely nemzetek szilveszteri, és újévi ételeiben magunkra ismerhetünk, míg mások szokásai távol állnak tőlünk. Te melyik nemzet újévi ételét próbálnád ki?

Sós hering, Lengyelország

Lengyel testvéreink szilveszterkor sós heringet esznek, amit sokan maguk készítenek el már a szilvesztert megelőző napokban. A halakat 1 napon keresztül sózott vízben áztatják, majd fűszerekkel, cukorral, fehér ecettel ízesítik, és a fogyasztásig üvegekben tárolják.

Zöldsaláta ecetes heringgel

Németország északi részén népszerű az ecetes hering - ezt az ízvilágot hozza vissza ez a saláta, csak egy kicsit könnyebb verzióban! www.salatazz.hu

Vasilopita, Görögország

A görögöknek újévi kenyerük van, ami inkább sütemény, mint klasszikus kenyér. Az újévkor sütött finomságba egy érmét rejtenek, és úgy szolgálják fel a vendégeknek. Persze, a görögök ennek tudatában, óvatosan falatoznak, és aki rábukkan az érmére, a mellé szerencse szegődik egész évben.

Sauerkraut, Németország

Egy-két német hagyomány és étel tőlünk sem áll messze, bár tény, mi a káposztát nem újévkor, hanem karácsonykor fogyasztjuk. A németek az újévi savanyú káposztát hosszú csíkokra vágják, hogy hosszú életük legyen, és a savanyú káposztától boldogságot, pénzt remélnek.

Cotechino con Lenticchie, Olaszország

Az olaszok is hasonlóképpen gondolkoznak, mint mi: lencsét esznek vagdalt kolbásszal. Ők is igyekeznek minél több lencsét a magukévá tenni, hogy szerencsések legyenek, és ne kelljen nélkülözniük az újesztendőben.

Bundás hering, Oroszország

Az orosz halakról, halkészítményekről mi, magyarok is sokat tudunk, akik a rendszerváltás előtt születtünk. Mivel az oroszok nagy halfogyasztók, a szilveszteri ételük is hal, pontosabban pácolt hering céklával és burgonyával.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...