A birsalmát kásás húsa és pektinben gazdag héja teszi alkalmassá arra, hogy sűrű, zselés „sajtot” főzzünk belőle. Azonban ha nincs ló, jó a szamár is, vagy jelen esetben alma helyett a szilva – főleg, amikor még nem robbant be a birsszezon. Én ugyanis most szilvából készítettem gyümölcssajtot, és el kell, hogy mondjam, cseppet sem csalódtam az eredményben.
A szilva képességei
Azért gondoltam elsősorban a szilvára, mert szezonális alapanyag, ami már most, az almánál pár héttel korábban is kapható. Emellett az is előnyére válik, hogy nagyon jól sűrűsödik, ha sokáig főzzük: ez a tulajdonság a hagyományos szilvalekvárfőzés miatt már ismerős lehet.
A gyümölcs héjában lévő pektin és a hozzáadott cukor kombinációja miatt tudjuk sűrűre főzni a szilvát.
Ahogy szépen-lassan elforraljuk belőle a vizet, egy szinte fekete, ragadós massza alakul ki, ami kihűtve megszilárdul, és gumicukros állagot vesz fel. Színben szerintem sokkal impozánsabb, mint a birsalmasajt, ízben pedig egy szilvalekvár és egy cukorka keverékére emlékeztet. De hogyan készül?
Főzni, majd sűríteni
Tulajdonképpen tényleg csak az alapként használt gyümölcsben tér el ez a recept az eredetitől. A megtisztított gyümölcsöt először vízben teljesen szét kell főznünk, majd átpasszíroznunk. Ugyan a héj is nagyrészt szétesik, egy nagyon kevés darabka fennakad majd a szitán.
Nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb gyümölcspürét átjuttassuk a szűrőn. Nemcsak a veszteség miatt, hanem azért is, mert szükségünk lesz minél több pektinre, ami a szilvában található. Ettől lesz olyan sűrű zselés a sajt.
A lényeg a folyamatos kevergetés: viszonylag nagy lángon kell rotyogtatnunk a cukorral elkevert szilvapürét, hogy minél gyorsabban megszabaduljunk a víztől. A leragadás és odaégés megelőzése érdekében ne hagyjuk ott egy percre sem a fazekunkat, álljunk mellette, keverjük fáradhatatlanul.
A sajtok legjobb barátja
A kész szilvasajt önmagában is nagyon finom, ha egy kis édességre vágyunk. Komplex íze azonban sokkal jobb szolgálatot tesz, ha egy sajttál részévé tesszük. Érett és lágy sajtok társaságában biztosítja azt a szükséges édes, enyhén savanykás vonalat, ami elengedhetetlen része egy ilyen összeállításnak.
Készíts szilvasajtot te is!
Hozzávalók: 1 kg szilva (mag nélküli súly), 250 ml víz, 50 dkg cukor
Elkészítés
A szilvát magozzuk ki, és vágjuk negyedekbe. Tegyük egy lábasba a vízzel, majd forraljuk fel. Miután felforrt, vegyük a legkisebb fokozatra a lángot, és fedjük le a fazekat.
Főzzük 45 percig a gyümölcsöt, amíg bordó színű nem lesz, és a szilva teljesen pépesre fő.
Passzírozzuk át a gyümölcspürét egy sűrű szűrőn, amíg csak egy nagyon kevés héjdarabka marad felül.
Adjuk a cukrot az átpasszírozott szilvához, majd kezdjük el közepes lángon főzni. Addig rotyogtassuk, amíg be nem sűrűsödik. Ha a kanállal egy vonalat húzunk a közepén, látnunk kell pár másodpercig a fazék alját, mielőtt a massza visszatér a helyére.
A még meleg gyümölcsmasszát tegyük vékonyan kiolajozott formákba. Hagyjuk teljesen kihűlni, utána pedig fordítsuk ki őket. Tároljuk hűtőben vagy hideg kamrában zsírpapírba csomagolva.
A szilvasajt teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Recept és fotók: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Különleges ételek, amiket mindenképpen készíts el otthon: