Miután csapnivalóan alacsony a halfogyasztásunk, gondoltam, javítok a mutatón – nekünk, felnőtteknek sem árt egy kis pluszfoszfor, hogy ne csak a kötelező karácsonyi körökkel tudjuk le az éves kvótát.
Ennek a célnak igazán megfelelt ez a finom, halas-rákos szendvicstorta. Már többször volt szerencsém tesztelni, ugyanis egyik specialitása barátnőmnek, akinek sokéves svédországi tartózkodása alatt volt ideje elmélyülni az északi gasztronómia rejtelmeiben is – szerencsére. Gondolom, ez a szendvicscsoda ott nem számít különlegességnek, de nálunk a születésnap fénypontja lett – nagyobbik unokám ugyanis a Rák jegyében született, és tudom, nem vall nagy fantáziára, de mégis úgy gondoltam, egy rákkal díszített torta okoz némi meglepetést…
És valóban… hasonló sikere csak a vejemnek szánt, tortának álcázott sült oldalasnak volt. Na, de most hagyjuk az oldalast, és lássuk, hogyan készül a szendvicstorta! Szükségeltetik hozzá egy szeletelt toast kenyér – a svédeknél nemcsak függőlegesen, hanem vízszintesen szeletelve is kapható, így csak egymásra kell pakolni a kenyérlapokat. A magyar változat sem jelent persze túl nagy kihívást, mert egymás mellé rakunk négy szelet kenyeret, megkenjük krémmel, jöhet a következő réteg, majd újra kenés, ismét kenyér, míg tart a hozzávalókból. Az egyes rétegek közötti kencékhez néhány ötlet: füstölt makrélás, kemény tojásos, márvány sajtos, lazacos, garnélarákos.
Aztán végül az egészet bevonjuk vajkrémmel, feldíszítjük, és mehet pár órára a hűtőbe. Ja, igen, a díszítéshez a lazac és a garnéla megkívánja a kaprot, de unokáim azt nemigen szeretik, mint arról már írtam. Ha szerencsénk van, hamar túl leszünk a kapormentes korszakon – bár az apukáknak ehhez kellett úgy két évtized… Én azonban optimista vagyok!
Mari nagyi