Így tudod leküzdeni a szénhidrát utáni sóvárgást

Az ünnepek alatt teleesszük magunkat finomságokkal, csak hogy újévkor megfogadjuk: nem eszünk több édességet és szénhidrátot. De miért vágyunk annyira a cukorra, és hogyan lehet leszokni róla?

Sokak számára a szénhidrátról való lemondás egyenesen elképzelhetetlennek tűnik. Feladni a kenyeret és a tésztát, nem is beszélve a desszertekről csak azért, hogy lefogyjunk néhány kilót, túl nagy áldozat. Ezzel szemben az alacsony szénhidráttartalmú diéták azt hirdetik, hogy muszáj leszoknunk a szénhidrátról a fogyás érdekében. Úgy tűnik, mindenki szélsőségekben gondolkodik: mindent vagy semmit. Szénhidrátokra valójában nagy szüksége van a szervezetünknek, de fontos megtalálnunk az egyensúlyt a fogyasztásukban.

A szénhidrátok kulcsszerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában és a szervezet energiaellátásban. Nélkülük a testünk a fehérjékből akar majd energiát szerezni, ahelyett, hogy azokkal a szövetek növekedését és működését támogatná. Valójában nem azzal van a gond, hogy szénhidrátokat fogyasztunk, hanem azzal, hogy nem megfelelő típusú és mennyiségű szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe.

A gond valójában a feldolgozott szénhidrátokkal van.

Az olyan finomított szénhidrátok, mint a kenyér, a cukros müzli, a fehér rizs vagy épp a sima tészta fogyasztása nagy ingadozásokat okoz a vércukorszintben, ami hízáshoz vezethet és hatással van az anyagcserére is. Mivel a finomított szénhidrátok gyorsan alakulnak cukorrá, hirtelen dobják meg a vércukorszintet, ami aztán hamar vissza is esik, így a szervezet evés után rövid időn belül rögtön megint szénhidrátra vágyik. Valójában nem az ételek íze miatt vágyunk a finomított szénhidrátokra, hanem a testünk szeretné egyenletesen tartani a cukorszintünket, emiatt pedig többet eszünk.

Nézd meg a galériában, hogyan törheted meg az ördögi kört:

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Ezek az életmódos cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...