Egész évben, minden nap újabbnál újabb cikkeket olvashattok tőlünk, a szerkesztőség tagjaitól, amelyekben elmondjuk nektek, hogyan lesznek tökéletesek az egyes ételek, hogyan kell bánni a konyhai szerkezetekkel, vagy éppen azt, hogy mi szerintünk a legjobb péntek esti vacsoraötlet.
Persze ahány ház, annyi szokás: tudjuk, hogy sok témában nem feltétlenül értünk egyet, és egészen biztos, hogy nálatok máshogy készül egy-egy fogás. Látjuk azt is, hogy szeretitek megosztani a saját receptjeiteket az oldalunkon és a tarsolyban rejtegetett trükköket a kommentekben.
Éppen ezért indítjuk útjára legújabb cikksorozatunkat, ami Így főztök ti névre hallgat. Ennek keretében szeretnénk végre tőletek is tanulni valamit, hogy ne mindig mi mondjuk meg a tutit az összes konyhai témában. Kíváncsian várjuk, hogy mit gondoltok például a húsmentes főzésről, mi az az étel, ami nélkül nem telhet el nálatok ünnep, vagy hogyan készültök egy nagyobb vendégségre. Most, az Így főztök ti legújabb részében az őszi gyümölcsről, a hangulatos szilváról lesz szó. Három olvasónk levelét olvashatjátok, megannyi ötlettel és recepttel.
Mit készítesz a szilvából?
Czövek Emese (Happygirlkitchen)
Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget! Igazán örülök, mert nagyon szeretem a szilvát, számtalan formában fel lehet használni a konyhában, készülhet belőle leves, saláta, hús mellé szósz és rengetegféle desszert is. Imádom nyersen is és aszalva is, számos recept kiegészítője. Lila, piros, sárga vagy zöld: a szilva több színben is pompázik. Előszeretettel vásárolok piacon, de amikor nem jutok el oda, szerencsére a környékbeli zöldségeseknél is van bőven kínálat, lehet válogatni.
Vásárlásnál figyelek rá, hogy mindig feszes héjú gyümölcsöt válogatok. Vásárlást követően 1 hétig hűtőben eláll, de érdemes frissen felhasználni.
Nyár végén, ősz elején, amikor a szezonja van, főzhetünk belőle erősebb fűszerezéssel barbecue-szószt is, amit akár gasztroajándékként karácsonykor oda is tehetünk a fa alá szeretteinknek. Ezzel a szósszal zöldségeket (pl. karfiolt), tofut pácolhatunk. Sütőben sütve kardamommal, fahéjjal ízesítve meleg szósz is készülhet belőle, melyet őszi reggeleken zabkásába, müzlibe is tehetünk.
Turmixolva le is fagyaszthatjuk, majd később készíthetünk belőle levest, egy kis tejszínnel felengedve. A szilvát savanyúságnak is fel lehet használni. A savanyúságszilvának a titka, hogy még félig érett szemeket érdemes eltenni. A recept egyszerű, de mindenkinek megvan a maga bevált receptje, mint az uborkánál víz, só, ecet, cukor, mustármag, egész bors, babérlevél. A felöntőlevet felforraljuk, és melegen leöntjük a szilvát, amit steril üvegekbe helyezünk. Húsok mellé is gyakran készítem: például édes-savanyú csirkéhez rizzsel vagy salátának szilvás céklasalátaként kecskesajttal. Természetesen, ha szilva, akkor a gombóc sem maradhat ki a sorból: bátran meg is reformálhatjuk, és készíthetjük zabliszttel a gombócokat. Levesnek a fahéjas szilvaleves túrós morzsával a kedvencem.
Salamon Csilla
Szilvát és soha nem vásároltam, mert van egy nagy szilvafánk, amely ellátja az egész családot. Ezt a fát gondozzuk, soha nincs permetezve. A rajta termett szilvát használom süteményekhez, leveshez, lekvárhoz. Most idén is több zacskó gyümölcsöt tettem el, ami jó lesz télen a finom pitékhez.
Szekeres Lajosné Klári
A szilva és a szilvás ételek és sütemények (pl. túrógombóc) nagy kedvence a családnak. Ki ne felejtsem a szilvalekvárt, amit magam főzők. A szilvát egy helyi kertészetből veszem, mert szinte akkor szedik le a fáról, friss és egészséges. Ebben az évben újra felfedeztem a vörös szilvát, felidézte gyerekkoromat, amikor anyukám ciberét főzött belőle. A kék szilvából készítettem ciberét, amiből készült ciberekrémleves, és sült csirke mellé mártás is. A magvaváló szilvából sütöttem egy csodaszép tortát. Sok-sok receptem van még ezeken kívül.
Íme, egy rég elfelejtett recept. A 93 éves anyukámnál voltam segíteni takarítani, a fiam a kertet rendezte. Én is kimentem szétnézni, igaz már csak gyümölcsfák vannak nincs veteményes. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy az egyik szilvafa kéklik, és alja is tele van szilvával. Ez a fa eldugott helyen van.
Már rég elfelejtem, hogy az apukám (aki már nincs köztünk) ültettette nekem a vörös szilvafákat, mert imádtam.
Odarohantam, és gyorsan szedtem anyukámnak egy marékkal, bevittem, hogy kóstolja meg: olyan édes volt, mint a méz. És akkor emlékeztetett, hogy gyerekkorunkban milyen sok ciberét főzött. Nagyon szerettük főtt hússal, sültetekkel és hozzá tört krumpli dukált. Így hát gyorsan felszedtem a földről, és szedtem a fáról is egészséges vörös szilvát. Anyukám tanácsa szerint készítettem egy kisebb adag ciberét próbára (igaz én fahéjjal és szegfűszeggel ízesítettem), isteni finom lett. Csodaszép emlék és az, hogy pont most termett ilyen sokat!
Cibere vörös szilvából
Hozzávalók:
1 kg érett vörös szilva, 2 dl víz, 5 szem szegfűszeg, 1 fahéjrúd, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál cukor vagy xilit
Elkészítés: a szilvát megmossuk, majd egy lábasba tesszük, öntünk alá vizet, és feltesszük főni. Ízesítjük fahéjjal, szegfűszeggel, lassú tűzön teljesen puhára főzzük. Ha megfőtt a szilva, és lejött a héja, és mag is elválik, akkor vagy tésztaszűrőn vagy levesszűrőn átpasszírozzuk. Megkóstoljuk, és ha nem elég édes, akkor még forrón belekavarjuk a cukrot vagy az édesítőszert. De vissza is tehetjük a tűzre, így újra felforralva, hogy biztosan feloldódjon a cukor. Én most kis mennyiséget készítettem, ez hűtőben pár napig eláll tartósító nélkül. Sültek, főtt húsok mellé kínálhatjuk. Ha nagyobb mennyiséget készítünk télire, akkor kell tartósító bele: akkor üvegekbe teszem forrón és száraz dunsztba.
Csirkemellcsíkok szilvás-ciberés tört krumplival
Hozzávalók:
1 fél filézett csirkemell, só, bors, szerecsendió, 50 dkg krumpli, 50 dkg vörös szilva, 5 szem szegfűszeg, 1 db fahéjrúd, egy csipet őrölt fahéj, 2 evőkanál cukor vagy xilit, 1 evőkanál kukoricakeményítő
Elkészítés: a csirkemelleket befűszerezzük, és állni hagyjuk, utána forró olajban megsütjük.
A szilvát kevés vízzel feltesszük főni a fűszerekkel, a fahéjjal, szegfűszeggel és a cukorral vagy xilittel. Puhára főzzük, majd forrón átpasszírozzuk, ha nem elég sűrű, akkor keményítővel bekötjük. A keményítőt kevés hideg vízzel kikeverjük, veszünk ki a ciberéből, kiegyenlítjük, és beleöntjük a ciberébe, egyet forralunk rajta, és kész. A ciberének nem kell túl sűrűnek lenni.
A krumplit sós vízben puhára fűzzük, leöntjük, a levéből annyit hagyunk, hogy össze tudjuk törni. A megmaradt sült hús zsírjából is teszünk hozzá. Együtt tálaljuk.
Csokoládés-szilvás túrótorta
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortaformához.
A piskótához:
4 dkg vaj (vagy margarin), 5 dkg étcsokoládé, 6 db tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg cukrozatlan kakaópor, fél csomag sütőpor, 6 dkg liszt
A szilvapudinghoz:
30 dkg magozott, kockára vágott szilva, 5dkg cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 csomag vaníliás pudingpor
A túrótöltelékhez:
250 g túró, 5 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dl hideg tejszín, 2 db zselatin
A díszítéshez:
15 dkg étcsokoládé, 5 dkg vaj, 1 teáskanál étolaj
A tésztához a gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a darabokra tört csokoládét (ne legyen meleg). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és a vajas csokoládét. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet is.
A masszát sütőpapírral bélelt, 22 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, amikor kihűlt, majd kivágjuk a tortaformából. Vízszintesen két egyenlő lapra vágjuk. A tortaformát elmossuk, ismét kibéleljük friss sütőpapírral, majd visszahelyezzük bele az egyik lapot.
A szilvapudinghoz a felkockázott szilvát, 1 dl vizet, a cukrot és a fahéjat összeforraljuk, majd besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Ezt még melegen ráöntjük a tortaformában lévő lapra.
A túrókrémhez a túrót, a cukrot simára keverjük, majd hozzáforgatjuk a lágy habbá vert tejszínt, végül az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd mikróban forróra melegített zselatint.
A túrókrémet a kihűlt szilvapudingra rétegezzük, majd befedjük a másik tortalappal. Legalább 2-3 órára a hűtőbe tesszük dermedni. A díszítéshez az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk a vajjal és az olajjal, majd egyenletesen bevonjuk vele a tortát. Hűtőbe tesszük dermedni. Tálalásnál friss szilvával díszítjük.
Köszönjük szépen Emesének, Csillának és Klárinak, hogy megosztották velünk tudásukat. Találkozunk az Így főztök ti következő részében!
Címlapkép: Czövek Emese
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több tipp, trükk és praktika: