Nemrég számoltunk be arról, hogy hol érdemes beszerezni a szezonális élelmiszereket. Most pedig azokra a zöldségekre és gyümölcsökre szeretnénk kitérni, amelyek elősegítik a jó emésztést. Lesznek a listán ínycsiklandozó gyümölcsök, zsenge zöldségek és persze a belőlük készíthető fenséges ételek sem maradhatnak el.
9 szezonális zöldség és gyümölcs, ami jót tesz az emésztésnek
1. Áfonya
Az áfonyát a legtöbben magas antioxidánstartalma miatt kedvelik, ám számos egyéb pozitív tulajdonsággal is rendelkezik ez a gyümölcs. Nagy mennyiségű E- és A-vitamin, illetve vas, kálium, cink, magnézium, foszfor, mangán és kalcium található meg benne. Továbbá 100 grammonként 3,6 gramm rostot biztosít. Próbáld ki ezt az áfonyás-orgonás banánkenyeret!
2. Eper
Az eper az egyik legnagyobb nyári kedvenc! Nem csoda, hiszen nemcsak finom hanem még egészséges is! Többek között rengeteg C-vitamint, mangánt és folsavat tartalmaz. Ha 100 grammot fogyasztasz belőle, akkor azzal 2 grammnyi rostot viszel be a szervezetedbe. Késztísd el ezt a mennyei fordított epertortát!
3. Málna
A málna 100 grammja fedezi a C-vitamin- és a mangánszükségleted harmadát. Sőt, a K-vitamin-, a folsav- és a rézigény tizedét is. Ezenfelül magas víz- és rosttartalma (6,5 gramm/100 gramm) miatt az emésztést is elősegíti. Kóstoltad már ezt a csokoládés málnás zabkását?
4. Sárgadinnye
Az ínycsiklandozóan illatos és édes sárgadinnye számos pozitív jellemzővel rendelkezik. 100 gramm elfogyasztásával a napi A-vitamin-szükségleted több mint 110 százalékát, valamint a C-vitamin-igényed majdnem felét fedezheted. Továbbá 0,9 gramm rosthoz is hozzájuttathatod a szervezetedet.
5. Cukkini
egy igazi szuper zöldségről van szó, hiszen kalóriaszegény, lédús és roppanós! Egyszerűen csak imádni lehet a cukkinit. 100 grammja 1 gramm rost bevitelét jelenti, de a napi C-, B6- és B9-vitamin-, valamint a káliumszükséglet egy jó részét is kipipálhatjuk a segítségével. Próbáld ki az egyik személyes kedvencünket, a vegán cukkinilepényt!
6. Rebarbara
Listánk következő szereplője is egy igazi főnyeremény! 100 grammonként ugyanis 1,8 grammnyi rosttartalommal bír a rebarbara! De, ami a legjobb, hogy alig tartalmaz kalóriát! Vitaminból és ásványianyagból viszont annál többet! Továbbá még foszfor-, kalcium-, kálium-, magnézium- és szeléntartalma miatt is megéri gyakran fogyasztani.
7. Spárga
Valószínűleg nem is gondolnád de az alacsony kalória- és magas rosttartalmú spárga rendkívül nagy segítségedre lehet a testsúlykontrollban. Ezenkívül B6-, B9- és E-vitamin-tartalma is nagyon jelentős. Továbbá 100 grammonként 2,1 gramm rostot vihetsz be vele a szervezetedbe.
8. Újhagyma
B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9- C- és E-vitaminban is nagyon gazdag az újhagyma. Ám, ezenfelül még jódot, magnéziumot, ként, szelént, foszfort, káliumot, kalciumot, rezet és cinket is tartalmaz. 100 grammonként 1,48 milligramm vasat és 2,6 gramm rostot is vihetsz be vele. Megér egy kóstolást ez a recept: gyömbéres-újhagymás ételízesítő!
9. Spenót
Nem is kérdés, hogy a spenót a világ egyik legkedveltebb leveles zöldség. Egy rendkívül gazdag vasban gazdag élelmiszerről van szó, amely alacsony kalória- és magas antioxidánstartalma miatt is fontos táplálék. 100 grammnyi spenót elfogyasztásával 2,2 grammnyi rostot nyersz, valamint jelentős mennyiségű K-, A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminhoz is hozzájuthatsz.
Még több érdekesség itt: