Így tudod leküzdeni a szénhidrát utáni sóvárgást

Az ünnepek alatt teleesszük magunkat finomságokkal, csak hogy újévkor megfogadjuk: nem eszünk több édességet és szénhidrátot. De miért vágyunk annyira a cukorra, és hogyan lehet leszokni róla?

Sokak számára a szénhidrátról való lemondás egyenesen elképzelhetetlennek tűnik. Feladni a kenyeret és a tésztát, nem is beszélve a desszertekről csak azért, hogy lefogyjunk néhány kilót, túl nagy áldozat. Ezzel szemben az alacsony szénhidráttartalmú diéták azt hirdetik, hogy muszáj leszoknunk a szénhidrátról a fogyás érdekében. Úgy tűnik, mindenki szélsőségekben gondolkodik: mindent vagy semmit. Szénhidrátokra valójában nagy szüksége van a szervezetünknek, de fontos megtalálnunk az egyensúlyt a fogyasztásukban.

A szénhidrátok kulcsszerepet játszanak a vércukorszint szabályozásában és a szervezet energiaellátásban. Nélkülük a testünk a fehérjékből akar majd energiát szerezni, ahelyett, hogy azokkal a szövetek növekedését és működését támogatná. Valójában nem azzal van a gond, hogy szénhidrátokat fogyasztunk, hanem azzal, hogy nem megfelelő típusú és mennyiségű szénhidrátot viszünk be a szervezetünkbe.

A gond valójában a feldolgozott szénhidrátokkal van.

Az olyan finomított szénhidrátok, mint a kenyér, a cukros müzli, a fehér rizs vagy épp a sima tészta fogyasztása nagy ingadozásokat okoz a vércukorszintben, ami hízáshoz vezethet és hatással van az anyagcserére is. Mivel a finomított szénhidrátok gyorsan alakulnak cukorrá, hirtelen dobják meg a vércukorszintet, ami aztán hamar vissza is esik, így a szervezet evés után rövid időn belül rögtön megint szénhidrátra vágyik. Valójában nem az ételek íze miatt vágyunk a finomított szénhidrátokra, hanem a testünk szeretné egyenletesen tartani a cukorszintünket, emiatt pedig többet eszünk.

Nézd meg a galériában, hogyan törheted meg az ördögi kört:

Forrásunk volt.

Szerző: Kremmer Magdi


Ezek az életmódos cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...