A szilva rendkívül sokrétűen felhasználható gyümölcs, amelynek nagyszerű tulajdonsága nemcsak az, hogy leszedve viszonylag sokáig friss marad, hanem hogy még a kevésbé édes darabok is ízbombákká válnak, ha egy-két hozzávalóval rájuk segítünk, sőt, már maga a hőkezelés is megsokszorozza az ízélményt.
Így aztán érdemes felhasználni a hűtő frissen tartó rekeszében sok napja árválkodó utolsó szilvákat is, lehet, hogy kicsit puhák és nem olyan édesek már, de meg fogunk lepődni, micsoda finomságok készülhetnek belőlük. A titok, hogy a szilvákat egy pici cukorral vagy mézzel, esetleg más édesítővel és fahéjjal egy tűzálló tálban 20 percre betesszük a 200 fokos sütőbe. Az így, héjában átsülő, karamellizálódó gyümölcs mély, karakteres ízt kap, és utána sokrétűen felhasználható.
Készüljön belőle leves vagy szósz
Ha például leturmixoljuk és tejjel, tejszínnel vagy selymes joghurttal összekeverve felforraljuk, csodás krémes leves készülhet belőle, amely utána hidegre hűtve ellenállhatatlan ebéd indító fogás vagy épp desszert.
De sűrűbbre készítve, vagy a tejterméket teljesen elhagyva húsok vagy sós, karakteres sült zöldségek mellé mártás, vagy épp piskóták, krémek, kiegészítője, egy rizskoch vagy tejbegríz megkoronázója lehet, de önthetjük a reggeli zabkásánkra, müzlinkre vagy joghurtunkra is.
Húsok mellé tökéletes
A sült szilva, ahogy már említettük, remek kísérője a sós fogásoknak, nemcsak húsok, de zöldségek mellé is, ha nincs kedvünk turmixolni, nem muszáj, és ha ódzkodunk tőle, süthetjük csak teljesen magában is a gyümölcsöt, a cukrot és fahéjat teljesen elhagyva, az íze így is koncentrált és mámorító lesz. Ha pedig van egy kis időnk, akkor készítsünk a szilvából chutneyt, ami gyakorlatilag egy sós ízvilágú lekvár, amelyet pikáns, gyakran csípős fűszerekkel gazdagítanak – kerülhet bele chili, bors és gyömbér is.
Sütibe egyben, kockázva, kombinálva
Már négy-öt szem szilvával is csodát alkothatunk, apróra darabolva szórjuk csak egy egyszerű, kevert, piskótaszerű tésztára, vagy kombináljuk más maradék gyümölcsökkel, mehet mellé barack, szőlő vagy bármilyen bogyós gyümölcs. Muffinokban is tökéletes – a szilva finomságát minden süteményben a héja savanykássága adja.
Ha pedig sok gyümölcsünk van, indulhat a pite- és tartszezon, tehát bármilyen omlós, vajas tésztára halmozhatjuk, akár szeletelve, akár félbe vágva, de kelt tésztákban is mennyei – próbáljuk ki például, hogy a buktát nem lekvárral, hanem apróra vágott, friss gyümölccsel töltjük meg.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Házi praktikák és receptek, amiket próbálj ki: