Így tudod leküzdeni a szénhidrát utáni sóvárgást

Az ünnepek alatt teleesszük magunkat finomságokkal, csak hogy újévkor megfogadjuk: nem eszünk több édességet és szénhidrátot. De miért vágyunk annyira a cukorra, és hogyan lehet leszokni róla?

Sokak számára a szénhidrátról való lemondás egyenesen elképzelhetetlennek tűnik. Feladni a kenyeret és a tésztát, nem is beszélve a desszertekről csak azért, hogy lefogyjunk néhány kilót, túl nagy áldozat. Ezzel szemben az alacsony szénhidráttartalmú diéták azt hirdetik, hogy muszáj leszoknunk a szénhidrátról a fogyás érdekében. Úgy tűnik, mindenki szélsőségekben gondolkodik: mindent vagy semmit. Szénhidrátokra valójában nagy szüksége van a szervezetünknek, de fontos megtalálnunk az egyensúlyt a fogyasztásukban.

A szénhidrátok kulcsszerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában és a szervezet energiaellátásban. Nélkülük a testünk a fehérjékből akar majd energiát szerezni, ahelyett, hogy azokkal a szövetek növekedését és működését támogatná. Valójában nem azzal van a gond, hogy szénhidrátokat fogyasztunk, hanem azzal, hogy nem megfelelő típusú és mennyiségű szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe.

A gond valójában a feldolgozott szénhidrátokkal van.

Az olyan finomított szénhidrátok, mint a kenyér, a cukros müzli, a fehér rizs vagy épp a sima tészta fogyasztása nagy ingadozásokat okoz a vércukorszintben, ami hízáshoz vezethet és hatással van az anyagcserére is. Mivel a finomított szénhidrátok gyorsan alakulnak cukorrá, hirtelen dobják meg a vércukorszintet, ami aztán hamar vissza is esik, így a szervezet evés után rövid időn belül rögtön megint szénhidrátra vágyik. Valójában nem az ételek íze miatt vágyunk a finomított szénhidrátokra, hanem a testünk szeretné egyenletesen tartani a cukorszintünket, emiatt pedig többet eszünk.

Nézd meg a galériában, hogyan törheted meg az ördögi kört:

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Ezek az életmódos cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...