A szerzetesek böjtöltek vele, Egyiptomban szalmaszállal itták a folyékony kenyeret

Sört már a Nílus völgyében is készítettek, Hammurapi törvényoszlopán is helyet kapott, de igazán népszerűvé a szerzetesek tették. Neked melyik sör a kedvenced?

Sör, ser, serital – sokféleképpen nevezik a folyékony kenyeret, a malátából és komlóból készült habos italt. Története jóformán egyidős az emberi kultúrával, és régen valóban ételként fogyasztották.

A folyékony kenyér

Régészeti leletek alapján már a Kék-Nílus völgyében is készítettek sört: Szudán területén közel 7000 éves, sörmaradványokat tartalmazó agyagedényt találtak. Észak-Kínában még korábbi, 9000 éves leletekre is bukkantak, ahol galagonyával, mézzel és szőlővel ízesítették a sört.

A sört a szegények és a gazdagok is ugyanúgy szerették, amit az ókorban árpakenyérből készítettek: a kenyeret vízbe áztatták, megvárták, amíg megerjedt, végül datolyával ízesítették. Az egyiptomiaknál a sör és az élelem neve közös eredetű volt, a darabos sört élelemként is fogyasztották, így a folyékony kenyér egészen új értelmet nyer. Az italt kenyérdarabokkal együtt, szűrtelenül és szűrve is szerették, a nedűt korabeli szívószálak gyanánt nádszállal, szalmaszállal itták ki a korsókból. A Közel-Keleten a darabok kiszűrésére speciális, saját szűrős fedeles korsókat is készítettek.

A legrégibb írásos emlék a sörkészítésről közel 8000 éves és Mezopotámiából származik. Akkoriban mézzel és gyümölcssűrítménnyel ízesítették az italt, és a készítését olyannyira komolyan vették, hogy még Hammurapi törvényoszlopán is szabályozták az eljárás folyamatát, aki pedig megszegte, megbüntették.

Egyiptomban olyan varázserőt tulajdonítottak a sörnek, ami köré az Égi Tehén mítosza is épült:

Ré főisten papok és sör segítségével mentette meg az emberiséget.

A sörnek külön ünnepe is volt, amit a Nílus áradási évszakának 20. napján tartottak.

De nemcsak az egyiptomiak és a kínaiak, hanem a gabonatermesztő germánok is nagy sörfőzők hírében álltak már a 4. században. A mai Belgium területe, az akkori Flandria is híres volt sörfőzéséről, de az ókori és a kora középkori sörök inkább árpalevek voltak, ugyanis komlót akkor még nem tartalmaztak.

A szerzetesek itala, a ma ismert sör születése

A középkorban a földművelésből élő parasztok gyakran sörrel fizették meg az egyházi adót, de a szerzetesek is nagy sörfogyasztók hírében álltak, ugyanis sörrel könnyebben átvészelhették a böjtöt. Az ókorból ismert árpalé valójában a szerzeteseknek köszönhetően ismerkedett meg a komlóval, és vált azzá a sörré, amit ma is iszunk.

Angliában az 1500-as évek közepétől, VIII. Henrik idejében vált népszerűvé a sörfőzés, a bajoroknál pedig sörtisztasági törvényt is hoztak. A törvény szerint akkoriban kizárólag komló, maláta és víz hozzáadásával készülhetett sör, az élesztő csak később jelent meg az összetevők között, mint elfogadott hozzávaló. Az ipari forradalom után a serfőző céheket idővel teljesen kiszorították a sergyárak, a többi pedig már máig tartó történelem.

Házi barna sör Iluskától

Történt, hogy kedves férjecskémnek nem volt kedve valami munkát csinálni. Mondtam neki, gyere, megkínállak valamivel, és megjön a kedved...... meg is kóstolta a házilag készített ...

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...