Miből főzzek? – A szeptember is zamatos alapanyagokkal vár

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Itt van az ősz, itt van újra, és bizony itt vannak a szeptemberi alapanyagok is. Még érezni bennük valamennyit a nyárból: a zamatot, az aranyló napfényt és a melegséget, de mindezek mellett már feltűnnek a lombhullató ősz aromái is. Ebből a kettőségből egy fantasztikusan izgalmas paletta alakul ki, amelynek a központjában ott trónolnak a szeptemberi alapanyagok. Főzzünk velük boldogan, bátran, bőségesen!

Miből főzzek? – A szeptember is zamatos alapanyagokkal vár

Szilva, ringlószilva

Az ősz eleje tagadhatatlanul a szilváról (is) szól: a kékes gyümölcs ilyenkor lép teljes szezonális üzemmódba, és szinte minden piacon és zöldségesnél találkozhatunk a hamvas szemekkel.

Egy méltatlanul elhanyagolt gyümölcs is társul a szilvához: ez a ringlószilva, amit sajnos már egyre kevesebben ismernek és használnak.

Pedig a ringló is megér egy misét: az édes, lédús gyümölcsből (csakúgy, mint a szilvából) készíthetünk lekvárt, befőttet, levest és különféle süteményeket. Ha hozzájutunk, örüljünk nagyon, mert már nem olyan egyszerű fellelni.

Diós morzsás szilvás gombóc

Szilvásgombóc, ó-ó-ó-ó! A megunhatatlan gyerekdal az ősszel együtt kúszott vissza a fülekbe, nem maradt hát más választás, mint elkészíteni! A hagyományos morzsába csempésztünk ...

Zabkása fahéjas ringlóval

Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...

Szilvás crumble

Nem akármiért hívják a lusták süteményének, hiszen egyszerűen és gyorsan elkészíthető, az adott évszaknak megfelelően variálható a töltelék és a siker garantált. Most rengeteg ...

Szeder

Szintén egy olyan gyümölcs, ami nagy kincsnek számít (sajnos ez mostanában már az árán is egyre inkább meglátszik), és szeptemberben bőségesen felhasználható. A szederlekvár és szörp különleges ízét érdemes megőrizni egész télen át a kamrában.

Természetesen kerülhet piskótákba és tortákba is, vagy ha egy kicsit szeretnénk izgalmasabban élni, akkor használjuk a bogyóst sós ételekhez. Sajtok mellett szerepelhet, de egyszerű zöldsalátákat is feldobhat.

Őszibarack

Amikor a sárga szépen-lassan átadja a főszerepet az őszinek, akkor már tudhatjuk, hogy végérvényesen annyi a nyárnak. Az ebből eredő bánatunkat szerencsére csillapíthatjuk a különböző őszibarackos finomságokkal, amelyek nélkül nem lehet nyárutóról beszélni.

Őszibarackkal a konyhában alkotni egy kész élmény: lehet belőle levest készíteni hidegen, de saláták kiegészítőjeként is érkezhet az asztalra (sós és édes ízek zászlaja alatt egyaránt), a megannyi süteményről nem is beszélve. Süssük, fűzzük, grillezzük, együk nyersen, élvezzük, amíg tart!

Zöldteás barackkrémleves

Bármilyen barackból is készítsünk krémlevest, a zöld tea nagyon fel fogja dobni! Egyszerűen víz helyett a teával öntsük fel a gyümölcsöt, és azzal főzzük össze. Érdemes jó ...

Cikória

Egy izgalmas, salátaszerű zöldség, amely több néven is ismert: endívia, cikória, radicchio. Ezek mögött persze csupán egy növény áll, amely kesernyés ízével van, akiket elborzaszt, van, akiket boldogít.

Fantasztikus, karakteres salátákat alkothatunk vele: párosítsuk hasonló levelesekkel, hogy ne legyen az egész fogás keserű, menjen rá valamilyen zöldség is (pl. cékla) és dobáljuk meg friss sajttal (feta, kecskesajt) és magvakkal is. Salátán túl pedig szendvicseket gazdagíthat és húsok halak mellett viríthat.

Céklahummusz fehérbabbal

Minden hummusz alapja a csicseriborsó, itt mégsem ezt használtam. Helyette ultra krémes fehérbabbal habosítottam a sütőben, héjában sült, majd hámozott céklát. Innentől minden a ...

Cukkini

Egész évben esszük, mégis nyáron és ilyenkor, szeptemberben hat ez a legtermészetesebben. Aki nevelt már otthon cukkinit, az tudhatja, hogy a zsenge, zöld kígyók nagyjából ilyenkor érnek be, azaz ilyenkor van a cukkini valós szezonja.

Nem nagyon kell senkinek bemutatni a zöldség sokszínűségét: tészták, levesek, saláták, köretek, egytálételek és raguk, valamint sütemények mind születhetnek belőle.

Cukkinibrownie

Elképesztően finom és szaftos brownie, ami a cukkininek köszönhetően sokkal könnyedebb, hiszen ezzel kiváltjuk az olaj nagy részét. Próbáljátok ki, és írjátok meg, hogyan ízlett, mi ...

Cukkinilasagne

Egészséges, alacsony szénhidráttartalmú cukkinilasagne hagyományos tészta helyett cukkinirétegekkel. Klasszikus komfortélmény, de bűntudatmentes, hatalmas szeletenként mindössze 338 ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Legyünk együtt tudatosabbak:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...