Szeretnéd, hogy a gyermeked egészségesen étkezzen? 5 tipp, hogy mit pakolj az uzsonnásdobozába

Nem titok, hogy a legjobb megoldás, ha magunk állítjuk össze a gyermekünk uzsonnásdobozát. Ehhez adunk most tippeket egészségtudatos szülőknek. (X)

A legtöbb szülő nem vonja kétségbe, hogy a gyerekeknek szükségük van tízóraira és uzsonnára is - abban azonban már nagy az eltérés a családok között, hogy mit csomagolnak a gyerekek uzsonnásdobozába.

Alsó tagozatban a gyerekek egy része "menzás", azaz az iskolai étkeztetés keretein belül kapja a tízórait és az uzsonnát is - amibe a szülőknek kevés beleszólásuk van. A gyerekek másik része, illetve a felső tagozatosok, középiskolások azonban már csak az ebédet kapják a közétkeztetésen keresztül, a tízórairól, uzsonnáról a családon belül kell gondoskodni. Ebben az esetben alapvetően három megoldás jellemző: 1. otthon készítik össze az uzsonnásdobozt, 2. otthon készítik össze - de főleg bolti késztermékekből (pl. kakaós csiga), 3. a szülők pénzt adnak a gyereknek, aki maga oldja meg az étkezését a pékségben, az iskolai büfében.

Érthető módon a kiegyensúlyozott, egészséges táplálás érdekében a legjobb megoldás, ha magunk - a gyermekünket is bevonva - állítjuk össze gyermekünk uzsonnásdobozának tartalmát. Ekkor lehetünk biztosak abban, hogy minden, a korosztályának megfelelő tápanyaghoz hozzájut, és nem utolsó sorban így tarthatjuk kontroll alatt a hozzáadottcukor-, a só- és a zsírfogyasztását is.

Miért Kubut?

A Kubu természetes, rostos nektár, ami friss gyümölcsökből és sárgarépából készül, így a szervezet számára fontos rostokat, vitaminokat és béta-karotint tartalmaz. Minden Kubu-termék tartósítószer és mesterséges színezék nélkül készül. Ennek köszönhetően a Kubu az egészséges életmód része lehet, hiszen finom és tápláló is egyben.

Mit készítsünk az uzsonnásdobozba?

A kisétkezések szerepe, hogy a főétkezések között is energiát- és tápanyagot biztosítsanak, hozzájáruljanak a vitamin-, ásványianyag- és élelmirost-fogyasztáshoz.

  1. A megfelelő energiabevitel érdekében fontos, hogy tápláló, laktató ételeket csomagoljunk, ne üres kalóriákat. Ezért felejtsük el a kakaós csiga-pogácsa megoldásokat, és inkább csomagoljunk ezek helyett teljes kiőrlésű kenyérféléket - akár falatokra felkockázva, kisebb tortillát, magas rost-, és alacsony cukortartalmú laposkenyereket, kekszeket.
  2. A fejlődő gyerekek szervezete számára elengedhetetlen a megfelelő fehérjebevitel. Tegyünk a dobozba sovány felvágottat, sajtot, ha tudjuk csomagolni, akkor natúr- vagy általunk összeállított gyümölcsjoghurtot.
  3. Csomagoljunk mindig zöldséget és gyümölcsöt is, valamint nagyon laktatóak és értékes zsírokban gazdagok a diófélék, a mandula.
  4. Hétvégenként készíthetünk egy adag kekszet, müzliszeletet - ezek egy jól zárható dobozban sokáig elállnak. Ha ezeket adjuk a gyerekünknek a bolti kekszek, müzliszeletek, csokik helyett, akkor elkészíthetjük ezeket egészséges alapanyagok felhasználásával, alacsony cukortartalommal, cukor helyett mézzel, adalékanyagok nélkül.
  5. A megfelelő ételek mellett mindig győződjünk meg arról, hogy gyermekünk eleget is iszik. Ha az a típusú gyermek, aki csak akkor iszik, ha már nagyon muszáj, akkor adjunk neki egy palackot, kulacsot, amibe tölthetünk vizet, mézzel készített gyümölcsteát vagy élelmi rostokban, vitaminokban gazdag cukormentes gyümölcslevet.

Keress még több Kubu nektárt itt!

Legújabb receptek

Gluténmentes sajtos rúd

Nagy kedvencünk a sajtos rúd, melynek most a gluténmentes változatát sütöttem meg, ezzel is ötletet adva mindazoknak, aki nem fogyaszthatnak búzaliszttel készült süteményeket.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A Lindt sem akar lemaradni: ennyiért adja dubaji csokiját

Az internetsztár dubaji csokit lassan senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen ez az a közel-keleti édesség, ami nálunk is egyre keresettebb. A hazai cukrászdák is igyekeznek felvenni a versenyt az édességgyártókkal, sorra dobják piacra saját dubaji csokijukat. A Lindt is így tett, lássuk, mennyibe kerül a limitált kiadású csokoládé náluk!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...