A friss fűszerek kérdése azért is aktuális, mert télen sokkal több plusz energiára van szükségünk. Olyan élményekre, benyomásokra, amelyek feldobják a napunkat vagy a hetünket. Ha a kedvenc fűszereidből kis palántákat nevelgetsz, mindig megajándékozhatod magad egy illatozó levessel, sült hússal vagy zöldséggel.
Kedvencek a konyhában
A szárított oregano és bazsalikom kettőse már-már megfutotta a maga körét, habár nagyon szeretjük őket, most inkább helyettesítsük őket friss fűszernövényekkel. Ezek nemcsak a konyha ablakában mutatnak jól, de az ételeinket is sokkal intenzívebben megízesítik. Nézzük, melyeket érdemes tartani, és milyen fogásokhoz jók!
+1 ötlet
A fűszernövények alatt használt tálkákat gyakran cseréld le és tedd be a mosogatógépbe, ha minőségi mosogatógép tablettákat használsz, akkor nem alakul ki rajtuk vízkő!
Bazsalikom
Kezdjük is a legszebbel, a legillatosabbal - dörzsölj csak össze egy nagy kerek levelet a tenyeredben, ha idáig nem tetted, most rögtön beleszeretsz. Nemcsak az olasz tésztaételekhez, bármilyen mediterrán ételhez, főként levesekhez nagyszerű. Itt meg kell említeni még, hogy nem csak ez a fajta létezik, tarthatunk még vékony, hosszúkás levelű thai bazsalikomot is az ázsiai ételekhez. Ennek a színe inkább lilás, és ánizsos illatot áraszt.
Kakukkfű
Amellett, hogy torokfájásra és emésztési panaszok enyhítésére is használhatjuk, a kakukkfű különleges aromát ad a bárányhúsnak, de jól megy még a halas, sertéshúsos és a mediterrán zöldséges ételekhez is. A franciák egyik alapfűszerének, a provance-i fűszerkeveréknek pedig az egyik elmaradhatatlan része.
Rozmaring
Hogy miért ez a legerősebb az összes fűszernövény közül? Nem véletlenül van fenyőillata, ugyanis örökzöld. Akár az erkélyen is tarthatjuk, sőt, még sima cserépben is, nem igényel túl sok törődést. Ha a leveleit apróra vágjuk, a főzés végén is megízesíthetjük vele az ételünket, de egész gallyacskákat is tehetünk az edénybe, amelyet a végén kiemelünk.
Oregano
A friss oregano, más néven szurokfű íze nem olyan erőteljes, mint a szárítotté, használjunk nagyobb mennyiséget belőle a főzés során. A növény szára kesernyés, ezért csak a leveleket fogyasszuk. A bazsalikomhoz hasonlóan az olasz és a mediterrán ételekhez érdemes leginkább felhasználni. Jól illik a paradicsomhoz, padlizsánhoz, ugyanakkor ízesíthetjük vele a húsokat, salátákat és leveseket is.
Majoránna
A mentafajták családjába tartozó majoránnát leggyakrabban főzelékekhez, belsőségekhez használjuk. Édeskés íze nagyon jól megy még a bárányhoz, a szárnyashoz és a zöldségekhez. Ha azt szeretnénk, hogy igazán otthagyja a karakterét az ételünkön, befejezés előtt adjuk az ételhez.
Menta
Leggyakoribb fajtája a borsmenta. Íze az eukaliptuszéra emlékeztet. Jól megy minden keleti ételhez, különleges salátákhoz, sőt a felhasználásával készített citrusos vagy uborkás frissítő ital is nagyszerű.
Petrezselyem
Nyersen is nagyon finom, érdemes elrágcsálni, élettani hatásai nagyszerűek. A magyar konyha nagyon kedveli, gyakran használjuk az ízesítés mellett frissen aprítva díszítéshez is. A főtt rizst, quinoát, bulgurt vagy kuszkuszt is feldobhatjuk vele. Emellett a világkonyha legismertebb szószainak, alapleveinek fontos alkotója. Más fűszernövényekkel ellentétben pl. a levesbe belefőzve is érezzük az ízét, tehát nem csak a végén érdemes az ételhez adni. A fodros levelű ún. francia petrezselyem íze kevésbé erős, főleg frissen, salátákhoz, mártogatós szószokhoz illik. A sima levelű felhasználása nagyon sokrétű: a húslevestől a mártásokon és a salátákon át a zöldségek és húsok ízesítéséhez is használható.
Zsálya
Az egyik legismertebb és legintenzívebb szárnyasfűszer. Bárány és nyúl mellé is gyakran használják. Az olasz konyha egyik fontos fegyvere, a paradicsomszósz titkos összetevője. A hideget is jól tűri, ha jól érzi magát: levelei bársonyosak, nyuszifülszerűek, egészségesek, nincsenek rajta száraz elszíneződések. A zsálya földes, virágos íze akkor is megmarad, ha sokáig főzzük, de egyben sütve, például húsokon is nagyon élvezetes. A vaj hozza ki leginkább aromáját.
Tárkony
A francia és az erdélyi konyha egyik kedvence. Ánizsos, narancsos íze kiválósan illik a sűrű, tartalmas mártásokhoz, krémes levesekhez, tojásos ételekhez. A tárkonyecetet salátákhoz, húsokhoz használják leginkább. A vele készült levesekbe érdemes valamilyen savanyítót, citromot vagy ecetet tenni, akkor lesz a legjobb az összhatás.
Óvd a kezed a vegyszerektől
A fűszernövények felhasználásával készült ételeid után a főzőedényeidet nem kell kézzel elmosnod, tedd a mosogatógépbe. Keress itt minőségi Finish mosogatógép tablettákat!