Szereted a dinnyét? - akkor ezeket jó, ha tudod róla!

Itt az illatos, itt a mézédes! A népi hagyomány szerint szeptember 5-ig, Lőrinc napjáig szabad a vásár. Mindenki egyen sok-sok jó dinnyét idén!

Miből válogathatunk, és hogyan tegyük? Most felfedjük nektek a titkokat!

Főbb dinnyetípusok

  • A két fő görögdinnyetípusunk a csíkos héjú Crimson és a fekete héjú Sugar baby. Régebben ez utóbbi – a valóságban nem fekete, hanem egységes sötétzöld színű – dinnyéből fogyasztottunk többet, mára a kereslet megváltozott, és a csíkos héjú jött divatba.
  • A sárgadinnyék két fő hazai típusa: a Kantalup, az erősen barázdált, tojásdad alakú, narancsos húsú dinnye, melyet manapság olasz-amerikai típusnak hívnak, és a Galia, melyet cukordinnyének ismer a nagyközönség. Ez kerekebb, édesebb, zöldes húsú, és vékonyabb héja miatt romlékonyabb fajta.
Lédús görögdinnye

Érdemes tudni róla

  • A dinnye a tökfélék családjából, Afrikából származó növényfaj, mely termesztéstechnikailag zöldségnek számít. Júliustól szeptemberig élvezhetjük ezt az édes, lédús csemegét. C-vitamin, E-vitamin, niacin és folsav is található benne. Ásványi anyagok közül a vas- és mangántartalmát érdemes megemlíteni.
  • Mi magyarok szeretjük a sárgadinnyét is, de görögdinnyéből fogyasztunk többet, átlagosan 14-15 kilogrammot évente.

Mikor érett a dinnye?

Régen meglékelték a dinnyét, hogy a kedves vásárló megkóstolhassa a portékát. Mára ez a szokás kiveszni látszik a piacokról. Ha nem akarunk íztelen görögdinnyét enni, akkor csak olyan példányokat válasszunk, amelyek színe élénk, sötét és fényes. Kopogtassuk meg, ha mélyen kongó hangot hallat, akkor jó. A termést tartó kacs már ne legyen rajta vagy legyen teljesen száraz, valamint az a része, ahol a talajjal érintkezett, ne fehér, hanem szép sárga színben pompázzon. A pókhálós foltoktól sem kell megijedni, ez a pókok érintését és a dinnye bizonyos édességét jelzi.

Ezeket olvastad már?

Mekkora az akkora?

Ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, maradjunk az arany középúton. A dinnye, amit választunk, a görögdinnye esetében legyen 3-6 kg, a sárgadinnye esetében pedig maximum 1-1,5 kg.

Tárolás

A dinnyét tegyük a hűtő egy kevésbé hideg pontjára. A 6-7 fok alatti hőmérséklet károsítja húsának szerkezetét. A legkiválóbb számára egy hűvös, sötét kamra vagy pince. Felvágatlanul akár több mint egy hétig is eláll. Ha félben vagy szeletben vesszük, vágott felületét frissentartó fóliával takarjuk le, mert könnyen átveszi a hűtőben lévő más ételek illatát. 2-3 napon belül mindenképpen fogyasszuk el!

Tartósítás

Feljegyzések szerint, hajdanában hamu alá tették a dinnyét, hogy akár tavaszig is frissen tartsák. Egy mai elgondolás szerint viasszal kell bevonni és hűvös helyen tartani, ha szilveszterkor is csemegéznénk, vagy koktélt készítenénk belőle. A biztos tartósítása mégis az, ha befőttnek vagy savanyúságnak tesszük el télire.

Így fogyasszuk!

Frissen, édes- vagy sós salátában, előételben, tapasban, smoothie-ként, hideg gazpachoban, zselében, koktélban, bóléban, akár a saját héjából kikanalazva, de üdítőben, jégkásában, sorbet-ban, jégkrémben, sütemény hozzávalójaként vagy önteteként is kiváló. A dinnye felvágásának számtalan trükkje létezik, érdemes a világhálón található videók között szétnézni!

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...