Szereted a dinnyét? - akkor ezeket jó, ha tudod róla!

Itt az illatos, itt a mézédes! A népi hagyomány szerint szeptember 5-ig, Lőrinc napjáig szabad a vásár. Mindenki egyen sok-sok jó dinnyét idén!

Miből válogathatunk, és hogyan tegyük? Most felfedjük nektek a titkokat!

Görögdinnye fetával

Az egyik Stahl könyvet lapozgatva keltette fel az érdeklődésem a lédús, piros dinnyehús és a sós sajt találkozásának kimenetele. Izgalmas kombinációnak bizonyult,  amit tovább lehet ...

Főbb dinnyetípusok

  • A két fő görögdinnyetípusunk a csíkos héjú Crimson és a fekete héjú Sugar baby. Régebben ez utóbbi – a valóságban nem fekete, hanem egységes sötétzöld színű – dinnyéből fogyasztottunk többet, mára a kereslet megváltozott, és a csíkos héjú jött divatba.
  • A sárgadinnyék két fő hazai típusa: a Kantalup, az erősen barázdált, tojásdad alakú, narancsos húsú dinnye, melyet manapság olasz-amerikai típusnak hívnak, és a Galia, melyet cukordinnyének ismer a nagyközönség. Ez kerekebb, édesebb, zöldes húsú, és vékonyabb héja miatt romlékonyabb fajta.
Lédús görögdinnye

Érdemes tudni róla

  • A dinnye a tökfélék családjából, Afrikából származó növényfaj, mely termesztéstechnikailag zöldségnek számít. Júliustól szeptemberig élvezhetjük ezt az édes, lédús csemegét. C-vitamin, E-vitamin, niacin és folsav is található benne. Ásványi anyagok közül a vas- és mangántartalmát érdemes megemlíteni.
  • Mi magyarok szeretjük a sárgadinnyét is, de görögdinnyéből fogyasztunk többet, átlagosan 14-15 kilogrammot évente.

Mikor érett a dinnye?

Régen meglékelték a dinnyét, hogy a kedves vásárló megkóstolhassa a portékát. Mára ez a szokás kiveszni látszik a piacokról. Ha nem akarunk íztelen görögdinnyét enni, akkor csak olyan példányokat válasszunk, amelyek színe élénk, sötét és fényes. Kopogtassuk meg, ha mélyen kongó hangot hallat, akkor jó. A termést tartó kacs már ne legyen rajta vagy legyen teljesen száraz, valamint az a része, ahol a talajjal érintkezett, ne fehér, hanem szép sárga színben pompázzon. A pókhálós foltoktól sem kell megijedni, ez a pókok érintését és a dinnye bizonyos édességét jelzi.

Ezeket olvastad már?

Mekkora az akkora?

Ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, maradjunk az arany középúton. A dinnye, amit választunk, a görögdinnye esetében legyen 3-6 kg, a sárgadinnye esetében pedig maximum 1-1,5 kg.

Tárolás

A dinnyét tegyük a hűtő egy kevésbé hideg pontjára. A 6-7 fok alatti hőmérséklet károsítja húsának szerkezetét. A legkiválóbb számára egy hűvös, sötét kamra vagy pince. Felvágatlanul akár több mint egy hétig is eláll. Ha félben vagy szeletben vesszük, vágott felületét frissentartó fóliával takarjuk le, mert könnyen átveszi a hűtőben lévő más ételek illatát. 2-3 napon belül mindenképpen fogyasszuk el!

Tartósítás

Feljegyzések szerint, hajdanában hamu alá tették a dinnyét, hogy akár tavaszig is frissen tartsák. Egy mai elgondolás szerint viasszal kell bevonni és hűvös helyen tartani, ha szilveszterkor is csemegéznénk, vagy koktélt készítenénk belőle. A biztos tartósítása mégis az, ha befőttnek vagy savanyúságnak tesszük el télire.

Így fogyasszuk!

Frissen, édes- vagy sós salátában, előételben, tapasban, smoothie-ként, hideg gazpachoban, zselében, koktélban, bóléban, akár a saját héjából kikanalazva, de üdítőben, jégkásában, sorbet-ban, jégkrémben, sütemény hozzávalójaként vagy önteteként is kiváló. A dinnye felvágásának számtalan trükkje létezik, érdemes a világhálón található videók között szétnézni!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...