Ez történik a szervezetedben, ha agresszív vagy éhesen

Az angolul „hangry” kifejezéssel illetett, éhséggel egybekötött agresszivitás nem ritka – és leginkább az alacsony vércukorszint miatt jelentkezik.

„Hangry”: a hungry, vagyis éhes, illetve az angry, vagyis mérges szavak összegyúrásából született a tökéletes leírása annak, mit érzünk, ha hirtelen ránk tör az éhség miatti agresszivitás. Biztosan te is átélted már, hogy egyik pillanatról a másikra irritált és mérges leszel, aminek egyetlen magyarázata csak annyi, hogy rád tört az éhség, és hirtelen nem tudsz vele mit kezdeni.

Ennek egyik fő mozgatórugója az, hogy alacsony a vércukrod. Ez persze még semmit nem mond – miért reagál erre úgy a szervezeted, hogy túljáratja az érzékszerveidet, és agresszívebbé tesz? Megmagyarázzuk, mi megy végbe ilyenkor a testedben.

Ez történik a szervezetedben, ha éhesen agresszív vagy

A tested azon kattog, miért nem aktiválódik a jutalomközpontja

Evés közben az agy élvezetet és jutalmat feldolgozó része aktivizálódik, ami jórészt az elfogyasztott ételben található zsírok és cukrok miatt van. Ezek opioidoknak nevezett vegyületeket szabadítanak fel a szervezetben, amelyek az agy receptoraihoz kötődnek. Nem véletlen a név: ugyanolyan típusú jelzőmolekulákról beszélünk, mint amilyeneket a kábítószerfogyasztás esetében termel a szervezet. Ez indítja be a dopamin, vagyis a boldogsághormon felszabadulását, ami olyan dolgokat is szabályoz, mint az érzelmek, a viselkedés, az éberség és az impulzivitás. Ugyanez a hormon kezd termelődni, ha szerelmesek leszünk, szerencsejátékokban veszünk részt, vagy éppen szexelünk – és persze kábítószert és alkoholt fogyasztunk. Végső soron a függőség kialakulásában is szerepet játszik. Tehát, mivel nem eszel, a szervezeted elkezdi kívánni ezt a dopaminlöketet, ennek hiányában pedig rosszabbul szabályozza az érzelmeket és az impulzivitást is.

A gyomrod szól az agynak, hogy enni kéne

Ha a gyomor üres, ghrelin, vagyis éhséghormon szabadul fel a szervezetben. A ghrelin a bélben termelődik, és a feladata az, hogy jelezze az agynak, amikor a szervezetnek több energiára vagy tápanyagra van szüksége.

Amikor a ghrelin eléri az agyat, olyan területekre jut el, amelyek szabályozzák például az anyagcserét és az imént említett jutalomközpontot is. Gyakorlatilag azért vagy éhes, mert a ghrelin elkezdte stresszelni az agyadat.

Csökken a dopaminszinted

Mivel a dopamin egy neurotranszmitter, amely elősegíti a mentális funkciók és a koncentráció javítását, a dopaminszint azon csekély változása, amelyet az étkezés megvonásával tapasztalhatsz, befolyásolhatja a koncentrációs képességét és a munkára való összpontosítást. Ha éhes vagy, innen eredhet a koncentrációs zavar. Ezenkívül a dopamin az érzelmek kordában tartásáért is felelős, így az alacsony dopaminszint azt jelenti, hogy kevésbé tudod kontrollálni az irritációdat és az idegességedet. Elég, ha belegondolsz, hogy ugyanilyen dopaminszint-csökkenést élnek át azok is, akik éppen lejönnek a kábítószerről vagy az alkoholról, és próbálnak megszabadulni a függőségtől – náluk is jellemző az agresszió, a szorongás és az idegesség.

Ugyanaz a gén kontrollálja az éhséget és az agressziót

Egy másik ok, amiért éhes-mérges lehetsz, szintén az éhséghormonhoz kötődik. Miután a ghrelin megtermelődik a bélben, és eljut az agyba, az agy egy másik hormont, az Y neuropeptidet kezdi felszabadítani, amely szintén serkenti az étvágyat.

Ennek a természetes vegyületnek számos funkciója van, beleértve a táplálékfelvétel növelését, valamint a harag és az agresszió szabályozását, és úgy tűnik, a kettő összefügg.

A Biological Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akiknél magas a neuropeptid Y szintje a cerebrospinális folyadékban, magasabb agressziót és impulzivitást mutatnak.

Nő a stresszhormonok szintje

Ha a vércukorszinted drasztikusan leesik, azt az agyad életveszélyes helyzetnek fogja fel, ezért arra utasítja a testedet, hogy szabadítsák fel azokat a hormonokat, amelyek növelik a glükóz mennyiségét a véráramban. Ez a hatás arra készteti a szervezetet, hogy fokozza azoknak a hormonoknak a termelését, amelyek közvetlenül jelezhetik a tárolt glikogén glükózzá való átalakulásában – és bizony ilyenek a szervezet stresszhormonjai is. Ha tartósabban alacsony a vércukorszinted, a szervezet megoldja az emelkedést – csak a mentális képességeid kárára.

Forrásunk volt.


Még több izgalmas cikk:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...