Nem bírtam várni a birsalmáig, szilvából csináltam sajtot

A birsalmasajt az ősz jellegzetes édessége, és én személy szerint teljesen odavagyok érte. Az egyetlen baj vele, hogy mindig túl sokat kell várni arra, hogy végre beérjen a birsalma. Nos, én nem bírtam tovább a várakozást, és egy másik gyümölcshöz fordultam.

A birsalmát kásás húsa és pektinben gazdag héja teszi alkalmassá arra, hogy sűrű, zselés „sajtot” főzzünk belőle. Azonban ha nincs ló, jó a szamár is, vagy jelen esetben alma helyett a szilva – főleg, amikor még nem robbant be a birsszezon. Én ugyanis most szilvából készítettem gyümölcssajtot, és el kell, hogy mondjam, cseppet sem csalódtam az eredményben.

A sajttál legjobb kiegészítője: recept ITT / Fotó: Lakos Benedek

A szilva képességei

Azért gondoltam elsősorban a szilvára, mert szezonális alapanyag, ami már most, az almánál pár héttel korábban is kapható. Emellett az is előnyére válik, hogy nagyon jól sűrűsödik, ha sokáig főzzük: ez a tulajdonság a hagyományos szilvalekvárfőzés miatt már ismerős lehet.

A gyümölcs héjában lévő pektin és a hozzáadott cukor kombinációja miatt tudjuk sűrűre főzni a szilvát.

Ahogy szépen-lassan elforraljuk belőle a vizet, egy szinte fekete, ragadós massza alakul ki, ami kihűtve megszilárdul, és gumicukros állagot vesz fel. Színben szerintem sokkal impozánsabb, mint a birsalmasajt, ízben pedig egy szilvalekvár és egy cukorka keverékére emlékeztet. De hogyan készül?

Főzni, majd sűríteni

Tulajdonképpen tényleg csak az alapként használt gyümölcsben tér el ez a recept az eredetitől. A megtisztított gyümölcsöt először vízben teljesen szét kell főznünk, majd átpasszíroznunk. Ugyan a héj is nagyrészt szétesik, egy nagyon kevés darabka fennakad majd a szitán.

Főzésre várva: receptért kattints IDE / Fotó: Lakos Benedek

Nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb gyümölcspürét átjuttassuk a szűrőn. Nemcsak a veszteség miatt, hanem azért is, mert szükségünk lesz minél több pektinre, ami a szilvában található. Ettől lesz olyan sűrű zselés a sajt.

A lényeg a folyamatos kevergetés: viszonylag nagy lángon kell rotyogtatnunk a cukorral elkevert szilvapürét, hogy minél gyorsabban megszabaduljunk a víztől. A leragadás és odaégés megelőzése érdekében ne hagyjuk ott egy percre sem a fazekunkat, álljunk mellette, keverjük fáradhatatlanul.

A sajtok legjobb barátja

A kész szilvasajt önmagában is nagyon finom, ha egy kis édességre vágyunk. Komplex íze azonban sokkal jobb szolgálatot tesz, ha egy sajttál részévé tesszük. Érett és lágy sajtok társaságában biztosítja azt a szükséges édes, enyhén savanykás vonalat, ami elengedhetetlen része egy ilyen összeállításnak.

A passzírozás előtt: nézd meg a receptet ITT / Fotó: Lakos Benedek

Készíts szilvasajtot te is!

Hozzávalók: 1 kg szilva (mag nélküli súly), 250 ml víz, 50 dkg cukor

Elkészítés

A szilvát magozzuk ki, és vágjuk negyedekbe. Tegyük egy lábasba a vízzel, majd forraljuk fel. Miután felforrt, vegyük a legkisebb fokozatra a lángot, és fedjük le a fazekat.

Főzzük 45 percig a gyümölcsöt, amíg bordó színű nem lesz, és a szilva teljesen pépesre fő.

Elnyerték formájukat: ITT találod a receptet / Fotó: Lakos Benedek

Passzírozzuk át a gyümölcspürét egy sűrű szűrőn, amíg csak egy nagyon kevés héjdarabka marad felül.

Adjuk a cukrot az átpasszírozott szilvához, majd kezdjük el közepes lángon főzni. Addig rotyogtassuk, amíg be nem sűrűsödik. Ha a kanállal egy vonalat húzunk a közepén, látnunk kell pár másodpercig a fazék alját, mielőtt a massza visszatér a helyére.

A még meleg gyümölcsmasszát tegyük vékonyan kiolajozott formákba. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána pedig fordítsuk ki őket. Tároljuk hűtőben vagy hideg kamrában zsírpapírba csomagolva.

Édes és sós sajtok egy tálon: receptért kattinst IDE / Fotó: Lakos Benedek

A szilvasajt teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Recept és fotók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Különleges ételek, amiket mindenképpen készíts el otthon:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...