Szilvás süti szezonja

Nagyon vágytam valamilyen szezonális édességre: azt már többször hangoztattam itt a NoSaltyn, hogy imádom a gyümölcsös pitéket, így a nyár számomra valódi Kánaán.

Szilvás süti mogyoróval és csokival

Nagyon vágytam valamilyen szezonális édességre: azt már többször hangoztattam itt a NoSaltyn, hogy imádom a gyümölcsös pitéket, így a nyár számomra valódi Kánaán. Kelt tészta vagy omlós vajas tészta – szinte mindegy is, a lényeg, hogy sok-sok gyümölcs és kevés cukor csücsüljön rajta.Na, mármost ősszel szűkülnek a lehetőségek, de még mindig akad szép számmal gyümölcs, amiből válogathatok. Mi más lehetne a legnyerőbb, mint a szilva, amiből rögtön fél kilót pakoltam ebbe a receptbe.

A receptet itt mentheted el >>

Bár én a nagy sietségben kihagytam, de érdemes fahéjban megforgatni a szilvadarabkákat. A tészta nagyon vajas, ebből következvén, isteni és kalóriadús viszont a hétvégi reggelihez, kávé mellé gyönyörködtető finomság. A legjobb pillanat, amikor a kedvenc napomon, szombaton, a kanapén elnyújtózva, egy szelet gyümölcsös pite társaságában nekilátok ebéd után olvasgatni, ehhez pedig igencsak passzol ez a sütemény.

Még többet megtudhatsz a szilváról >>

Persze önmagában a szilvával sem utolsó (miket beszélek, sőt), de azért az a tény, hogy majdnem húsz deka mogyoróval is megspékeltem a tésztát, illetve a süti tetejét szilvafelekkel és még pluszmogyorószemekkel is feldobtam – ez persze nem kötelező lépés, de sokkal finomabb lesz tőle a sütemény. Sütőporból csak másfél teáskanálnyit kell bele tenni, bőven elég ennyi, hogy jól mutasson egy 26 cm-es tortaformában és ne legyen túl lapos szeleteléskor.

Sütni érdemes addig, amíg teljesen megbarnul (nem megég!) a teteje, így jönnek ki igazán az aromák majd. Ha készen van, jó húszperces pihentetést igényel, utána levehetjük a tortaformát és már szeletelhető is. Amint tányérra kerül, 1-2 (valakinek több) evőkanál lekvárral locsoljuk meg – mondanám, hogy a házi szilvalekvár a legjobb hozzá, de ha ilyen nincs, gondos címkeolvasással a boltokban is találhatunk jó minőségűeket.

Még több szilvás pite receptje >>

Szép szombatot mindenkinek, délutánra, estére, mindenkor jól esik a lenti Beatles-videó!

Az Itt a szezon korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

Érkezik az omlós, lekvárral pufira töltött hókifli, minden ünnep kedvence

A hókifli bármilyen alkalomra megfelelő választás, porcukorral bevont külseje miatt azonban karácsonykor jön el igazán az ideje. Szinte elképzelhetetlen nélküle az ünnepi asztal, még a legkritikusabb vendéget is egyből elvarázsolja. A hókifli készítése egyszerű, így bárki nekiláthat, aki egy kis ünnepi hangulatot szeretne csempészni az otthonába. Ezúttal viszont lekvárral is megtöltöttük!

Kristyán Fanni

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...