Csokoládé. Talán nincs is értelme felsorolni, hogy miért szeretjük! De azt talán nem is gondolnád, hogy a szépségápolásban is milyen jól megállja a helyét! Édes élvezet a testednek, édes élvezet a lelkednek.
Ide kattintva fantasztikus csokoládérecepteket találsz
A csokoládé felfedezése
Kolumbusz és legénysége a mai Honduras partjaihoz közel található Guanja szigetén kötött ki, az őslakók parányi ovális, barna diókkal ajándékozták meg őket, amelyet az istenek szent táplálékaként tiszteltek, valamint kaptak az ebből készült erősítő italból is. A szigetlakók ezt az italt xocolatl-nak hívták, később ebből született meg a csokoládé elnevezés.
A 18. században orvosságként használták a különféle csokoládékészítményeket: volt köztük méregtelenítő, hashajtóhatású is. Később egyre ismertebbé vált és elkezdődött az első bonbonok gyártása, amely a francia arisztokrácia körében hatalmas népszerűségnek örvendett. Hamar státuszszimbólummá váltak az apró, művészi precizitással készített, ekkor még luxuscikknek számító csokoládék.
Mindannyiunk nagy örömére mára már mindenki számára elérhetővé vált ez az afrodiziákumnak tartott és boldogsághormonban gazdag édes élvezet.
A fürdő sem utolsó dolog, de egy jó forró csoki is csodákra képes
Jótékony hatásai
A csokoládé a legmagasabb antioxidáns-tartalmú ételek 9080 ételt tartalmazó listáján a fekete csoki az egyik vezető pozíciót foglalja el, megelőzve a fekete áfonyát, a szőlőt és a mandulát. Ennek köszönhetően gátolja a szervezet sejtjeinek károsodását, valamint az öregedést is lassítja. Több mint 800 molekulájának köszönhetően a csoki hidratálja és tonizálja a bőrt, oldott ásványianyag-tartalma pedig bőrpuhító, revitalizáló hatású. A kakaóvajat tartalmazó termékek tisztítják, ápolják és védik a bőrt.
Egy új felfedezés során azonban a szépségápolás egyik főszereplőjévé is válhat a kakaóvaj, hiszen ez az anyag nagyon gazdag teobrominban, amely a koffeinhez hasonlóan serkenti a zsírégető folyamatokat. Nem meglepő tehát, hogy a narancsbőr egyik legjobb ellenszerének tartják és egyes szakemberek szerint centikben mérhető a karcsúsodás. A csokoládé közismert endorfin termelő hatása révén segíti, úgy a bőr, mint a test és a lélek harmonikus feltöltődését.
Házi csokoládémaszk
Csokoládéból arcmaszkot mi magunk is készíthetünk otthon
Hozzávalók:
- 1 csésze kakaó vagy finomra reszelt csokoládé
- 1/2 csésze méz
- 3 kanál tejföl vagy tejszín
- 2 teáskanál túró
- 3 kanál zabpehely porrá zúzva
A felsorolt összetevőket homogén, krém állagúvá keverjük, majd könnyed, körkörös mozdulatokkal felvisszük az arcra. A maszkot 25 percig hagyjuk az arcbőrön, ezután langyos vízzel leöblítjük. Kiváló hidratáló hatású, normál bőrtípusra ajánlott, a zabpehely pedig segít a bőr felületén felgyűlt, elhalt hámsejtek eltávolításában.
Ha ennyit beszéltünk a csokoládéról és a kamrában a csokoládé után kutatva mégis elbizonytalanodnák annak felhasználását illetően, és csak boldogsághormonokkal akarjuk gazdagítani magunkat, akkor itt van néhány eszméletlen csokoládés recept!