4 „nagyikedvenc” szilvás sütemény, amivel utolsó szemig kiélvezheted a szezont

A szilva szezonjának derekán mi sem jöhetne jobban, mint egy nagy csokor gyors és egyszerű szilvás sütemény, ugye? Most 4 olyan recept következik, ami ugyan lehet, hogy nem a nagyi szakácskönyvéből származik, de biztosak vagyunk benne, hogy első kóstolás után ő is beírná a receptúrákat egytől-egyig.

Amikor nyár végén, ősz elején egy nagy halom szilvához jut az ember, biztosan eszébe jut majd egy-két recept, amit elkészíthet a zamatos szemekből. Ezek között garantáltan ott szerepel majd a gombóc, a bukta vagy a pite…azonban ezen túl úgy fest, hogy igencsak szűkében vagyunk az egyszerű és gyors szilvás süteményeknek. Megkérdezhetjük persze a nagyit is vagy a szomszédot, hogy nincs-e valami jól bevált receptje, azonban ezeket a köröket megúszhatjuk, ha egyszerűen csak tovább olvasunk. Következik ugyanis 4 olyan pofonegyszerű, maceramentes, mégis nagyot mutató szilvás sütemény, ami után receptkérőből mi válunk majd receptkiosztóvá.

4 „nagyikedvenc” szilvás sütemény, amivel utolsó szemig kiélvezheted a szezont

A legegyszerűbb szilvás piskótának tejfölös a tésztája

Szinte minden gyümölcs esetében igaz a mondás, hogy ha akad bőven a konyhában, akkor készíthetünk belőle egyszerű kevert piskótát. Ezek a sütemények gyakran olyan alapanyagokat igényelnek, amelyek úgyis megtalálhatók a kamrában/hűtőben, bizonyos esetekben pedig mérleg sem kell hozzájuk, elég egy bögre.

Szilvával is süthetünk puha piskótát, mégpedig egy tejfölös tésztájút, amelynek karakteres íze és puha állaga kiválóan illik majd a sült gyümölcshöz.

A szilvás piskóta receptjéért kattints a képre!

Érdemes a masszába kerülő citromhéjat jól elmasszírozni a cukorral, hogy a citrushéjban lévő illóolajok felszabaduljanak, ezáltal még aromásabbá téve a süteményünk tésztáját. Maga a tészta igen sűrűnek tűnhet, emiatt ne féljünk, miután megsült, eszméletlenül puha és omlós lesz.

Nézd meg videón is a szilvás piskóta elkészítését:

Magát a szilvát ne keverjük el a masszában, hanem csak szórjuk a tetejére, így szinte dzsemesre sül majd a forró sütőben. Ha némi barna cukorral is megszórjuk, mielőtt betolnánk a sütőbe, ropogósabb süteményfelszínt kapunk majd. Befejezésképp pedig egy kis fahéjas porcukor ajánlott.

Itt a szilvás piskóta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fordított torta máléval: kisebb macera, mint gondolnád

A fordított tortáknak nincs túl egyszerű dolguk a sütemények világában, ugyanis mindenki azt gondolja róluk, hogy borzasztóan bonyolultak. Mindez annak köszönhető, hogy a sütemény összeállítása fordítva történik: előbb kerül a gyümölcs a sütőformába, és csak utána a massza.

A fordított szilvatorta receptjéért kattints a képre!

Persze ez még nem kéne, hogy elriasszon minket, hiszen ettől a furfangos csavartól eltekintve a fordított sütemények ugyanolyan pofonegyszerűek, mint bármilyen más kevert tésztájú édesség.

Jelen szilvatortánk sem bonyolult, de nemcsak ezért éri meg belevágni az elkészítésébe, hanem azért is, mert igencsak különleges masszával rendelkezik. Ez ugyanis kukoricadarát tartalmaz, innen is származik a sütemény elnevezése, a „málétorta”. A daraszemek ugyan felpuhulnak a masszában, mégis épp annyira maradnak ropogósak, hogy a torta textúrája meghökkentővé váljon.

A fordított szilvatorta receptjéért kattints a képre!

Itt a fordított szilvatorta teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Szilvapupilla az ökörszemben: leveles tésztával gyorsított recept

Még akkor is, ha az ökörszem nem a legelterjedtebb péksütemény hazánkban (Szlovákiában és Csehországban egy fokkal gyakoribb, szinte minden pékség pultjában ott pislog), találkozhattunk már vele korábban receptkönyvekben vagy az interneten.

A szilvás ökörszem receptjéért kattints a képre!

A sütemény klasszikus verziója édes kelt tésztából készül, persze, ha épp nincs kedvünk az élesztővel bajlódni vagy sietséggel tudunk csak a konyhában alkotni, ugyanúgy kisüthetjük levelesből is az ökörszemet.

Ehhez csupán két csomag tésztára lesz szükségünk, amiből páros számú nagy köröket kell kivágnunk. A körök felét egészben hagyjuk, míg a másik fél közepét kivágjuk egy kisebb szaggatóval, így a köröket összeragasztva egyfajta peremet kapunk, ami sütés után kiadja az ökörszem jellegzetes alakját.

Nézd meg videón is a szilvás ökörszem elkészítését:

A mélyedésbe kerülhetne bármi, de mivel ez egy szilvás süteményekről szóló cikk, zamatos gyümölcsfeleket fogunk a kosarakba helyezni…persze nem csak úgy magában. A fahéj mellett akad a szilvának egy másik nagy ízbarátja, mégpedig a vanília – ezért krémes pudinggal töltjük fel az ökörszemeket, mielőtt belenyomnánk a szilvát.

Itt a szilvás ökörszem teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Muffinnak öltözött szilvás gombóc: egy furcsa alapanyagtól lesz tökéletes

Természetesen nem mehetnénk el csak úgy, csukott szemmel a szilvás édességek legikonikusabbika, a szilvás gombóc mellett anélkül, hogy ne tisztelegnénk előtte valamilyen formában. Muffinforma például megfelel?

A szilvásgombóc-muffin receptjéért kattints a képre!

Azon kívül, hogy ezek a sütemények belsejükben egy fél szilvát és a gombócra jellemző fahéjas cukrot rejtenek, további tulajdonságaikban is hasonlítanak a gombócra. A muffinok tetejét például egy zsemlemorzsából készült, vajas keverék teszi különlegessé – így tényleg olyan érzés foghat el minket, mint ha egy szaftos, nagymama által gurigatott gombócba harapnánk.

De ez még nem minden! A süteménytésztába főtt, áttört burgonya is kerül. És mielőtt bárki elkezdene háborogni, ne tegye, ugyanis a zöldségtől mennyeien puha és szaftos marad a muffinok belseje, anélkül, hogy csak egy másodpercig is kiéreznénk a turpisságot.

Nézd meg videón is a szilvásgombóc-muffin elkészítését:

Itt a szilvásgombóc-muffin teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

A receptek tehát adottak, ahogy a választás szabadsága is. Bár lehet az lesz a legbiztosabb, ha mindegyik sütemény legalább egyszer elkészül. Gyorsan, míg tart a szezon!

Fotók, receptek és videók: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További izgalmas gasztroprojektek várnak rád, ha ide kattintasz:

Címlapról ajánljuk

További cikkek