A rizottót állítólag nagyon könnyű elrontani. Ezt már több helyen olvastam, de nekem még soha nem sikerült - na nem azért, mert akkora konyhai zseni vagyok, talán nincs is olyan ételtípus, amit ne égettem volna el, szárítottam volna ki, sóztam volna el, vagy sütöttem alul. Évekbe telt, míg megtanultam jó lazacfilét sütni, és még ma is előfordul néha, hogy a kelt tésztám nem kel meg eléggé. De a rizottót még soha nem rontottam el.
Az olasz egytálétel amúgy elég gyakori vendég a konyhámban - alaplé, bor és rizottórizs esetén bármilyen zöldségből és a legtöbb húsféléből elkészíthető, a módszer pedig igazán nem bonyolult - gyakorlatilag csak annyi a feladat, hogy abban a 25 percben, míg az étel fő, a fél szemünk legyen a serpenyőn, és amint a szemek beszívtak egy adag forró alaplevet, azt gyorsan pótoljuk. A múltkor új receptek után böngésztem, és megnéztem a rizottókat - akkor akadtam erre a módszerre. Őszintén szólva kicsit szkeptikus voltam az alaplével leöntött alig párolt rizzsel kapcsolatban - de gondoltam, egy próbát megér. Ezért is készítettem egy nagyon alapdarabot, a vénasszonyok nyarának jegyében.
A gomba, a cukkini valamint a vöröshagyma kaszabolásán kívül úgy nettó 5 percet töltöttem az előkészítéssel, ebben még az is benne volt, hogy a végén elmosogattam a serpenyőt. A maradék 25 percben újabb háromszor 1 percet töltöttem azzal, hogy átkeverjem a tepsiben az alaplevet mohón magukba szívogató rizsszemeket és zöldségeket. Annyi talán az összes titka a dolognak, hogy akkor vegyük ki a sütőből, mikor még kicsit totyakos, egyrészt így még van időnk visszatolni pár percre, hogy rároppantsuk a sajtot és a zsemlemorzsát, másrészt pedig pár perc pihentetés után így fogja elérni a tökéletes, krémes, de nem túl szaftos rizottó állagot.
Merem állítani, hogy nem tudtam volna különbséget tenni egy tányér hagyományos módszerrel készült rizottó, és a tepsis verzió között ízre és állagra. Azt nem állítom, hogy akkor mostantól soha nem készítek rizottót hagyományos módszerrel, de egy olyan napon, mikor pont nincs meg az plusz 25 percem, amit a főzése igényel, biztosan a sütőbe fogom bedobni. Próbáljátok ki ti is - a zöldségeket és a fűszerezést rátok bízom!
Ezeket olvastad már?
Top 19+1 húsragu hétköznapokra
A sült húsnál már csak a szaftos hús finomabb! Nézd, ezeket a raguételeket akár hétköznap is bevállalhatod úgy, hogy nem kell egyfolytában a tűzhely mellett dekkolnod!
Nosalty14 félórás uzsonna a sulikezdőknek
Itt a suli, vége a gyerkőcös napoknak, heteknek - keserédes ez, valljuk be, azért van benne öröm is. Várd őt/őket félórás finomságokkal a suliból hazajövet!
NosaltyEgyél tésztát, segíts az olaszokon!
Már a hazai éttermek is étlapjukra tűzték a földrengésben félig elpusztult Amatrice város híres szószával készült tésztaételeket, a bevételből pedig az újjáépítést támogatják.
NosaltyEz a nő olyat csinál egy avokádóval, amit még nem...
Itt a szerkesztőségben töretlenül imádjuk - szupergyümölcs, egészséges, jól variálható, isteni finom. Na de hogy ilyeneket lehessen belőle csinálni belőle, hát WOW.
Brecz Judit