Mi a közös a bagelben és a hummuszban? A szezámmag! Talán eddig nem gondoltál bele, de a szezámmag egy rendkívül sokoldalú alapanyag, amit a pékáruktól a krémekig sokféle módon használhatsz, hogy finomabbá tedd az ételeidet. Bónuszként más magokhoz hasonlóan még rendkívül egészséges is. Most összegyűjtöttünk mindent, amit a szezámmag fogyasztásáról tudnod érdemes, a megfelelő tárolástól a felhasználásig.
Szezámmag 101
A szezámmag az Afrikában őshonos szezámnövény magja. A magok a növény virágaiban találhatók, amelyek nagyok, fehérek és harang alakúak. A magok kicsik, laposak és ovális alakúak, hegyes végűek. Fajtától függően lehetnek fehérek, barnák vagy feketék.
Íz: a nyers szezámmagnak enyhe, édes íze van, egy csipetnyi dióssággal. Állaga kissé ropogós. Ízét sütéssel vagy pirítással lehet intenzívebbé tenni.
Ha a szezámmagot megpirítjuk, diós íze felerősödik. A textúra is ropogósabb és ropogósabb a nyers társaikhoz képest. A fehér szezámmagok a pirítás során aranysárga színt kapnak.
Beltartalom: lehet, hogy a szezámmag aprócska, de tápértékét tekintve nagyot üt. Gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban, azaz "jó" zsírokban, köztük Ómega-3 zsírsavakban. A magok emellett fehérjét, rostot, vasat, magnéziumot és antioxidánsokat is tartalmaznak.
Milyen formában használd fel a szezámmagot?
Többféle formában is kapható a szezámmag, és te is többféleképpen feldolgozhatod otthon.
Egész szezámmag
A recepttől függően fogyasztható önmagában vagy porrá őrölve.
Tahini
Amikor a szezámmagot őrlik, és krémes pasztává pürésítik, akkor krémes tahinit kapunk, ami a mediterrán és közel-keleti konyha jellegzetes összetevője. A tahinit boltban is megveheted, de figyelj, hogy felhasználás előtt összekeverd, mivel az olajok idővel természetesen szétválnak. Ha azonban jobban szereted tudni, mi van az ételeidben, akár otthon is elkészítheted a tahinit. Ehhez a nyers (vagy pirított és lehűtött) szezámmagot egy konyhai robotgépben kell öt-tíz percig turmixolni.
Szezámolaj
A szezámmagból préselés útján nyerik ki az olajat. Ha a magok nyersek, a végtermék világossárga színű és enyhe ízű lesz. A füstpontja 210 Celsius-fok, ami azt jelenti, hogy magas hőfokon sem ég el, így biztonságosan használható sütéshez vagy rántáshoz is. Ha a magokat megpirítják, a keletkező olaj sötétbarna színű és intenzívebb dióízű lesz. A pirított szezámolaj füstpontja alacsonyabb, ezért főzéshez nem ajánlott. Ehelyett nyersen fogyaszd, például öntetekben, de kész ételeket is díszíthetsz vele.
Hogyan pirítsd meg a szezámmagot?
A szezámmagot kétféleképpen lehet otthon megpirítani.
A tűzhelyen
- Helyezz egy serpenyőt olaj nélkül a tűzhelyre. Közepes lángon melegítsd fel.
- Mehet bele a szezámmag.
- Gyakorta kevergesd, addig, amíg aranybarnára nem sülnek a szemek, körülbelül 3-6 perc alatt. A szezámmag nagyon gyorsan megpirul, ezért mindenképpen ügyelj rá, nehogy megégjen!
- Vedd le a magokat a tűzről, és tedd át egy tálba vagy tányérra. Hagyd kihűlni.
A sütőben
- Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius-fokra.
- Egy sütőlapon egyenletes rétegben szórd szét a szezámmagot.
- Tedd a magokat a sütőbe.
- Kétpercenként megkevergetve 8-10 percig süsd, vagy amíg aranybarnára pirulnak.
- Vedd ki a magokat a sütőből, és tedd át egy tálba vagy tányérra. Hagyd kihűlni.
Hogyan tárold a szezámmagot
Nyersen: a nyers szezámmag légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten, sötét, hűvös helyen három-hat hónapig tárolható. Ha hosszabb ideig (azaz akár egy évig) tervezed tárolni, tartsd a hűtőben.
Pirítva: a pirított szezámmag nem áll el olyan sokáig, mint a nyers változat. Légmentesen záródó tárolóedényben, szobahőmérsékleten legfeljebb három hónapig, hűtőszekrényben pedig legfeljebb hat hónapig tartható el.
Mikor dobd ki: ha a szezámmagnak már avas szaga vagy íze van, ideje a komposztba dobni.
7 mód, hogyan építsd be a szezámmagot az étrendedbe
A szezámmag kis méretének és diós ízének köszönhetően sokoldalúan felhasználható.
Pékáru tetején
A szezámmagot gyakran használják pékáruk díszítésére. Ilyen például a hamburger zsemléje, a bagel, a pogácsa, a zsemle és a kenyér, de akár édes süteményekben is felhasználható.
Szórd sós ételekre
Vizuálisan a szezámmag úgy működik, mintha ropogós konfetti lenne, ami dimenziót és kontrasztot ad az ételnek.
Próbáld ki, hogy megszórod vele a sós recepteket, például a sült krumpli, a húslevesed vagy a saláták tetejét. Egyszerű sült zöldségek tetején is használhatod, és nem csak ázsiai ételekben.
Párosítsd fehérjékkel
Legközelebb, amikor fehérjét, például tonhalat, csirkemellet vagy tofut készítesz, próbáld meg bevonni szezámmaggal. Használhatod az alapanyagot önmagában, vagy keverheted zsemlemorzsával: mindkét módszerrel kellemesen ropogós lesz a fehérje.
Keverd fűszerekbe
A tahini megkönnyíti a szezámmag felhasználását ételízesítőként. A hummusz nyilvánvaló választás, de adhatsz tahinit öntetekhez, szószokhoz vagy majonézhez is. Az egész szezámmagot és a pirított szezámolajat is belekeverheted a szószokba.
Csempészd bele a reggelidbe
Próbáld ki zabpehelyre, joghurtra, tükörtojásra vagy gabonapehelyre szórni, hogy diós ízzel bolondítsd meg az ételt.
Süsd bele házi müzlibe, granolába
A szezámmag nagyszerű kiegészítője a házi készítésű müzlinek, müzliszeleteknek és granolának. Egyszerűen kombináld más diófélékkel és magvakkal, majd készítsd el a receptet a szokásos módon. Egy másik lehetőség, hogy a tahinit a recept folyékony összetevőihez kevered hozzá.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További érdekes tippek, receptek várnak itt: