Dalít már hatévesen is érdekelte a főzés művészete, később feleségével, Galával pedig pazar vacsorákat is rendeztek a vendégeiknek. A szokatlan nevű és külsejű ételek receptjeit egy szakácskönyvben is lejegyezték, a Taschen kiadó ezt jelenteti meg most újra.
Az 1971-ben, a mindössze 400 példányban megjelent "Les Diners de Gala" / Gala vacsorái / című kötet valószínűleg a legbizarrabb szakácskönyv, amivel valaha is találkozhattunk. Alkotója és illusztrátora Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech, vagyis az isteni és dicsvágyó Dali, aki vallotta:
"tudom, mit eszek, azt nem tudom, hogy mit csinálok."
A kiadó úgy döntött, hogy újra kiadja a szakácskönyvet minden furcsa, és csodálatos részletével együtt. A 136 receptet, amit a könyv tartalmaz, azok a legendás vacsorák ihlették, amit Dali és a felesége, Gala fogyasztottak akkoriban. A békától kezdve, a csigával töltött borjúhúson át, minden megtalálható a könyvben, természetesen a Dalihoz méltó, szürreális illusztrációkkal tarkítva.
"A főzés nagyon közel áll a festészethez. Amikor az ember elkészít egy ételt, hozzáad egy kis ezt, egy kis azt... mintha festékeket keverne."
A megadott receptek alapján akár el is készíthetjük az egyszerűnek hangzó rák erőlevest, avokádós pirítóst, ezeréves tojást, rokfortos pulykát vagy a Casanova koktélt, de ne csodálkozzunk, hogy szinte minden fogásban van egy kis "csavar": az avokádókrémbe például bárányvelő, darált mandula és tequila kerül, a szárnyasba meg hurka, rokfort és svájci sajttöltelék.
Ez is érdekelhet!
Ezeket olvastad már?
Olyat lépett a Burger King, amire senkire sem számított
Az orosz performanszművész, Pavlenszkij korábbi performanszait jelképező hamburgereket fog árusítani a Burger King, hogy elhozzák "a kultúrát a tömegnek".
NosaltyHarapnivaló műanyag ékszerek
Egy lengyel művész fantasztikus műanyag ékszereket készít, amelyek a megszólalásig hasonlítanak az édességekre, amelyek ihlették őket.
Miss Lemon17 szerepben a hamburger
Két francia művész megunta a munkahelyi szendvicseket, és nekiálltak hamburgereket sütni, végül 17 különböző szerepbe bújtatták a burgereket. A fotókat most te is láthatod!
Hering AndrásGyorséttermi kannibálok egy bizarr művésztől
A junk food, azaz a gyorséttermi kultúra sok művész számára inspiráló téma. James Ostrer azonban odáig ment, hogy fotóinak alanyait két lábon járó műkajaként formázta meg.
Hering András[via BoredPanda]