Szereted a dinnyét? - akkor ezeket jó, ha tudod róla!

Itt az illatos, itt a mézédes! A népi hagyomány szerint szeptember 5-ig, Lőrinc napjáig szabad a vásár. Mindenki egyen sok-sok jó dinnyét idén!

Miből válogathatunk, és hogyan tegyük? Most felfedjük nektek a titkokat!

Görögdinnye fetával

Az egyik Stahl könyvet lapozgatva keltette fel az érdeklődésem a lédús, piros dinnyehús és a sós sajt találkozásának kimenetele. Izgalmas kombinációnak bizonyult,  amit tovább lehet ...

Főbb dinnyetípusok

  • A két fő görögdinnyetípusunk a csíkos héjú Crimson és a fekete héjú Sugar baby. Régebben ez utóbbi – a valóságban nem fekete, hanem egységes sötétzöld színű – dinnyéből fogyasztottunk többet, mára a kereslet megváltozott, és a csíkos héjú jött divatba.
  • A sárgadinnyék két fő hazai típusa: a Kantalup, az erősen barázdált, tojásdad alakú, narancsos húsú dinnye, melyet manapság olasz-amerikai típusnak hívnak, és a Galia, melyet cukordinnyének ismer a nagyközönség. Ez kerekebb, édesebb, zöldes húsú, és vékonyabb héja miatt romlékonyabb fajta.
Lédús görögdinnye

Érdemes tudni róla

  • A dinnye a tökfélék családjából, Afrikából származó növényfaj, mely termesztéstechnikailag zöldségnek számít. Júliustól szeptemberig élvezhetjük ezt az édes, lédús csemegét. C-vitamin, E-vitamin, niacin és folsav is található benne. Ásványi anyagok közül a vas- és mangántartalmát érdemes megemlíteni.
  • Mi magyarok szeretjük a sárgadinnyét is, de görögdinnyéből fogyasztunk többet, átlagosan 14-15 kilogrammot évente.

Mikor érett a dinnye?

Régen meglékelték a dinnyét, hogy a kedves vásárló megkóstolhassa a portékát. Mára ez a szokás kiveszni látszik a piacokról. Ha nem akarunk íztelen görögdinnyét enni, akkor csak olyan példányokat válasszunk, amelyek színe élénk, sötét és fényes. Kopogtassuk meg, ha mélyen kongó hangot hallat, akkor jó. A termést tartó kacs már ne legyen rajta vagy legyen teljesen száraz, valamint az a része, ahol a talajjal érintkezett, ne fehér, hanem szép sárga színben pompázzon. A pókhálós foltoktól sem kell megijedni, ez a pókok érintését és a dinnye bizonyos édességét jelzi.

Ezeket olvastad már?

Mekkora az akkora?

Ne legyen se túl nagy, se túl kicsi, maradjunk az arany középúton. A dinnye, amit választunk, a görögdinnye esetében legyen 3-6 kg, a sárgadinnye esetében pedig maximum 1-1,5 kg.

Tárolás

A dinnyét tegyük a hűtő egy kevésbé hideg pontjára. A 6-7 fok alatti hőmérséklet károsítja húsának szerkezetét. A legkiválóbb számára egy hűvös, sötét kamra vagy pince. Felvágatlanul akár több mint egy hétig is eláll. Ha félben vagy szeletben vesszük, vágott felületét frissentartó fóliával takarjuk le, mert könnyen átveszi a hűtőben lévő más ételek illatát. 2-3 napon belül mindenképpen fogyasszuk el!

Tartósítás

Feljegyzések szerint, hajdanában hamu alá tették a dinnyét, hogy akár tavaszig is frissen tartsák. Egy mai elgondolás szerint viasszal kell bevonni és hűvös helyen tartani, ha szilveszterkor is csemegéznénk, vagy koktélt készítenénk belőle. A biztos tartósítása mégis az, ha befőttnek vagy savanyúságnak tesszük el télire.

Így fogyasszuk!

Frissen, édes- vagy sós salátában, előételben, tapasban, smoothie-ként, hideg gazpachoban, zselében, koktélban, bóléban, akár a saját héjából kikanalazva, de üdítőben, jégkásában, sorbet-ban, jégkrémben, sütemény hozzávalójaként vagy önteteként is kiváló. A dinnye felvágásának számtalan trükkje létezik, érdemes a világhálón található videók között szétnézni!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...