Szendvicstorta a Rák jegyében

A tengerparti nyaralás jótékony utóhatásaként jó ideig megmarad unokáim vonzódása a halas ételek iránt. Na, ezt kihasználva készítettem el a szendvicstortát.

Miután csapnivalóan alacsony a halfogyasztásunk, gondoltam, javítok a mutatón – nekünk, felnőtteknek sem árt egy kis pluszfoszfor, hogy ne csak a kötelező karácsonyi körökkel tudjuk le az éves kvótát.

Ennek a célnak igazán megfelelt ez a finom, halas-rákos szendvicstorta. Már többször volt szerencsém tesztelni, ugyanis egyik specialitása barátnőmnek, akinek sokéves svédországi tartózkodása alatt volt ideje elmélyülni az északi gasztronómia rejtelmeiben is – szerencsére. Gondolom, ez a szendvicscsoda ott nem számít különlegességnek, de nálunk a születésnap fénypontja lett – nagyobbik unokám ugyanis a Rák jegyében született, és tudom, nem vall nagy fantáziára, de mégis úgy gondoltam, egy rákkal díszített torta okoz némi meglepetést…

A szendvicstorta receptjéért kattints ide!

És valóban… hasonló sikere csak a vejemnek szánt, tortának álcázott sült oldalasnak volt. Na, de most hagyjuk az oldalast, és lássuk, hogyan készül a szendvicstorta! Szükségeltetik hozzá egy szeletelt toast kenyér – a svédeknél nemcsak függőlegesen, hanem vízszintesen szeletelve is kapható, így csak egymásra kell pakolni a kenyérlapokat. A magyar változat sem jelent persze túl nagy kihívást, mert egymás mellé rakunk négy szelet kenyeret, megkenjük krémmel, jöhet a következő réteg, majd újra kenés, ismét kenyér, míg tart a hozzávalókból. Az egyes rétegek közötti kencékhez néhány ötlet: füstölt makrélás, kemény tojásos, márvány sajtos, lazacos, garnélarákos.

Aztán végül az egészet bevonjuk vajkrémmel, feldíszítjük, és mehet pár órára a hűtőbe. Ja, igen, a díszítéshez a lazac és a garnéla megkívánja a kaprot, de unokáim azt nemigen szeretik, mint arról már írtam. Ha szerencsénk van, hamar túl leszünk a kapormentes korszakon – bár az apukáknak ehhez kellett úgy két évtized… Én azonban optimista vagyok!

Mari nagyi

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...